forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 09:48:09

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
669726 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Nasze pupile.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 ... 231 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Nasze pupile.  (Przeczytany 1666396 razy)
Gavroche
Hero Member
wiadomoci: 41595

Odp: Nasze pupile.
« Odpowiedz #560 : 2013-09-02, 21:38:20 »

Gavro jaka najlepiej trzymac temperature rybom? Wylaczylem w upaly grzalke i tak zostalo, jest ok 20 ale nie wiem czy nie za malo. Pare neonkow przez ostatni miesiac padlo.
To nie jest takie proste pytanie Very Happy
Dla większości ryb ozdobnych dobre będzie 24 stopnie.
Ale to tak na "odwal się" Laughing
Zależy od gatunku i formy ryby, szerokości optimum termicznego, wieku, stanu fizjologicznego, parametrów fizykochemicznych wody, pokarmu, towarzystwa innych organizmów itp.
A neony fikają nie od samej temperatury, ale ze wzgędu na niższy metabolizm, mają kłopoty ze "zrzuceniem" parazytów.
Podniesienie temperatury zahamuje tę tendencję.
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239

« Odpowiedz #561 : 2013-09-02, 21:40:20 »

Ważne, aby Zyon dbał o właściwe proporcje B:T:W dla nich i na pleśń uważał... Cool

optymalna2008
Go

Email
« Odpowiedz #562 : 2013-09-02, 22:19:02 »

Mam 3 letnią suczke, wzięłam ją ze schroniska 2 miesiące temu. Jest kochana i bardzo posłuszna. W schronisku spędziła 2 lata. Nigdy jeszcze nie widziałam tak wystraszonego psa, ktoś musiał ją maltretowac bo wystarczy głośniej do niej powiedziec a  od razu się  kuli i spuszcza głowę. Gdy weszłam do schroniska wszystkie psy szczekały i skakały po siatce jakby wołały: "weź właśnie mnie" a ona jedyna siedziała w pojedyńczej klatce skulona, wystraszona a w oczach miała taki smutek że od razu wiedziałam, że to właśnie po nią przyszłam Smile
Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #563 : 2013-09-03, 05:59:43 »

Gavro jaka najlepiej trzymac temperature rybom? Wylaczylem w upaly grzalke i tak zostalo, jest ok 20 ale nie wiem czy nie za malo. Pare neonkow przez ostatni miesiac padlo.
Zależy od gatunku i formy ryby, szerokości optimum termicznego, wieku, stanu fizjologicznego, parametrów fizykochemicznych wody, pokarmu, towarzystwa innych organizmów itp.
A neony fikają nie od samej temperatury, ale ze wzgędu na niższy metabolizm, mają kłopoty ze "zrzuceniem" parazytów.
No wlasnie, zanim poszedlem spac, wlaczylem grzalke na 25 i jakies zywsze jednak sa. Myslalem, ze im robie dobrze trzymajac nisko ale chyba przedobrzylem

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #564 : 2013-09-03, 07:16:37 »

No wlasnie, zanim poszedlem spac, wlaczylem grzalke na 25 i jakies zywsze jednak sa. Myslalem, ze im robie dobrze trzymajac nisko ale chyba przedobrzylem
Raz-dwa razy do roku na około dwa tygodnie dobrze jest obniżyć temperaturę o 2-3 stopnie, skrócić dzień świetlny i mniej karmić.
Takie "wakacje" działają pobudzająco, ale zbyt długo i nisko nie wskazane Very Happy
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #565 : 2013-09-03, 08:04:39 »

Jak sie zaczely te temperatury w upaly to wrzucalem im lod bo do 27-28 dobijalo w dzien. Potem juz nie wlaczalem grzalki i mi szare neonki padly, razbory wszystkie i kilka zwyklych neonkow. Tak wlasnie dumalem, ze za dlugo im te 19-22 zostawilem. Dzisiaj rano widze jakies zywsze wszystkie. Ale dokupic trza Sad Troche szkoda mi szarych , one byly, z najstarszej, "zelaznej"ekipy  Confused

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #566 : 2013-09-03, 08:14:16 »

Jak sie zaczely te temperatury w upaly to wrzucalem im lod bo do 27-28 dobijalo w dzien. Potem juz nie wlaczalem grzalki i mi szare neonki padly, razbory wszystkie i kilka zwyklych neonkow. Tak wlasnie dumalem, ze za dlugo im te 19-22 zostawilem. Dzisiaj rano widze jakies zywsze wszystkie. Ale dokupic trza Sad Troche szkoda mi szarych , one byly, z najstarszej, "zelaznej"ekipy  Confused
A jakiej wody używasz?
Bo jak za dużo soli, "twarda", to w niższych temperaturach, miękkolubne organizmy mają podwójnie kiepsko.
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #567 : 2013-09-03, 08:18:20 »

Soli?  Laughing Nie mam pojecia  Laughing

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #568 : 2013-09-03, 08:26:30 »

Soli?  Laughing Nie mam pojecia  Laughing
Mineralnych.
Kranówa czy RO?
Może mix?
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #569 : 2013-09-03, 08:32:52 »

Mix, jak bylo goraco to dolewalem lodu z RO. Mam akwarium w takim miejscu na przejsciu pokojow, gdzie jest taki otwor w scianie typu "barek" I ono tam stoi, slonce przez nie po poludniu leci i woda szybciej zolcieje. Wiec wymienialem lodem RO zeby nie wymieniac calosci.

