Autor
|
Wtek: Nasze pupile. (Przeczytany 1665836 razy)
|
renia
|
A ja widziałam osła, którego mrówka niosła...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Widziałam to już. Super.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
I wśród zalewu filmów o wężach, krokodylach i rekinach, które zresztą powtarzane są dziesiątki razy, zdarzają się prawdziwe perełki.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Lofoty fascynują nie tylko przepięknymi krajobrazami, krystalicznie czystym morzem, czy koloniami maskonurów. To stąd wywodzi się wyjątkowa rasa psów, posiadająca aż sześć palców! Lundehundy, bo o nich mowa, są obdarzone przez naturę także w inny zadziwiający sposób - ich elastyczne małżowiny uszne mają zdolność zamykania kanału słuchowego, chroniąc uszy psa przed niesprzyjającymi warunkami. To jeszcze nie wszystko! Ciała lundehundów posiadają niezwykłą elastyczność stawów – przednie kończyny mogą rozchylać się na boki nawet pod kątem 90°, a głowa odchylona do tyłu może prawie dotknąć grzbietu. Rasa ta jest doskonale przystosowana przez lata ewolucji do zadań do jakich została stworzona. Lundehundy były hodowane jako psy na maskonury, a dobry pies potrafił upolować ponad sto ptaków w ciągu nocy. Dawniej cena dobrego lundehunda była porównywalna do ceny krowy.
Chyba najdziwniejsza psia anatomia http://pl.wikipedia.org/wiki/Norsk_Lundehund
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Wszystkie szpice są takie naturalne, nie przerasowione i surowe w swym wyrazie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wszystkie szpice są takie naturalne, nie przerasowione i surowe w swym wyrazie. No, ale... Szpice to niejednorodna grupa. Część szpiców pochodzi od prymitywnego północnego psa, którego przodkiem był dawny wilk arktyczny (wg mnie to są prawdziwe szpice, wszystkie rasy północne), a część (basenji, carolina dogs, jindo, canaan dogi, niektóre łajki) pochodzi od wczesnych dingo, których przodkiem był niewielki i krótkowłosy wilk azjatycki. Sławny "szpic torfowy", który miał być najstarszą rasą psa, a jego cechy, stojące uszy i zakręcony ogon, miały być cechami pierwszych psów, to długo pokutująca w kynologii pomyłka. Badania genetyczne sugerują, że dingo i śpiewające psy z Nowej Gwinei to najstarsze znane rasy psa domowego.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Aha, a ja kojarzyłem szpice tylko z husko-podobnymi.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Aha, a ja kojarzyłem szpice tylko z husko-podobnymi. Dla mnie też jedyne słuszne, ale wiesz, są kynolodzy i kynolodzy Poza tym naprawdę ciężko prześledzić migracje ludzi, a co za tym idzie ogromne przemieszanie "krwi" psów...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Dla mnie też jedyne słuszne, ale wiesz, są kynolodzy i kynolodzy Miałem znajomego w Polskim Związku Kynologicznym i wiem, że niektórzy to skrajne świry, ale często w pozytywnym sensie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dla mnie też jedyne słuszne, ale wiesz, są kynolodzy i kynolodzy Miałem znajomego w Polskim Związku Kynologicznym i wiem, że niektórzy to skrajne świry, ale często w pozytywnym sensie. Ludzie, którzy szanują zwierzęta są zwykle dobrzy i dla innych ludzi...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Z licznymi wyjątkami.
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ciekawa sprawa gavro......otoz niedawno robilem zwykla podmianke wody, spuscilem ok 70-80% i dolalem nowej. Po tygodniu zmetniala, lekko w zielona strone, co mnie nieco zaskoczylo, bo zamiast oczyscic wygladalo na to, ze zrobilem gorzej. Jak sie zaczely upaly, to wylaczylem grzalke, bo byla zbedna ale nadszedl weekend i zimno, wczoraj rano dopiero sobie przypomnialem, ze grzalka wylaczona, co przy otwartych oknach non stop, spowodowalo, ze temp spadla w akwarium do 20-21. Wlaczylem grzalke wczoraj rano (ustawiona na 25), teraz patrze a woda jak krysztal
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Znaczy łączysz skrystalizowanie się wody z ponownym uruchomieniem grzałki? Moim zdaniem zbieg okoliczności, taka różnica temperatur nie powinna mieć nic do rzeczy. Po jakimś czasie od zmętnienia, a zwykle są to pierwotniaki lub jednokomórkowe glony planktonowe, przechodzi ono samo, bo ustala się jako taka równowaga biologiczna, pierwotniaki umierają z braku pokarmu, a glony opadają i giną. Ale może podniesienie temperatury ostatecznie przyspieszyło ten proces, stąd wrażenie gwałtownego przebiegu zjawiska
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
21 a 25 stopni to niewielka różnica, no może przyspieszyło metabolizm i szybciej skończył się pokarm dla pierwotniaków. Też uważam, że to zbieg okoliczności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|