zofijeczka
Go
|
Myślę, że skoro my obojgiem oczu widzimy jeden obraz, to oczy fasetkowe też całość przetwarzają na jeden obraz. Pojedynczy obraz szybciej się analizuje. Po co natura miałaby sobie utrudniać. Przetworzenie informacji z wielu oddzielnych widokòw wymagałoby chyba lepszego "procesora" niż te u owadów.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Lub tak jak piszesz: jeszcze inaczej.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Super! Każde takie info cieszy. I fajnie, że umieściłeś w pupilach, bo znamionuje to wrażliwość na formy żywe, wyższą niż, przykładowo, u wegetarian.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
to ostatnie czasy są bogate właśnie w takie znaleziska [ uznanych za wymarłe] ostatnio [no w każdym razie w tym roku] czytałam o storczykach. zdaje się w "Przyrodzie Polskiej"
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Super! Każde takie info cieszy. I fajnie, że umieściłeś w pupilach, bo znamionuje to wrażliwość na formy żywe, wyższą niż, przykładowo, u wegetarian.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
to ostatnie czasy są bogate właśnie w takie znaleziska [ uznanych za wymarłe] ostatnio [no w każdym razie w tym roku] czytałam o storczykach. zdaje się w "Przyrodzie Polskiej" A bo przyroda ma duże możliwości przechowywania genów. Niestety, często te możliwości się kończą szybko, po wzięciu gatunku "pod ochronę" przez człowieka.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
No właśnie - podobno nie wszędzie akcja prześwietlania dąbrowy przyniosła oczekiwane skutki.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Super! Każde takie info cieszy. I fajnie, że umieściłeś w pupilach, bo znamionuje to wrażliwość na formy żywe, wyższą niż, przykładowo, u wegetarian. Empatia tak zwana?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Super! Każde takie info cieszy. I fajnie, że umieściłeś w pupilach, bo znamionuje to wrażliwość na formy żywe, wyższą niż, przykładowo, u wegetarian. Empatia tak zwana? Raczej szacunek jednej żyjącej istoty dla drugiej. Trudno być empatycznym w stosunku do rośliny lub grzyba. A różnorodność genetyczna jest cenna zarówno w skali makro, jak i mikroskali.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale przez uzasadnienie "naukowe" zmiany nazwy zwyczajowej, można się doktoryzować, a nawet habilitować!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...nawet rehabilitować...
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
A myślałam, że będzie o kawie
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Ja piję rozpuszczalną (na 250ml pół łyżeczki + śmietanka), więc zalewam kranówą o dobranej temperaturze. (piszę to tu bo jak w kawie napiszę to będę wyklęta - ale mogę pić równie dobrze kakao)
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Muszę się poprawić i coś o pupilach napisać. Nasz Donek leży w cieniu, ma miskę z wodą, którą ciągle wylewa i kładzie się na mokrej plamie na chodniku. Jeść nie chce... Nie lubi upałów...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wow, Renia! To normalne, nasza suka też je tylko wczesnym rankiem i późnym wieczorem, i choć staram się, żeby te dwa posiłki zaspokajały potrzeby rosnącego szczeniaka, to chuda jest jak patyk! Nie macie jakiejś wody, żeby opływać Donka porządnie? Od razu nabierze wigoru!
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jeśli to pająk, to regeneracja zawartości gruczołów jadowych trwa około tygodnia, ale też uważam, że to wąż, bo niewiele jest pająków z takimi cechami jadu. U węża w takich temperaturach ponowne skuteczne ukąszenie jest możliwe już po 1-2 dobach...
|
|
|
|
|
|
|
|