Autor
|
Wtek: Nasze pupile. (Przeczytany 1671308 razy)
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26795
|
A bo "obrzydliwe" takie, że patrzeć kobitki na to nie mogą.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Tłumaczę, że to czystość w domu od robactwa utrzymuje, ale chyba jestem mało przekonywujący.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale jak tak wygląda, to żadne argumenty nie zadziałają niestety...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Racjonalne argumenty rzadko działają.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Jasne, w sumie to nieważne, czy ugryzie wściekła wiewiórka, czy pies - efekt podobny...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
To jeszcze da się wyleczyć, ale taki wściekły fanatyk pisowski jak pokąsa, to nawet Państwowa Służba Zdrowia nie pomoże.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Oj! Fanatycy to coś strasznego! Żadne argumenty, tylko "formułami" się kierują.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Fajne. Ja z moją psiną w piątki chodziłem do kiosku po gazetę i z powrotem obowiązkowo trzymała ją w pysku.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Joseph Schubert, młody naukowiec z Museums Victoria, który jako dziecko cierpiał na arachnofobię, opisał 7 kolejnych pająków z rodzaju Maratus (nieformalnie są one nazywane pająkami pawimi). Dotąd zidentyfikował ich w sumie 12. Wzór jednego z nich, M. constellatus, przypomina "Gwiaździstą noc" van Gogha; stąd zresztą wzięła się jego nazwa. Schubert, który wśród współpracowników zyskał przydomek Spider-Man, jako dziecko bał się pająków. Próbując sobie poradzić ze strachem, w liceum zacząłem hodować pająki. Mój lęk powoli przerodził się w fascynację. Z czasem nauczyłem się je kochać. Uważam pająki pawie za najbardziej charyzmatyczne australijskie pająki. To grupa pająków, która świetnie nadaje się do terapii archanofobii; w porównaniu do włochatych pająków, jakie zwykle widujemy, są słodkie.
https://www.biotaxa.org/Zootaxa/article/view/zootaxa.4758.1.1
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Postawiłem w domu akwarium typu parapeciak, dla córek. Baniaczek 40x25x20cm, co daje około 20 litrów wody. Zbiornik bez - bez, bez żadnej technologii, nawet oświetlenie jest naturalne. Żwirek wziąłem ze starego akwarium, trochę kamieni spod bloku, suche dębowe liście na pokrycie dna, obsadziłem małymi formami mikrozorium, anubiasa, mchem "Java" i wrzuciłem parę kulek gałęzatki oraz salwinię na powierzchnię. Tak sobie stało około dwóch tygodni, potem dorzuciłem z tuzin krewetek RC i dalej sobie dojrzewało. Krewetki mają jeść glony, pierwotniaki i cały ten film biologiczny, więc ich nie karmiłem, a że świeży zbiornik i nic się tam nie dzieje, to niespecjalnie nawet się zbliżałem do baniaczka, stoi sobie na komódce, w rozproszonym świetle z okna. Dwa tygodnie temu, jak więcej czasu zacząłem spędzać w domu przez koronawirusa, podczas niewielkiej podmianki wody, zauważyłem larwy jakiejś ryby, na oko labiryntowej. Zielonego pojęcia nie miałem skąd się wzięły, popytałem pracowników w sklepie, i wyszło na to, że do akwarium sklepowego, z którego brałem mikrozoria, kolega wpuścił na około tydzień świeżo dostarczone Betta imbellis. Bojowniczki te musiały się wytrzeć i jakimś cudem jaja/larwy dostały się do mojego parapeciaka. Obecnie jest ich chyba 7 sztuk, już widać, że to bojowniki, dwie sztuki łapią pierwsze kolory i jedzą drobny pokarm sztuczny. Jakim cudem przeżyły transport w zimie, jak sobie poradziły w chłodnej wodzie, stawiam na 17-18 stopni, jak się wykarmiły w świeżym przecież zbiorniku i co je czeka, nie mam pojęcia. Stuknąłem dziś małą podmiankę, okazuje się, że jest 5 bojowniczków, 2 samce i 3 samiczki. Zniknęła co najmniej 1 sztuka, pewno krewetki zjadły trupka. Zostawiam je wszystkie razem, bo bojownik bezbronny (jedna z polskich nazw) zwykle toleruje inne samce. Chociaż mam podejrzenia, że to nie jest czysty imbellis, tylko miks ze spendens, bo one się swobodnie krzyżują. Rybki są żwawe, a krewetki noszą jaja, chyba nie jest im tak źle.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
W necie piszą, że wbrew nazwie nie łagodny i samce rywalizują z sobą, ale nigdy nie miałem takich rybek, więc doświadczenia nie mam.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Tak, tak, to zależy od osobnika, wielkości i wystroju zbiornika. O ile wśród B. splendens rzadko trafiają się zgodne samce, o tyle u B. imbellis rzadko trafiają się agresywne. Co prawda staczają krótkie walki, ale nic złego z nich nie wynika. Trzeba jeszcze pamiętać, że w handlu często występują mieszańce obu gatunków, a te faktycznie są agresywne. Liczę na to, że to bracia chowani razem, zbiorniczek jest bardzo gęsto zarośnięty i się jakoś ustawią. Najwyżej jednego odłowię, ale na sprzedaż się raczej nie nada, bo zwyczajnie brzydki miot się trafił, przynajmniej na razie niezbyt ładnie się prezentują.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Czyli pole do mutacji jest ... ... Pracownicy zoo zauważyli u 4-letniej samicy tygrysa malajskiego suchy kaszel. Poddana testowi na SARS-Cov-2 uzyskała wynik pozytywny. ... Najnowsze badania chińskich naukowców wykazały, że COVID-19 mogą zarazić się krowy, koty, bizony, psy, kozy, owce, gołębie, a także świnie - tłumaczył. ... Obecność SARS-CoV-2 odnotowano także m.in. u owczarka niemieckiego w Hongkongu i kota domowego w Belgii. ... https://RMF24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/najnowsze-fakty/news-tygrysica-z-zoo-w-nowym-jorku-zakazona-koronawirusem,nId,4424502
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
No koty domowe noszą i chorują, to wielkie koty też. Fretki i świnki morskie chorują i noszą ludzkie przeziębienia oraz grypę, a kanarki koklusz.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Po...sralo ludzi, (bede kulturalny jak te bakterie) ale ja tu widze jakis zamysl w tym. Gates pewnie przebiera nogami.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Octaver
Go
|
Czyli pole do mutacji jest ... ... Pracownicy zoo zauważyli u 4-letniej samicy tygrysa malajskiego suchy kaszel. Poddana testowi na SARS-Cov-2 uzyskała wynik pozytywny. ... Najnowsze badania chińskich naukowców wykazały, że COVID-19 mogą zarazić się krowy, koty, bizony, psy, kozy, owce, gołębie, a także świnie - tłumaczył. ... Obecność SARS-CoV-2 odnotowano także m.in. u owczarka niemieckiego w Hongkongu i kota domowego w Belgii. ... https://RMF24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/najnowsze-fakty/news-tygrysica-z-zoo-w-nowym-jorku-zakazona-koronawirusem,nId,4424502 Czyli wszyscy są zarażeni?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Jakis czarnuch pewnie nakichal na biednego tygryska...
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|
|
|