|
Blackend
|
"Dzięki temu mogą w pełni zrozumieć czyjeś myśli..." Płeć męska jest w tej kwestii wyraźnie upośledzona.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A jak psy czują, że ktoś się ich boi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ta pani mówi, że są z białkiem, bo niepryskane. Więc to wszystko wyjaśnia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
I z krowami, dlatego jest mleko łaciate...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Prócz tego, że filmik pokazuje ropuchę, a nie żabę, to fajny jest: https://m.youtube.com/watch?v=gL42pYnEMbgJa przez kilka lat miałem kumpelkę ropuchę zieloną, spotykałem ją często wieczorami, mieszkała gdzieś pod schodami, a była charakterystyczna, bo nie miała jednego palca u tylnej łapy.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja parę dni temu na spacerze widziałam żabę (albo ropuchę - ciemna taka, z daleka jak kamień wyglądała. Jak byłam blisko to ona podskoczyła i ja też ), ponoć to wróży późną zimę....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Na wróżeniu się nie znam, ale odrętwienie zimowe u płazów jest dyktowane hormonalnie, wraz ze skracającym się dniem, lecz czynnikiem spustowym jest spadek temperatury, który uruchamia poszukiwanie kryjówki i pozostawanie w bezruchu. Jeśli w środowisku występuje "smog" świetlny i termiczny, te mechanizmy zawodzą i zwierzęta pozostają w pełnej aktywności przez cały rok. U znajomych, w budynkach gospodarczych na terenie stawów hodowlanych, ropuchy i żaby zielone bywają aktywne w zimie, łażą po podłodze rozsadnika i wyżerają pająki i stonogi. Ropuchy, które są inteligentniejsze, wyjadają nawet kocią karmę z misek.
|
|
|
|
|
|
|
|