forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 07:07:43

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669724 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Nasze pupile.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 ... 231 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Nasze pupile.  (Przeczytany 1666258 razy)
administ
Go

Email
Odp: Nasze pupile.
« Odpowiedz #600 : 2013-09-23, 19:41:34 »

No to teraz wiesz, jak się czuje na przykład ordynator chorób wewnętrznych w publicznym szpitalu, jak mu pomór na oddział się zwlecze nie wiadomo z jakiej przyczyny...  Wink
Ale prokurator za rybki na szczęście nie grozi...  Cool
Gavroche
Hero Member
wiadomoci: 41595

« Odpowiedz #601 : 2013-09-23, 19:57:33 »

Zrobilem szybki restart. Nie chcialo mi sie czekac 24h, mam nadzieje, ze zaprawieni w bojach przezyja...
To zadziwiające jak "zaprawione w bojach" mogą być ryby Very Happy
Przy takim szybkim restarcie najgorsze są dwa momenty, tuż po wpuszczeniu i po 48-72 h.
Pierwszy moment to szok biologiczny, kiedy taka "surowa" woda, bez koloidów biologicznych "zdrapuje" z ryb śluz.
Drugi, to strącanie węglanów, kiedy to warunki zmieniają się dramatycznie w ciągu kilkudziesięciu minut.
Ale i tak większość przeżywa Very Happy
Podstawowa zasada nie przeszkadzać.
Aha, nie karm 3-4 dni, a potem na czubek noża.
Głód(pod warunkiem wcześniejszego dobrego odkarmienia)pomaga zmobilizować siły i pokonać "stres adaptacyjny".
Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #602 : 2013-09-23, 20:18:15 »

Cos tam zapuscilem jakies enzymy podwojna dawke (bactosan), kamienie tylko przeplukalem, troche tam paprochow zostalo, roslin tez nie plukalem specjalnie, zeby tak na golasa nie szlo. No i take cos, nie wiem jak to nazwac, taka kulka z mchu czy czegos podobnego, ktora pewnie pelna jest roznych glonow i starego ustroju. No zobaczymy, Glonojad, sumy i zalobnice maja juz za soba kilka restartow i pare szybkich.

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #603 : 2013-09-23, 21:04:08 »

Cos tam zapuscilem jakies enzymy podwojna dawke (bactosan), kamienie tylko przeplukalem, troche tam paprochow zostalo, roslin tez nie plukalem specjalnie, zeby tak na golasa nie szlo. No i take cos, nie wiem jak to nazwac, taka kulka z mchu czy czegos podobnego, ktora pewnie pelna jest roznych glonow i starego ustroju. No zobaczymy, Glonojad, sumy i zalobnice maja juz za soba kilka restartow i pare szybkich.
Bactosan to jest chyba produkt Tropicala, szkoda pieniędzy.
Żyjące produkty w znośnej cenie ma Femanga, innych nie wolno kupować.
Mikroby same się namnożą.
Niestety w 25 stopniach to trwa 2-3 tygodnie.
Ta kulka to gałęzatka, glon, tylko nie rób z niego trawniczka, oblezie wszystko.
Wszystkie sumowate mają włączone oddychanie jelitowe i wspaniałe gruczoły śluzowe, inne ryby mają trudniej...
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #604 : 2013-09-23, 21:09:29 »

A no wlasnie, galezatka, nie czyscilem jej i nie plukalem tylko wrzucilem z poprzedniej wody do nowej, moze cos tam pomoze. To co wsypalem to Bactozym, prodcent Tetra Aqua. Taki mialem pod reka.

Work Buy Consume Die
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #605 : 2013-09-24, 05:53:19 »

Na razie zyja. Ale nie karmic? Biedakow mi szkoda, takie zestesowane i jeszcze glodne..  Confused Shocked

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #606 : 2013-09-24, 06:47:19 »

Na razie zyja. Ale nie karmic? Biedakow mi szkoda, takie zestesowane i jeszcze glodne..  Confused Shocked
Głód pomaga pokonać stres.
A woda świeża, bakterii nitryfikujących nie ma nawet na lekarstwo, resztki pokarmu i odchody będą truć ryby.
Normalnie nie karmi się dwa tygodnie po restarcie awaryjnym, ale wiem, żeś miętki Bolek i nie dasz rady Laughing
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #607 : 2013-09-24, 07:59:13 »

2 tygodnie?  Shocked  bez jedzenia? Muskle im pospadaja  Confused Nie wiem jak to zniose, kocham je jak siebie samego, tak kaze mi dekalog i 12 przykazanie  Confused
Nie zdechna??

