administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie może być!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kilkanaście dni temu dostaliśmy dwa worki ryb z Malawi, odłów z przybrzeżnej grupy Utaka. Dwa gatunki rybek z rodzajów Copadichromis i Nyassachromis, przyleciały w workach z garścią roślin w każdym. W jednym była spora kępa zwykłej, malawijskiej Vallisnerii, w drugim ładny Potamogeton. Ponieważ rośliny były ładne i zdrowe, chłopaki wrzucili je do pustego zbiornika na kwarantannę, by je potem użyć (dzikusy przez jakiś czas rosną jak szalone w akwariach). Dzisiaj wśród roślin zauważyłem narybek, ale tak mały, że trudno o identyfikację, podejrzewałem, że to któreś z w/w ryb się wytarły, albo w naturze, albo już w podróży. Ale chyba nie, mam uprawnione podejrzenie, że to Placidochromis "Solo", bardzo poszukiwany kilka lat temu gatunek. https://m.youtube.com/watch?v=lYr3sTBsxh4Obecnie już nie jest tak popularny, ale dzikusy mogą dolać krwi do już istniejącej populacji w akwariach. Uwielbiam takie akcje!
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Miałem akwarium z Malawi z 15 lat? Same kamole i trzy gatunki wystepujące obok siebie w naturze - wyglądało super i na wszystkich robiło wrażenie. Parę lat temu zamieniłem na roślinniaka dla odmiany, ale jak mnie znowu kopnie, to kto wie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ze mnie to ani dobry fotograf, ani znawca ryb... Nie wiem jak to się pisze w rodzaju żeńskim, bo chyba takich nazw nie ma...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ichtiolożka - fotografka amatorka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja bym proponowała jakąś dziurkę w nim zrobić, aby te ryby miały więcej tlenu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go