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #570 : 2013-09-03, 08:36:40 »

Mix, jak bylo goraco to dolewalem lodu z RO. Mam akwarium w takim miejscu na przejsciu pokojow, gdzie jest taki otwor w scianie typu "barek" I ono tam stoi, slonce przez nie po poludniu leci i woda szybciej zolcieje. Wiec wymienialem lodem RO zeby nie wymieniac calosci.
Może i ten lód szkody narobił, szok znaczy.
Jeśli chłodzisz lodem, to woda do butelki plastikowej, do zamrażalnika, a potem pionowo do akwarium, tylko z pół butli zanurzone i w okolice wylotu z filtra, by równomiernie szło.
Lepsze rozwiązanie to chłodziarka akwarystyczna, kosztowne niestety Very Happy
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #571 : 2013-09-03, 08:37:42 »

mozliwe, w kazdym razie juz po sezonie upalnym wiec powinno wroci do normu. potem juz nie chlodzilem lodem, tylko trzymalem wode RO w lodowce.

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #572 : 2013-09-03, 08:41:45 »

mozliwe, w kazdym razie juz po sezonie upalnym wiec powinno wroci do normu. potem juz nie chlodzilem lodem, tylko trzymalem wode RO w lodowce.
Już lepiej Very Happy
renia
Hero Member

« Odpowiedz #573 : 2013-09-03, 16:02:38 »

Ponoć w Szwecji sporo różnych zwierzaków na wolności paraduje... Rolling Eyes
U nas to tylko te dzikie nieśmiało wkraczają...

http://ulubiency.wp.pl/gid,15947200,img,15949687,kat,1012383,title,Dzikie%20zwierz%B1ta%20z%20naszych%20osiedli,galeriazdjecie.html?T%5Bpage%5D=9

Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #574 : 2013-09-03, 16:51:50 »

Ponoć w Szwecji sporo różnych zwierzaków na wolności paraduje... Rolling Eyes
U nas to tylko te dzikie nieśmiało wkraczają...

http://ulubiency.wp.pl/gid,15947200,img,15949687,kat,1012383,title,Dzikie%20zwierz%B1ta%20z%20naszych%20osiedli,galeriazdjecie.html?T%5Bpage%5D=9
To dynamiczny proces, który dzieje się na naszych oczach.
Nie tylko dzikie zwierzęta wchodzą do miast, tworząc mniej płochliwe i agresywne populacje.
Od zeszłego roku mamy dziką populację szopa pracza, modliszka zwyczajna jest w niespotykanych wcześniej ilościach, a podobno chomik dżungarski(Phoropus sungorus)tworzy dwie znane dzikie grupy, jako uciekinier z domowych hodowli  Laughing
renia
Hero Member

« Odpowiedz #575 : 2013-09-03, 17:03:06 »

Laughing nowa kontrkultura nam się tworzy... Laughing no to będzie wesoło...małe Zoo bez chodzenia do Zoo...

RafałS
Sr. Member
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 18140

« Odpowiedz #576 : 2013-09-03, 17:05:00 »

RafałS
Sr. Member

« Odpowiedz #577 : 2013-09-03, 23:56:10 »

...
Nie tylko dzikie zwierzęta wchodzą do miast, tworząc mniej płochliwe i agresywne populacje...
Tak to na pierwszy rzut oka wygląda. Jednak warto pamiętać - Nie było nas, był las... A oprócz lasu były i bagna i łąki i inne takie. Habitat wszystkich żywych stworzeń, innych niż my. Teraz gdy rozpanoszyliśmy się po całej Ziemii ulegamy temu złudzeniu, że zwierzęta przychodzą do nas, gdy one tylko próbują być nadal u siebie, tak jak było długo przed nami. Czyli miasta wchodzą między zwierzęta, rugują...
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #578 : 2013-09-04, 10:11:06 »

...
Nie tylko dzikie zwierzęta wchodzą do miast, tworząc mniej płochliwe i agresywne populacje...
Tak to na pierwszy rzut oka wygląda. Jednak warto pamiętać - Nie było nas, był las... A oprócz lasu były i bagna i łąki i inne takie. Habitat wszystkich żywych stworzeń, innych niż my. Teraz gdy rozpanoszyliśmy się po całej Ziemii ulegamy temu złudzeniu, że zwierzęta przychodzą do nas, gdy one tylko próbują być nadal u siebie, tak jak było długo przed nami. Czyli miasta wchodzą między zwierzęta, rugują...
A ziemia się kręci czy stoi, płaska ona czy okrągła?
Mnie też, Rafał, to wszystko jakby mało interesuje, wymieranie, ekologia, zanieczyszczenie, wycinanie...
To przejściowe.
Mnie interesuje ŻYCIE jako proces, nawet ono się na naszej kulce kiedyś skończy, ale nie przez nas, ani dzięki.
Życie jako takie jest diabelnie ekspansywne, nie znosi pustki, każda niszka szybko jest zajmowana.
Życie wchodzi głęboko w skały, w próżnię kosmiczną, w głębiny oceanu, w zmarzlinę, w ukrop, w inne życie itd.
Zwierzęta, rośliny, grzyby i wirusy są tylko nośnikami, my też, a wyrzucić dyskietkę, bez emocji nie trudno, nie Laughing?
Mało kto zdaje sobie na codzień sprawę, że mijając taki np. jarząb przy chodniku mija siedliska 80-120 gatunków roślin i zwierząt.
Nie licząc bakterii, bo tam o gatunku raczej trudno mówić, o ile w ogóle jest coś takiego jak gatunek Very Happy
RafałS
Sr. Member

« Odpowiedz #579 : 2013-09-04, 11:16:58 »

Życie jako proces - świetna sprawa. Ja to się zawsze z życiem procesuję.  Smile
Strony: 1 ... 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 ... 231 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 20 zapytaniami.