Autor
|
Wtek: Nasze pupile. (Przeczytany 1665691 razy)
|
Zyon
|
tak jak ja........ to gibiceps, no nic, lece zrobie podmianke, moze doleje jakiegos healthosanu albo innego szajsu zdrowotnego, szkoda mi go
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Pojasnienia oczu nie zauwazylem, ale naewt jak go paluchem tracalem to nie reagowal, choc za chwile sie poruszyl. Pare lat juz ma ale zastnawiam sie czy za rzadko ostatnio wode podmienialem? Pamietam, ze nie takie kataklizmy przetrwal a duze kostki lodu wrzucalem prawie codziennie, tak, ze wiecej niz 27 nie bylo na termometrze. No wlasnie mysle o podmiance, nie wiem czy sie nie zerwe z roboty, bo jakos mi sie zle pracuje myslac, ze bidulek tam sie konczy @ a sumy mi przedziurwaily galezatke Jednak masz serce...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
tak jak ja........ to gibiceps, no nic, lece zrobie podmianke, moze doleje jakiegos healthosanu albo innego szajsu zdrowotnego, szkoda mi go Healthosan to pomoże jak umarłemu kadzidło Zrób podmiankę na leciutko chłodniejszą wodę, ale tylko ze 2-3 stopnie, żeby nie wprowadzać zbyt gwałtownej zmiany... I tak ze 25% objętości zbiornika to maks, pamiętam, że to akwarium to 50 tka jest.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Tak zrobie, choc codziennie prawie wrzucam ze 2-3 kostki lodu z takich wiaderek po masle klarowanym. Dzwonilem do domu......zyje i sie rusza Woda na szczescie sie ochlodzila sama, bo wczoraj jak przylalo to powietrze spadlo do 15 stopni.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Czasami długowieczne, a więc inteligentne ryby, zastygają w dziwnych pozycjach, bo tak Na takiej samej zasadzie, jak niektóre małe pieski kuleją sobie dla jaj. Ale leżenie na grzbiecie dziwne się wydaje... Niewykluczone, że ten Twój tak ma
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Czasami długowieczne, a więc inteligentne ryby, zastygają w dziwnych pozycjach, bo tak Na takiej samej zasadzie, jak niektóre małe pieski kuleją sobie dla jaj. Ale leżenie na grzbiecie dziwne się wydaje... Niewykluczone, że ten Twój tak ma Oby tak bylo
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Czasami długowieczne, a więc inteligentne ryby, zastygają w dziwnych pozycjach, bo tak Na takiej samej zasadzie, jak niektóre małe pieski kuleją sobie dla jaj. Ale leżenie na grzbiecie dziwne się wydaje... Niewykluczone, że ten Twój tak ma Oby tak bylo Tego Ci życzę Słabo jak kumple chorują...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Dzisiwnie sie zachowuje, lezy ospaly na boku, dnem do gory. Jak zmienialem wode to nawet sie nie ruszyl. Potem gdzies przeplynal. Teraz patrze, ze juz zdechl, bo lezy na boku, wzialem go to nagle zaczal sie ruszac i odplynal. Naczubku nosa ma szara plamke. Reszta ryb ok, co mnie dziwi, bo zazwyczaj inne padaly a ten sie trzymal. Nawet jak mi sie kiedys woda zakwasila, ze tlenu braklo to przetrzymal choc wiele ryb padlo.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Dzisiwnie sie zachowuje, lezy ospaly na boku, dnem do gory. Jak zmienialem wode to nawet sie nie ruszyl. Potem gdzies przeplynal. Teraz patrze, ze juz zdechl, bo lezy na boku, wzialem go to nagle zaczal sie ruszac i odplynal. Naczubku nosa ma szara plamke. Reszta ryb ok, co mnie dziwi, bo zazwyczaj inne padaly a ten sie trzymal. Nawet jak mi sie kiedys woda zakwasila, ze tlenu braklo to przetrzymal choc wiele ryb padlo.
Ta biała plama mnie niepokoi, to może być jednak zwykłe odbarwienie stresowe, albo z piętnaście jednostek chorobowych, od pleśniawki po posocznicę Ja bym zastosował sól i kapkę formaliny, a dla Ciebie preparat FMC Zooleku w dawc dla kąpieli długotrwałej: http://www.zoolek.pl/pdfs/fmc_100ml_pl.pdfNiestety nic więcej zaocznie nie wymyślę...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Czasami długowieczne, a więc inteligentne ryby, zastygają w dziwnych pozycjach, bo tak Na takiej samej zasadzie, jak niektóre małe pieski kuleją sobie dla jaj... Nurkowawszy sobie ostatnio, w pewnej zaprzyjaźnionej rzeczce natknąłem się chyba na takiego inteligenta. Pół tegooo wystawało spod podwodnego korzenia dziwnym się mi zdając więc pśtyknąłęm toto palcem... Wtem - czmych! i tyle widziałem . Próbowałem też sfilmować trochę rybek, ale telefon mnie ostatnio żyje własnym życiem. Może mu się uruchomił jakiś "spisek żarówkowy", a może tylko "duch miniaturyzacji" odzywa się . Tak czy siak telefon służy mi ostatnio do szybkiej frustracji uzyskiwania i z filmu nie wyszło nicccccccc.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Niestety nic więcej zaocznie nie wymyślę...
Jak na diagnozę przez drut, to i tak całkiem nieźle.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czasami długowieczne, a więc inteligentne ryby, zastygają w dziwnych pozycjach, bo tak Na takiej samej zasadzie, jak niektóre małe pieski kuleją sobie dla jaj... Nurkowawszy sobie ostatnio, w pewnej zaprzyjaźnionej rzeczce natknąłem się chyba na takiego inteligenta. Pół tegooo wystawało spod podwodnego korzenia dziwnym się mi zdając więc pśtyknąłęm toto palcem... Wtem - czmych! i tyle widziałem . Próbowałem też sfilmować trochę rybek, ale telefon mnie ostatnio żyje własnym życiem. Może mu się uruchomił jakiś "spisek żarówkowy", a może tylko "duch miniaturyzacji" odzywa się . Tak czy siak telefon służy mi ostatnio do szybkiej frustracji uzyskiwania i z filmu nie wyszło nicccccccc. Drzemka poobiednia?
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Może, takie niewiadomo co, ze 20cm w sumie. jakby bokiem i w połowie schowane. Trudno powiedzieć bo zwiało, ale mógłbym za ogon pod wodą złapać.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ta biała plama mnie niepokoi, to może być jednak zwykłe odbarwienie stresowe, albo z piętnaście jednostek chorobowych, od pleśniawki po posocznicę Ja bym zastosował sól i kapkę formaliny, a dla Ciebie preparat FMC Zooleku w dawc dla kąpieli długotrwałej: http://www.zoolek.pl/pdfs/fmc_100ml_pl.pdfNiestety nic więcej zaocznie nie wymyślę... Sprobuje to kupic dzisiaj. Na razie patrze , lezy i oddycha ale juz nie lazi po scianach jak jeszcze 2 dni temu.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Blackend
|
Czytałem też dzisiaj o tym, ale nie mam na temat wyrobionego zdania, w sumie to dla mnie obojetne.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czytałem też dzisiaj o tym, ale nie mam na temat wyrobionego zdania, w sumie to dla mnie obojetne. Ciekawy problem teoretyczny, no i trochę niewiadoma, zwykle jednak gatunki introdukowane bardziej szkodzą, niż pomagają, przynajmniej na początku "kariery". Jenota nasze środowisko przygarnęło gładko, ale szopa pracza już nie tak różowo...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|