Autor
|
Wtek: CHOLESTEROL (Przeczytany 688017 razy)
|
administ
Go
|
Co "tłuszcze trans"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Są szkodliwe czy nie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"O tłuszczach trans nie można powiedzieć nic dobrego. Przyczyniają się one m.in. do powstawania w organizmie człowieka stanu zapalnego, który sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób, w tym m.in. chorób sercowo-naczyniowych (zawały, udary), nowotworów, cukrzycy czy zaburzeń płodności. W związku z negatywnym wpływem tłuszczów trans na zdrowie zaleca się, aby ich spożycie było tak niskie jak to tylko możliwe. Maksymalna zawartość tłuszczów trans w dziennej racji pokarmowej powinna ograniczać się do 1 proc. dostarczanej z pożywieniem energii - mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia." http://dobretluszcze.pl/tluszcze-trans-w-produktach-tluszczowych/?gclid=EAIaIQobChMI4evOs_jO3QIVj9iyCh0GYw1oEAAYASAAEgIxFfD_BwE IŻiŻ już ich nie poleca, a margarynka była "zdrowa"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ponoć w USA już produkcja margaryny jest zabroniona...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I dla jasności napiszę jeszcze tak: wyniki badań naukowych (jeśli nie są sfałszowane świadomie lub przez przypadek np.: zawartość żelaza w szpinaku) są poprawne, błędna jest zaś z reguły ich interpretacja i wyciągnięte wnioski. A także: biochemicznie nie ma żadnej różnicy między cholesterolem zawartym w LDL i w HDL, więc nazywanie tego samego w jednym przypadku "złym", a w drugim "dobrym", tylko dlatego, że "zły" cholesterol jest transportowany przez ApoB, a "dobry" przez ApoA też jest błędem, bo to obojętne, czy tych samych "pasażerów" transportuje się ciężarówką w jedną stronę, a autobusem w przeciwną, bo inaczej się nie da. A sedno problemu leży gdzie indziej i Doktor to opisał - wystarczy poszukać, przeczytać, jeśli kogo to interesuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
-w-usa-wladze-zakazuja-stosowania-utwardzonych-olejow-roslinnych
Czyżby utwardzanie niwelowało ran dupację, to faktycznie nie fart.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
wystarczy poszukać, przeczytać W dobie reklam, szukanie przeraża stratą czasu. W dobie telewizji czytanie męczy "wzrok"/ Czarno to widzę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
-w-usa-wladze-zakazuja-stosowania-utwardzonych-olejow-roslinnych
Czyżby utwardzanie niwelowało ran dupację, to faktycznie nie fart. "Poprawniej" jest nawet "śmieszniej" Czyżby utwardzanie niwelowało Roun'd'up'ację, to faktycznie nie fart.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
I jeszcze to debilstwo z wmawianiem, że 3 lepsze od 6 omega i jeszcze musi być w odpowiednim stosunku, aby nie użyć słowa "proporcja", bo ze wszystkich chcieli zrobić Eskimosów najlepiej kapsułkowych... Po maśle widać ile i jakich kwasów tłuszczowych potrzebuje człowiek. NNKT zaś stają się takimi wyłącznie na diecie ubogotłuszczowej, ale to osobny temat. W każdym razie z wyjątkiem tuku masło jest najsposobniejszym biochemicznie tłuszczem w żywieniu człowieka. I żeby było jasne, jeśli jaki utytułowany "specjalista" wyjeżdża z "trans", czy 3-6 omega - to znaczy, że choć jest powszechnie uznanym "ekspertem", to nie ma podręcznikowej wiedzy temat biochemii tłuszczu i szkoda czasu na dyskusję z takim fachowcem, albowiem potrafi tylko recytować "hamerykańskich" naukowców.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Takie Forum to się czyta z przyjemnością.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
I jeszcze to debilstwo z wmawianiem, że 3 lepsze od 6 omega i jeszcze musi być w odpowiednim stosunku, aby nie użyć słowa "proporcja", bo ze wszystkich chcieli zrobić Eskimosów najlepiej kapsułkowych... Po maśle widać ile i jakich kwasów tłuszczowych potrzebuje człowiek. NNKT zaś stają się takimi wyłącznie na diecie ubogotłuszczowej, ale to osobny temat. W każdym razie z wyjątkiem tuku masło jest najsposobniejszym biochemicznie tłuszczem w żywieniu człowieka. I żeby było jasne, jeśli jaki utytułowany "specjalista" wyjeżdża z "trans", czy 3-6 omega - to znaczy, że choć jest powszechnie uznanym "ekspertem", to nie ma podręcznikowej wiedzy temat biochemii tłuszczu i szkoda czasu na dyskusję z takim fachowcem, albowiem potrafi tylko recytować "hamerykańskich" naukowców. Dzięki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Spoko, już mi przeszło...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
Spoko, już mi przeszło... Wielka szkoda..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
(...) Po maśle widać ile i jakich kwasów tłuszczowych potrzebuje człowiek. (...)
... albo inne szybko-dojrzewające ciele ssaka trawożernego. Oto bliższe przybliżenie ... https://i.postimg.cc/t7QV99LG/image.png Acz znowu, pewne extra w traktowaniu dietetycznym są po to by wyrównać to co się je, a także to co się już zjadło, gdzie ciekawym przykładem jest extra jod inicjujący wydalanie innych nagromadzonych niepotrzebnie "pierwiastków". Tak sobie dumam, nie żebym się na tym znał, czy kład na szali reputację czy inne głupoty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Proszę mnie nie podpuszczać, ale o mleku świetnie napisane jest w Minakowskim "Biochemia kręgowców" - 1981r. s. 398-403 - krótko, ale same przydatne dane porównawcze ośmiu gatunków hodowlanych w tym człeka z uwzględnieniem wpływu składu paszy na skład mleka. Super - polecam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|