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #608 : 2013-09-24, 08:04:17 »

2 tygodnie?  Shocked  bez jedzenia? Muskle im pospadaja  Confused Nie wiem jak to zniose, kocham je jak siebie samego, tak kaze mi dekalog i 12 przykazanie  Confused
Nie zdechna??
Przez kilka dni bez jedzenia?
Czy nie zdechną to nie wiem, ale na pewno nie z głodu...
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #609 : 2013-09-24, 08:07:24 »

Nie z glodu? A nie zje mi wielki glonojad moich neonkow?  Laughing

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #610 : 2013-09-24, 08:10:21 »

Nie z glodu? A nie zje mi wielki glonojad moich neonkow?  Laughing
Dopiero jak neonki padną, glonojady, jak sama nazwa wskazuje, lubią padlinę Very Happy
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #611 : 2013-09-24, 08:14:30 »

No nie wiem, nie dalem im dzisiaj jesc, ale nie wiem czy wieczorkiem cos im nie sypne. Martwie sie o nie, choc nie maja duszy  Confused

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #612 : 2013-09-24, 08:22:08 »

No nie wiem, nie dalem im dzisiaj jesc, ale nie wiem czy wieczorkiem cos im nie sypne. Martwie sie o nie, choc nie maja duszy  Confused
Ssaki i ptaki, czyli stałocieplne marnują mnóstwo energii na ogrzewanie ustroju.
Ryby dogrzewasz grzałką, więc luz.
My jesteśmy głodni kilka razy dziennie, ryby kilka razy w tygodniu.
U mnie w sklepie, chłopaki zapomnieli raz o pielęgnicy, perłołuskiej chyba, trzy miesiące przesiedziała w wysychającym baniaku, bez szamy.
Musiała sobie dół w żwirze wykopać, żeby jej woda grzbiet przykrywała, nim ją znaleźliśmy.
Potem, po odkarmieniu, pięknie do tarła podeszła.
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #613 : 2013-09-25, 10:42:11 »

Właśnie się dowiedziałem, że odszedł Harun, jeden z alaskańskich husky, których jesteśmy współwłaścicielami.
Przeżył 17 lat przepracowując 15 z nich.
Był znakomitym wheelem, biegł tuż przed saniami.
Ostatni sezon pozwalano mu biegać luzem przy zaprzęgu, tak dla frajdy, raz w tygodniu.
Żywiony był surowym mięsem i suszoną rybą i do końca był w znakomitej formie.
Odszedł we śnie, w swoim kojcu.
Zostawił po sobie kilka dobrze pracujących psiaków.
Blackend
Hero Member
wiadomoci: 57185

« Odpowiedz #614 : 2013-09-25, 10:51:57 »

Piękny wiek jak na psa - niech mu nigdy kości nie brakuje.  Cool
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #615 : 2013-09-26, 13:30:00 »

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #616 : 2013-09-26, 14:08:16 »

Ok, szkoda zwierzaków, można zostawić w byle schronisku, bez podawania powodu.
Ale mam takie wrażenie, że z ludźmi robi się gorsze rzeczy ostatnio i jakoś tego nikt nie zauważa, za bardzo... Sad
Zbydlęcenie takie, że rodzice tłuką dzieci na śmierć.
A jakieś myszki czy króliczki to tak cierpią w laboratoriach...po to są hodowane, w końcu.
Jakiś zdrowy rozsądek by się przydał.
Z jakimkolwiek człowiekiem na ziemi mamy więcej wspólnego, niż z najbiedniejszym nawet prosiaczkiem.

renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239

« Odpowiedz #617 : 2013-09-26, 15:39:37 »

Też uważam, że bardziej nad zwierzętami się rozckliwiają niż nad ludźmi. Psa uderzyć nie można a nad rodziną się pastwić można... Od razu dodam, że nie jestem za takim prawem, które pozwoli znęcać się nad zwierzętami, ale ludzka mentalność często taka jest, że w rodziny obce mieszać się nie można, nawet jeśli się wie o istniejącej tam przemocy. A zwierzęta? W Kanadzie z ogrodów prawie nic nie można zebrać, bo szybsze są w tym czarne wiewiórki, kreta zatruć też nie można...Albo się mylę... Cool Laughing

Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #618 : 2013-09-26, 16:19:40 »

Też uważam, że bardziej nad zwierzętami się rozckliwiają niż nad ludźmi. Psa uderzyć nie można a nad rodziną się pastwić można... Od razu dodam, że nie jestem za takim prawem, które pozwoli znęcać się nad zwierzętami, ale ludzka mentalność często taka jest, że w rodziny obce mieszać się nie można, nawet jeśli się wie o istniejącej tam przemocy. A zwierzęta? W Kanadzie z ogrodów prawie nic nie można zebrać, bo szybsze są w tym czarne wiewiórki, kreta zatruć też nie można...Albo się mylę... Cool Laughing
Żeby było poprawnie politycznie, powiedziałbym, że ludzie są ciut ważniejsi, jakby Very Happy
Blackend
Hero Member
wiadomoci: 57185

« Odpowiedz #619 : 2013-09-26, 16:48:01 »

Zaraz po kosmitach Wink
Strony: 1 ... 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 ... 231 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.055 sekund z 20 zapytaniami.