Autor
|
Wtek: Nasze pupile. (Przeczytany 1666247 razy)
|
Gavroche
|
Zaraz po kosmitach Nie jestem pewien czy jeszcze ktoś nam nie umyka... Oceanolodzy pewno wiedzą.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Też uważam, że bardziej nad zwierzętami się rozckliwiają niż nad ludźmi. Psa uderzyć nie można a nad rodziną się pastwić można... Od razu dodam, że nie jestem za takim prawem, które pozwoli znęcać się nad zwierzętami, ale ludzka mentalność często taka jest, że w rodziny obce mieszać się nie można, nawet jeśli się wie o istniejącej tam przemocy. A zwierzęta? W Kanadzie z ogrodów prawie nic nie można zebrać, bo szybsze są w tym czarne wiewiórki, kreta zatruć też nie można...Albo się mylę... Żeby było poprawnie politycznie, powiedziałbym, że ludzie są ciut ważniejsi, jakby Bo będą, ale przez duże L. Nie dożyjemy tego.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Też uważam, że bardziej nad zwierzętami się rozckliwiają niż nad ludźmi. Psa uderzyć nie można a nad rodziną się pastwić można... Od razu dodam, że nie jestem za takim prawem, które pozwoli znęcać się nad zwierzętami, ale ludzka mentalność często taka jest, że w rodziny obce mieszać się nie można, nawet jeśli się wie o istniejącej tam przemocy. A zwierzęta? W Kanadzie z ogrodów prawie nic nie można zebrać, bo szybsze są w tym czarne wiewiórki, kreta zatruć też nie można...Albo się mylę... Żeby było poprawnie politycznie, powiedziałbym, że ludzie są ciut ważniejsi, jakby Bo będą, ale przez duże L. Nie dożyjemy tego. Moim zdaniem już byli. Ale nie dożyjemy, fakt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
No to co z tego. Masz nudniejsze zajęcia?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
No to co z tego. Masz nudniejsze zajęcia? Nie przychodzą mi do głowy Ale zwolnij nieco, bo nie nadążam wszystkich wątków obskoczyć. Pole ma tu słabe
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... Ale zwolnij nieco, bo nie nadążam wszystkich wątków obskoczyć. ...
Zredukuj nieco kamizelkę(tę bez rękawków), a ulżysz sobie i z u p e ł e n i e b e z i n t e r e s o w n i e ... mnie.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Hej gavro, woda w pare dni zrobila sie zolta i metna i dzisiaj , przylazlem z pracy i padlo mi troche Co sie stalo? Woda byla czysta i nagle taka zolta i metna, zakwasila sie czy co?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Hej gavro, woda w pare dni zrobila sie zolta i metna i dzisiaj , przylazlem z pracy i padlo mi troche Co sie stalo? Woda byla czysta i nagle taka zolta i metna, zakwasila sie czy co? Może filtr Ci stanął, prądu nie było? Albo opóźnione skutki restartu. Nie było bakterii prowadzących nitryfikację(to formy osiadłe, kolonijne, troszku to trwa), a Ty karmiłeś ryby. Resztki pokarmu i odchody zwiększały poziom toksycznego azotu i namnożyła się patologiczna "flora" i glony planktonowe. Ryby fiknęły od zatrucia, na truchłach mnożą się pierwotniaki i sinice, albo okrzemki, rośliny nie mają co jeść i zwolniły metabolizm, mało więc tlenu i ogólnie nieciekawie. Zwykle filtruje się wodę przez węgiel aktywny przez trzy doby, podmieniając codziennie 1/8 objętości, a potem węgiel wywala i szczepi zbiornik jakimiś nitrosomonas... Wersja na cito: podmiana 1/3 objętości, płukanie wkładu w filtrze, zaprzestanie karmienia, dzień świetlny 8 h.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
woda w pare dni zrobila sie zolta i metna Bo rybkom nie robi się na śniadanie jajecznicy na maśle!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Hej gavro, woda w pare dni zrobila sie zolta i metna i dzisiaj , przylazlem z pracy i padlo mi troche Co sie stalo? Woda byla czysta i nagle taka zolta i metna, zakwasila sie czy co? Może filtr Ci stanął, prądu nie było? Albo opóźnione skutki restartu. Nie było bakterii prowadzących nitryfikację(to formy osiadłe, kolonijne, troszku to trwa), a Ty karmiłeś ryby. Resztki pokarmu i odchody zwiększały poziom toksycznego azotu i namnożyła się patologiczna "flora" i glony planktonowe. Ryby fiknęły od zatrucia, na truchłach mnożą się pierwotniaki i sinice, albo okrzemki, rośliny nie mają co jeść i zwolniły metabolizm, mało więc tlenu i ogólnie nieciekawie. Zwykle filtruje się wodę przez węgiel aktywny przez trzy doby, podmieniając codziennie 1/8 objętości, a potem węgiel wywala i szczepi zbiornik jakimiś nitrosomonas... Wersja na cito: podmiana 1/3 objętości, płukanie wkładu w filtrze, zaprzestanie karmienia, dzień świetlny 8 h. Filtr pracuje caly czas, woda dochodzila powoli, pare dni nie karmilem jak przykazales, potem rano ciut ciu i tyle. Nagle mi zzolka expresem. Filtr mam zwykly z jakiejs waty. Na razie wymienilem polowe wody, potem znowu wymienie. Podusily sie? Prezent cholera jasna mam
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Zyon
|
U mnie tak stoi nieszczesliwie, ze w takim przejsciu miedzy pokojami na murku. Slonce piesci caly dzien. Zakrywakm od tej strony ale zawsze costam... ryb bylo duzo, teraz jest mniej
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Blackend
|
No to mamy winowajcę, akwa wystawione na ekspozycje słoneczną nie pociągnie długo
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Z doświadczenia amatora akwarysty podpowiem, że czym mniej ryb w jak największym akwarium na tyle na ile jest to możliwe, tym lepiej. Filtracja to samo, czym więcej tym lepiej, jakiś kubełkowy, to nie jest duży wydatek w dzisiejszych czasach. Raz w tygodniu obowiązkowo podmiana wody około 10%. Światło - jak najmniej, a akwa niech stoi w najciemniejszym miejscu pokoju, duża ilość watów to proszenie się o kłopoty. Musi wypalić, a jak nie, to w ramach reklamacji przyjeżdżam i osobiście je wyczyszczę Pełna zgoda.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
No to mamy winowajcę, akwa wystawione na ekspozycje słoneczną nie pociągnie długo Jak na razie tylko Azjaci mają sukcesy w posługiwaniu się światłem słońca... Wystawienie na ekspozycję słoneczną to nie tylko glony(to defekt kosmetyczny raczej), groźne są wahania temperatury i chemi wody. A Zyon jeszcze ma tendencje do szafowania podmianami. 10-15% to już ogromna zmiana w baniaku 100 litrów.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Dokładnie. Akwarium mam od dziecka i jak świat światem, nie ma akwa bezobsługowego jeżeli ma to jako tako wyglądać, no trzeba koło tego chodzić, ale ja to akurat bardzo lubię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|