vvv
Go
|
do określania czystości wody w oczyszczalni ścieków
bioindykator do wykrywania śladowych ilości ołowiu i trójchloroetylenu w miejskich źródłach ujęć wody. Taki niuans.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Zawsze jak jest, ale odwrotnie, to już jest, wystarczy odwrócić.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A gupika używa się do określania bezpieczeństwa prezerwatyw.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A karpia na pojemność żołądka na wigilię.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Anglosasi powiadają: "posiłek winien mieć objętość pięści" a że tłumaczenie zgrabne, to można kombinować. Obu?
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
No a jutro suma. Na wiadomo co.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Taca z magiczną przykrywką
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Aby tylko w jedną stronę wpadało, a dopiero w zakrystii mogło wypaść...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Bo godne to i sprawiedliwe.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Zawsze jak kadzą, to się zastanawiam, czy nie dodają jakiegoś składnika na hojność.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Brat mojego dziadka, który podczas wojny był w kilku "obozach pracy" panicznie bał się psów, a zwłaszcza bokserów. Trudno mi to było zrozumieć, bo przecież współczesny bokser to pocieszny pajac pełen eksplozywnej energii. Ale podczas drugiej wojny boksery wyglądały nieco inaczej: http://newbullybreeds.com/img1E.gifNajwiększa różnica była jednak w charakterze, tamte boksery, bardzo zbliżone do dawnego niemieckiego doga - bullenbeissera: http://mascotas20.com/wp-content/uploads/2016/06/bullenbeisser-antecesor-boxer.jpgTo były ponure, dominujące i agresywne bestie, używane przez strażników do szczucia ludzi, ot tak dla zabawy... Jeszcze po wojnie, w byłym NRD te linie boksera były użytkowane jako pies policyjny i do rozpędzania demonstracji. Do tej pory niemieckie boksery z terenów NRD są najpiękniejsze i wysoko oceniane na wystawach, lecz ich charakter został diametralnie przebudowany, bo we współczesnym mieście nie sposób trzymać takich zwierząt.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Nie miałem nigdy kontaktu z bokserkami, ale mają opinię trochę dłużej myślących na szkoleniach i dobrych kompanów do małych dzieci.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie miałem nigdy kontaktu z bokserkami................
Wolisz stringi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|