zofijeczka
Go
|
Ja nie mam . Ale odkryłem ostatnio jakiegoś zjawiskowego "luminofora"... To a propos kropek mnie teraz naszło. Gdyż objawia się on czterema świetlistymi kropeczkami wielkości łebka od szpilki, ułożonymi w kwadrat. Światełka niczym mizernie zasilone diody w kolorze bladoniebieskim. Być może świeciuch, choć w internetach takowego na ilustracjach jeszcze nie znalazłem. może coś takiego? > z: http://www.forum.biolog.pl/bioluminescencyjny-owad-skorupiak-vt3382.htm
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Albo rodzaj Vibidia, często występują razem z Calviami, np. Vibidia duodecimguttata...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Dzięki, już to widziałem. Ten ktoś mógł widzieć to co i ja. Aczkolwiek inaczej to to wyglądało w rzeczywistości nieco od tych udokumentowanych. Bym musiał ze statywem się zasadzić po nocy. Jak i pod latarką lepiej przyglądnąć się...
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
a masz jakieś zdjęcie? jak będę poszukiwała "moich" robaków może mi wpadnie w oko. Dziś zupełnie przypadkiem znalazłam Szubarga dziesięciokropka (Gonioctena decemnotata) przy poszukiwaniu biedronik z 10 kropkami która by mi pasowała Choć największym moim znaleziskiem którego długo zupełnie źle szukałam była larwa bryzguna - na zdjęciu nie bylo widać jej nóg - a ja też jej nie przerywałam snu - i całe szczęście. :D
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Zdjęć jeszcze nie mam bo to świeże odkrycie . Trochę nie spodziewane i niezamierzone. Latem, rozumiem. Ale styczniem? Chyba za ciepło.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Albo rodzaj Vibidia, często występują razem z Calviami, np. Vibidia duodecimguttata...
"Vibidia duodecimguttata" tej kropki są ułozone w łuki - tworzą owal na pancerzyku - więc ją odrzuciłam o tu fajne porównanie - wydaje mi się że moja jest ta środkowa - ze względu na kształt zawijających się ostatnich kropek, oraz białych szlaczków na przedpleczu. http://www.kerbtier.de/cgi-bin/enXCompare.cgi?ID=53d12ba42c
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Zdjęć jeszcze nie mam bo to świeże odkrycie . Trochę nie spodziewane i niezamierzone. Latem, rozumiem. Ale styczniem? Chyba za ciepło. 24VIII2011
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
hehe żle przeczytałam - czyli twoje maleństwa teraz świecą?
a data dotyczy bryzguna
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Tak, wystarczające zdjęcie sobie wynalazłem . Jest i zarys kropek. Widocznie w zimowym letargu (rozładowane) świecą słabiej - samymi kropkami i bardziej niebiesko. Stand-by zimowe...
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|