Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: lazzaniette (Przeczytany 13654 razy)
|
adampio
Go
|
Tym razem nie bedzie to omlet Zainspirowany kuchnia meksykanska "wymodzilem" cos a'la lazzanie i nazwalem to lazzaniette. Skladniki: 300 gr calych jaj ( 6 szt ) 40 gr smietany 38% ( moze byc slodka ale lepiej kwasna) 50 gr smalcu Trzepiemy jajka ze smietana dodajac np. chili w proszku albo co kto lubi i na smalcu smazymy 4 nalesniki 80 gr smalcu 100 gr boczku 200 gr marchwi 200 gr cukini 30 gr czosnku 400 gr pomidorow ( jedna puszka ) szklanka wywaru 60 gr koncentratu pomidorowego ( 30-stka) 500 gr mielona wolowina na smalcu smazymy najpierw boczek, do boczku dodajemy rubo utarte marchew i cukinie i po 5 minutach smazenia dodajemy czosnek a nastepnie wolowine. Robimy tak ja spaggethi. Na koniec dodajemy wywar, pomidory i koncentrat pomidorowy. Smazymy na malym ogniu 20 minut. Serwujemy: na duzy talez kladziemy na przemian placek-mieso-placek-mieso....konczac plackiem. Kroimy na porcje jak tort. Razem: 1960 gr B: 160,9 T:287,2 W:61,6 w 100 gr: B: 8,2 T: 14,7 W: 3,1 BTW: 1: 1,8: 0,4 Do takiego dania dobrze smakuje polska mizeria, pomidory w smietanie z cebula, tzatziki, albo...............co lubicie Aby podniesc ilosc T mozna zaserwowac sos tatarski ( smietana, majonez, musztarda ) Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Niam..niam..warto spróbować.. ps."adampio" zajrzyj do wątku z muzyką.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Adampio nastepny przepis proszę bez smietanki bo mnie nie nada
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Adampio nastepny przepis proszę bez smietanki bo mnie nie nada
zamiast smietany mozesz uzyc wody do roztrzepania jajek. Placki beda po prostu bardziej kruche/mniej elastyczne.......faktycznie to nie musisz nic dodawac do jajek, tylko je roztrzep i smaz male placuszki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Kristan bardzo dziękuję. Ale zastanawiam sie dlaczego ja tego przepisu do tej pory nie widzialam? Chyba jem za dużo tluszczu !!!!! coś trzeba z tym zrobić . Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Tym razem nie bedzie to omlet Zainspirowany kuchnia meksykanska "wymodzilem" cos a'la lazzanie i nazwalem to lazzaniette. Skladniki: 300 gr calych jaj ( 6 szt ) 40 gr smietany 38% ( moze byc slodka ale lepiej kwasna) 50 gr smalcu Trzepiemy jajka ze smietana dodajac np. chili w proszku albo co kto lubi i na smalcu smazymy 4 nalesniki 80 gr smalcu 100 gr boczku 200 gr marchwi 200 gr cukini 30 gr czosnku 400 gr pomidorow ( jedna puszka ) szklanka wywaru 60 gr koncentratu pomidorowego ( 30-stka) 500 gr mielona wolowina na smalcu smazymy najpierw boczek, do boczku dodajemy rubo utarte marchew i cukinie i po 5 minutach smazenia dodajemy czosnek a nastepnie wolowine. Robimy tak ja spaggethi. Na koniec dodajemy wywar, pomidory i koncentrat pomidorowy. Smazymy na malym ogniu 20 minut. Serwujemy: na duzy talez kladziemy na przemian placek-mieso-placek-mieso....konczac plackiem. Kroimy na porcje jak tort. Razem: 1960 gr B: 160,9 T:287,2 W:61,6 w 100 gr: B: 8,2 T: 14,7 W: 3,1 BTW: 1: 1,8: 0,4 Do takiego dania dobrze smakuje polska mizeria, pomidory w smietanie z cebula, tzatziki, albo...............co lubicie Aby podniesc ilosc T mozna zaserwowac sos tatarski ( smietana, majonez, musztarda ) Smacznego Male udoskonalenie / ulatwienie: zamiast 300 gr jaj, mozna zrobic kazdy placek z jednego jaja, jednego zoltka i 25 gr smietany. Wowoczas TW calej potrawy zmieni sie na: 1: 1,9 : 0,3 w 100 gr potrawy mamy B: 8,4 T: 15,9 W: 2,7 Gdy na te nalesniki nalozymy mieso, nastepnie zwiniemy i polozymy w naczynie zaroodporne na koniec posypiemy serem i na pol godziny do piekarnika na 180, albo tak dlugo az ser sie roztopi i zabrazowi - mamy nastepna potrawe. Kolejna mozliwosc to pokroic takie nalesniki na makaron i macie spaghetti.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"adampio", czy każdy podany przez Ciebie przepis, sprawdzałeś osobiście? Pytam się, bo podziwiam Twój zapał. Ja jem śniadania monotematyczne i jak na razie mi się nie nudzą. Zauważyłam u mnie zmianę apetytu, teraz na wiosnę smakują mi jarzyny , kalafior, fasolka szparagowa, marchewka i młoda kapusta. Jem je jako przystawkę do obiadu, ugotowane i polane roztopionym masłem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
