|
Gavroche
|
Zyon, szkoda że nie mieszkam bliżej, chetnie bym Ci pomógł, bo ja o akwarystyce mogę godzinami, a z racji mej "lokomocyjnej choroby" jednym piwem bys mnie obskoczył Ja pamiętam słoje z pluskolcami, larwami ważek, topikiem i moczarką. Potem odlewane ze szkała pojemniki na akumulatory. Akwaria ramowe, w końcu klej silikonowy Cenusil. Pompki tłokowe, żarówki jako oświetlenie i filtry gąbkowe napędzane powietrzem Gupiki, które się mnożyły nawet w wiadrze z pomyjami i pierwsze tarło badisów... I najlepsza książka o akwarystyce na świecie: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/160687/moje-akwarium
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Zyon, szkoda że nie mieszkam bliżej, chetnie bym Ci pomógł, bo ja o akwarystyce mogę godzinami, a z racji mej "lokomocyjnej choroby" jednym piwem bys mnie obskoczył Ano szkoda Ja dostalem "prezent" kiedys. Kupic latwo ale prezentodawca zapomnial, ze baniak to najmniejszy wydatek No i szkoda mi jakos oddac a z drugiej strony ciezko mi wyrwac czas zeby jeszcze temu sie oddac....
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Blackend
|
Ano szkoda Ja dostalem "prezent" kiedys. Kupic latwo ale prezentodawca zapomnial, ze baniak to najmniejszy wydatek No i szkoda mi jakos oddac a z drugiej strony ciezko mi wyrwac czas zeby jeszcze temu sie oddac.... Rozumiem, no tak to jest z nietrafionymi prezentami
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Strona z ramkami, czyli faktycznie staroć
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
A nie prościej glony chodować, skoro same się tak pchają?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A nie prościej glony chodować, skoro same się tak pchają? W niektórych zbiornikach wyglądają naturalnie i są porządanym źródłem pokarmu
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pierwsze ramowe, grzałka solna, plankton zbierany pończochą od mamy...
Pewnie tą pończochę jeszcze po kryjomu zabrałeś... To ja z siostrą wyciągałam z szafy gumki z majtek i wiązałyśmy je razem i skakałyśmy w gumę...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Hej gavro, woda w pare dni zrobila sie zolta i metna i dzisiaj , przylazlem z pracy i padlo mi troche Co sie stalo? Woda byla czysta i nagle taka zolta i metna, zakwasila sie czy co? Może w nocy pomyliłeś akwarium z toaletą...?
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
W niektórych zbiornikach wyglądają naturalnie i są porządanym źródłem pokarmu Pewno glonojady nawet można trzymać.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Tak się karmi małe glonojadki np. "antystrusie" - lampka biurkowa przysunięta do boku akwarium i świecimy na maksa
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Pewnie tą pończochę jeszcze po kryjomu zabrałeś... Ale tylko wtedy gdy się po cichu przebierałem a tak to Mama osobiście siatkę wyszywała
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Tak się karmi małe glonojadki np. "antystrusie" - lampka biurkowa przysunięta do boku akwarium i świecimy na maksa Albo oddzielny zbiornik z "żyzną" wodą i powkladanymi pionowo szybkami. I na parapet. A potem zarośniętą szybkę myk do akwarium Większość "glonojadów" je glony tylko za młodu, albo w ogóle. Ta przyssawka to przystosowanie do życia w bystrych nurtach. Zresztą nie tylko u sumików pancernych obecna, mają takie np. przylgi chińskie, a to ryby karpiowate.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Pany, radzcie co robic. Nowy restart, new order? Czy odlewac po trochu i dolewac czystej?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Blackend
|
A nie masz komu podarować?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Pany, radzcie co robic. Nowy restart, new order? Czy odlewac po trochu i dolewac czystej?
Codziennie po 1/8 objętości, płukanie wkładu z filtra, preparat z nitrospira i nitrosomonas albo szufla żwiru ze zdrowego akwarium, dorzuć szybkorosnących roślin typu moczarka i nie karm ryb.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Zyon a jakie masz podłoże, zwykły żwirek czy jakieś gotowce z nawozem do akwa roślinnego?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Jakies kamyki, kiedys kupilem dawno w worku.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|