Diogenes z Synopy
Go
|
A kto żywi się prosiankami? Odkąd sporo mam kory i szyszek przeprowadziły inwazję.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Z taką wiedzą, to chyba powinieneś otworzyć sklep zoologiczny...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Jestem świadom swojej głębokiej niewiedzy.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A kto żywi się prosiankami? Odkąd sporo mam kory i szyszek przeprowadziły inwazję. Prosionki to skorupiaki podobne do stonóg, może nawet je mylisz, prosionek szorstki i stonoga murowa, dwa najpopularniejsze skorupiaki w Polsce, występują w tym samym środowisku, w suchym i zasolonym jest więcej prosionka, w wilgotnym i kwaśnym, stonogi. Żywią się zbutwiałym drewnem, dlatego wszędzie gdzie jest drewno i wilgoć one są. Skorupiakami żywią się ropuchy, padalce i myszy. Ale jeśli chcesz je wykurzyć to najlepiej sprawdzą się... kury, tylko trzeba im poodwracać kamienie i pniaki pod którymi one siedzą, najlepiej rankiem. Można też je wyzbierać ręcznie, samice noszą jaja i młode w specjalnych komorach, więc jak usuniesz dorosłe, to usuniesz wszystkie, tylko jak masz butwiejące drewno, to przyjdą inne. Można robić dla nich pułapki np. z wydrążonych ziemniaków czy kromek chleba i opróżniać je regularnie lub użyć odpowiedniej chemii.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzięki, że fotki nie wrzuciłeś...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Brzydkie lekko. Nawet ryby tego nie jedzą. Ręcznie, nie wiem czy to nie miliony Skorupiakami żywią się ropuchy, padalce i myszy. Ropuchy i myszy są. Padalców nie mam - jaszczurki małe ew. Osuszać nie mogę, bo to ogród. Kury robią za dużo szkód. Chyba trzeba czekać na super suszę, a i to nie wiem. Zdaje się, że jedynie kos grzebie za nimi. Ale co taka parka poradzi wobec takiego namnażania. Straszliwie płodne. Można je zjeść, po wcześniejszym ugotowaniu . * Bear Grylls, Szkoła przetrwania, Discovery Channelthx
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jasne, że można je jeść, to skorupiaki, jak raki, kraby czy langusty.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Sporo tłuszczu chyba trzeba by dodać, aby optymalnie było. Optysurvival: trochę oleju z bidronki i przetrwałoby się. Nawet można rotować: stonogę murową w soboty i niedzielę, a w dni powszednie prosionki.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
No pewnie, że kundle są najinteligentniejsze. Co ciekawe najwięcej jest odmian owczarko niemiecko podobnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Fuj, mogłeś ostrzec...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A coś nie tak, bo boję się zajrzeć...
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
To jakis potomek starozytnej rasy
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Dużo przypadkowości w tym życiu ziemskim, trafisz na zwyrodnialca i sam Pan Bóg nie pomoże.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Dużo przypadkowości Kolejność jest "nieprzypadkowa".
|
|
|
|
|
|
|
|