"adampio", czy każdy podany przez Ciebie przepis, sprawdzałeś osobiście? Pytam się, bo podziwiam Twój zapał. Ja jem śniadania monotematyczne i jak na razie mi się nie nudzą. Zauważyłam u mnie zmianę apetytu, teraz na wiosnę smakują mi jarzyny , kalafior, fasolka szparagowa, marchewka i młoda kapusta. Jem je jako przystawkę do obiadu, ugotowane i polane roztopionym masłem. Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone. Moje sniadania sa tez monotonne. Bo jaja i prawie zawsze omlet wykop albo omlet na sloninie lub jaja sadzone na boczku. Jednak obiady lubie roznorodne. Moze byc "bedle co", byle kolorowo i ladnie podane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja na obiady lubię też "bydle co", byle było smaczne i zdrowe, a upiększania stosuję tylko od święta. Ja nie jestem rakiem i nie mam takiej ochoty na zabawy kulinarne jak Ty. Ale dzięki temu przybywa nam przepisów, w naszej forumułowej kuchni .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja na obiady lubię też "bydle co", byle było smaczne i zdrowe, a upiększania stosuję tylko od święta. Ja nie jestem rakiem i nie mam takiej ochoty na zabawy kulinarne jak Ty. Ale dzięki temu przybywa nam przepisów, w naszej forumułowej kuchni . Dzieki Bogu, ze kazdy jest inny. Wyobraz sobie, jak kazdy chcialby wkleic swoj przepis. Stalibysmy w kolejce do serwera.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dzieki Bogu, ze kazdy jest inny...
Oj dzięki Ci Panie za to, wielkie dzięki.. . A co do potraw, to dzisiaj na obiad zrobiłam żeberka duszone z bigosem z młodej kapusty. Jest to ulubiona potrawa mojego męża, ale mi też bardzo smakowała. Trudniej jest z młodszymi dziećmi, im musiałam robić frytki, bo ani bigosu, ani żeberek nie chcieli spróbować . Jak się ma liczną rodzinę, to nie jest łatwą sprawą wszyskim dogodzić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bredda
Go
|
Czy można zastąpić czymś szklankę wywaru ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Czy można zastąpić czymś szklankę wywaru ? O jakiej potrawie myslisz? Bo tu jest wielka roznica czy to bedziew sosie czy w zupie!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Kiedys mowiono, ze seks mozna zastapic szklanka zimnej wody
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone. mój mąż jest rakiem, ale od kuchni trzyma się z daleka.... nawet wodę potrafi przypalić..... upss....przepraszam.... jajecznica mu wychodzi i czasami się uda że zrobi na śniadanko..... a tak to sama muszę kucharzyć.... a tą potrawę na pewno spróbuję....brzmi fantastycznie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
u nas niestety nie kupi się śmietany kwaśniej 38 % z trudem mogę dostać 22%
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone. mój mąż jest rakiem, ale od kuchni trzyma się z daleka.... nawet wodę potrafi przypalić..... upss....przepraszam.... jajecznica mu wychodzi i czasami się uda że zrobi na śniadanko..... a tak to sama muszę kucharzyć.... a tą potrawę na pewno spróbuję....brzmi fantastycznie "akazah" z tym rakiem to jest tak: moze byc "gowno" byle ladnie podane, natomiast nikt nie powiedzial, ze raki lubia gotowac. Raki uciekaja przed problemami, sa trzonem towarzystwa, zartownisie, nadwymiar rodzinni, skromni, wstydliwi i bardzo zazdrosni, maja niesamowite poczucie taktu, uprzejmi z niesamowita intuicja. Raka nie wolno oszukac.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Male udoskonalenie / ulatwienie: zamiast 300 gr jaj, mozna zrobic kazdy placek z jednego jaja, jednego zoltka i 25 gr smietany. Wowoczas TW calej potrawy zmieni sie na: 1: 1,9 : 0,3 w 100 gr potrawy mamy B: 8,4 T: 15,9 W: 2,7 Gdy na te nalesniki nalozymy mieso, nastepnie zwiniemy i polozymy w naczynie zaroodporne na koniec posypiemy serem i na pol godziny do piekarnika na 180, albo tak dlugo az ser sie roztopi i zabrazowi - mamy nastepna potrawe. Kolejna mozliwosc to pokroic takie nalesniki na makaron i macie spaghetti. do tej potrawy jakiej śmietany lepiej użyć? 36% łowickiej słodkiej czy 36% - do deserów tylko że ta ma konsystencje gęstą jak zwykła śmietana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|