Autor
|
Wtek: Nasze pupile. (Przeczytany 1666421 razy)
|
Gavroche
|
Mam 4 małe legwaniki Następne 6 jaj jest ponacinane, ale słabo się wiercą. Obniżyłem temperaturę. Cztery maluchy siedzą już w terrarium, na ręcznikach papierowych z chropowatą gałęzią jako grzędą. Resorbują grzecznie resztki żółtka i ciekawie się rozglądają.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Do kogo są podobne? Do taty czy do mamy? Młode są bardziej do mamy zawsze, dorosły samiec jest prawdziwym smokiem. Mi osobiście młode legwany zielone przypominają zupełnie inny gatunek, agamę błotną. Ale czemu, nie wiem
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Gratulacje dla rodziców, no i dla położnego przede wszystkim
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No wreszcie, ale to jeszcze nawet nie połowa sukcesu! Położną na 24h... W TVN24 będzie relacja?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
No wreszcie, ale to jeszcze nawet nie połowa sukcesu! Położną na 24h... W TVN24 będzie relacja? Zwierzęta radzą sobie same, zazwyczaj. Kiedyś było u nas TV4 przy okazji jakiś żółwi, a pracownik raz wrzucił na YT składanie jaj bazyliszka płatkogłowego. Ja już dawno nawet rumieńców podniecenia nie mam w takich razach, zdjęć nie umiem wrzucić, musiałbym żonę prosić Nie chce mi się już wielu rzeczy...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Bo najlepsza jest nuuuda Właśnie o tym myślałem Zgadzam się, ale książki czytać wolno i na forum siedzieć, bez zmiany nazwy tego stanu?
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Bo najlepsza jest nuuuda Nigdy się nie znudzi? Jakiś taki pejoratywny wydźwięk ma, nie? Może mądrość natury? Albo oszczędność energii czy też ograniczanie bodźców z powodów medycznych?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
O wlaśnie "oszczędność energii" to jest bardzo dobre
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Stand-by? Zmiennocieplność? Obracanie się w skamielinę?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Stand-by? Zmiennocieplność? Obracanie się w skamielinę? Stand-by, power-on, świetne!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Młodziaki dostały pierwszy posiłek dziś rano: mniszek, krwawnik, gwiazdnica, rdest ptasi, koniczyna i chyba komonica, liście winorośli i szczawiu oraz drzew: jabłoń, brzoza, jarzębina i klon. Wszystko pocięte i wymieszane z odchodami dorosłych legwanów. Szerokie spektrum roślin nie jest konieczne, wystarczą spokojnie 2-3 gatunki, ale wygodne w hodowli, bo w razie braku któregoś składnika, mamy możliwość utrzymania apetytu u zwierząt. A czego Jaś się nie nauczy...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Kupilem w tamta sobote 4 mieczyki czerwone, 2 brazowe, 2 molinezje i garsc neonkow. Przez caly tydzien po kolei popadaly wszystkie mieczyki i molinezje. Neonki nic. Nie wiesz co moze byc gavro? Nie pasuja do biotopu czy jak? Temp ok 24-25. Wielki glonojad, 2 duze sumy, 3 kirysy, 2 zalobnice i stado neonkow. Cholera wie co, gupiki to samo, jak tylko przywloke to 2-3 dni i po nich. Brak roslin albo nie takie? Woda?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Gavroche
|
Kupilem w tamta sobote 4 mieczyki czerwone, 2 brazowe, 2 molinezje i garsc neonkow. Przez caly tydzien po kolei popadaly wszystkie mieczyki i molinezje. Neonki nic. Nie wiesz co moze byc gavro? Nie pasuja do biotopu czy jak? Temp ok 24-25. Wielki glonojad, 2 duze sumy, 3 kirysy, 2 zalobnice i stado neonkow. Cholera wie co, gupiki to samo, jak tylko przywloke to 2-3 dni i po nich. Brak roslin albo nie takie? Woda?
Problem takiego towarzyskiego akwarium, gdzie siedzą ryby z całego świata, jest tylko taki, że...wiedzą o tym hodowcy komercyjni Obecnie są to głównie wielkie farmy w Azji. Mają piękne, kolorowe, okazałe i tanie ryby, które wymagają warunków...nie do spełnienia. Na tych farmach pływają w mieszaninie antybiotyków i hormonów, które wkrótce po przywiezieniu do sklepu zaczynają fikać. Ale, że są tanie, ludzie chętnie je kupują, a właściciele sklepów zbytnio nie płaczą, gdy im 500 sztuk fiknie. Zwykle objawy są niespecyficzne, antybiotyki nie działają i lepiej takie ryby usuwać, umieszczając w małej ilości wody w zamrażalniku. To najlepszy sposób na eutanazję w warunkach domowych. Stawiam, że Tobie się to przytrafiło. Ja już od roku nie mam ryb z farm i hurtowni, tylko z odłowu lub od "starych" akwarystów-handlarzy. Ryby mam nienajpiękniejsze, ale zdrowe i żywotne, spektakularne i stosunkowo drogie, więc byle kto nie kupuje(bez urazy). Najlepiej kupować ryby z pewnego źródła, cokolwiek to znaczy i jak już musisz mieć taką towarzyską zbieraninę, to ogranicz liczbę gatunków na korzyść egzemplarzy danego gatunku.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Tylko dziwi mnie, ze neonkow nic nie rusza. No i tego karasia mi szkoda.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Zrobilem szybki restart. Nie chcialo mi sie czekac 24h, mam nadzieje, ze zaprawieni w bojach przezyja...
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|