Autor
|
Wtek: Nasze pupile. (Przeczytany 1667631 razy)
|
administ
Go
|
Właśnie, prawo jazdy zbędne, konto w banku zbędne, żona też, się dzwoni i ma się załatwione, aby tylko gosposia zaradna do tego była...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Renia miała już zamrażarkę, będziemy dążyć do prawdy, tej prawdy
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I więcej sprawiedliwości społecznej, bo jakże tak, że jedni jeżdżą Koenigseggami za 5mln. Euro, a drugich tylko na pół litra stać i to za 500+...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Takiej pustki w sklepach to bym na pewno nie chciała. Samochody na zapisy, losowania, jedzenie na kartki... W ogóle anomalia prawie same, a ludzie jakoś sobie radzili. Zamrażalki "pękały w szwach"... Jakie pustki w sklepach? ( ). Przecież były masowo dostępne towary w tamtejszych socjalistycznych "supermarketach" : Balatonie i Pewexie oraz "tajemniczych" sklepach za żółtymi firankami, aby nie kłuć w oczy bogactwem wyboru. Tam to było wszystko "masowo" dostępne...A te żółte firanki to gdzie były... Tego to ja nie wiem, nie miałem wstępu, widocznie nie byłem godzien, w przeciwieństwie do tych co mieli wówczas zamrażarki na to co było "rzucane" za te żółte firanki.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Przemyt" mięsa ze wsi szedł...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale jak Euro będzie za 500+ to nie takie rzeczy się będą działy...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Jasne, znowu byle menel będzie paniskiem i da to odczuć całej reszcie, już o to jestem spokojny.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Tak mi się na szybko przypomniało: Otóż pewnego razu jak dorabiałem sobie z moją przyszłą żoną w kawiarni w domu wczasowym w Ustroniu, naraz zrobiło się poruszenie. Wpada Dyrektorka i mówi - zaraz tu przyjedzie pani która ma kwiaciarnię w centrum Bytomia, proszę mi ją należycie obsłużyć, bo to wielka szycha w mieście. Kurna, myślałem, że się przesłyszałem, ale faktycznie przyjechała babeczka mercem w ciuchach z Pewexu i na sali zrobiło się poruszenie, bo to był "któś", a nie jak reszta hołoty ze mną na czele. Ło Matko, córko i córko, spieprzałem stąd gdzie pieprz rośnie, ale okoliczności przywlokły mnie tu z powrotem.
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
A bo to nie była żadna kwiaciarka, tylko żona badylarza, cikniarza i tego no, bikiniarza.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Tak jest, czyli elity klasy średniej w ustroju sprawiedliwości społecznej.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ale myśmy akurat na wsi nikogo nie mieli, typowa mieszczańska rodzina i w kolejkach trzeba było swoje odstać. Już ja dobrze pamiętam te szare czasy, jak ludzie skakali sobie do gardeł w kolejce, te zapisy kolejkowe, a na półkach tylko ocet... I tylko przez wzgląd na moje wychowanie nie pisze ostrzej, choć parę adekwatnych wyrazów znam. Też pamiętam, bo mieszkałem w starej kamienicy nad rzeznikiem.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ludziska już w nocy kolejkę robili, a tylko dlatego żeby było prawie i sprawiedliwie - a Gierek panie, to był najlepszy przywódca. I tak to się kręci - barany.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Kręci się lody...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Oczywiście, o Tusku nikt nie będzie pamiętał, a Naczelnika będą pokolenia wspominać jaki ludzki Pan co ludziom godność przywrócił. Szkoda, że nie mogę się już teraz a konto założyć, bo byłaby pewna wygrana.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A bo prawda zawsze zwycięża...
|