Autor
|
Wtek: Nasze pupile. (Przeczytany 1671121 razy)
|
Gavroche
|
I jeszcze kardynał do tego.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26795
|
Ale skoro sam Pan Bóg stworzył takie dziwa, to i pedałów można zaakceptować... Ocena człowieka po jego seksualności? No tylko zboczeńcy tak mogą...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
To fakt, ja bym z pedałem nie mógł.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A fuj! Ale z lesbami na trzeciego, jakby zechciały, to ujdzie...
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kilka dni temu dotarło zamówienie bezkręgowców z Hameryki, to wpuściłem sobie do domowej kosteczki z krewetkami RC raczki z Teksasu Cambarellus ninae, formy niebieskiej. To mniej znany kuzyn popularnego pomarańczowego C. patzcuarensis, tylko dużo bardziej spokojny. Po tych kilku dniach utwierdzam się w przekonaniu, że raki to straszne gamonie są. W porównaniu z krewetkami, które wydają się stosunkowo inteligentne, bystre, o sprawnym układzie nerwowym i pewnej zdolności uczenia się, raki to tępe czołgi, z trudem poruszające się i lokalizujące pokarm, potykają się, uderzają w szyby, spadają ze skałek i roślin - słowem dramat. Jak wpuściłem tę parkę C. ninae, wszystkie krewetki zaczęły pływać niespokojnie, siedziały wysoko na roślinach pływających, a jak się poznały z kuzynami, to teraz na nich jeżdżą i żarcie im ze szczypców wyrywają, no totalne pierdoły. Miesiąc minął i moje domowe raczki są 2x większe od tych sklepowych! A warunki, zdawałoby się, mają lepsze w sklepie; wielkość zbiornika, ogrzewanie, ruch wody, dobre żarcie... U mnie kostka 15 litrów i tylko lampka z Ikei, a już 4-5 wylinek za nami. Zauważyłem, przynajmniej w stosunku do skorupiaków jak krewetki, raki czy kraby, ale również do ryb "egzotycznych", że lepiej się mają, mniej chorują, większe wyrastają (choć najczęściej wolniej) w chłodniejszej wodzie. Podawane popularnie dane odnośnie temperatury są ok, ale dla hodowców, chcących szybko zwiększać populację. Dla zwykłego chowacza swoich "petów" lepiej jest trzymać zwierzęta w dolnych granicach podawanych widełek, a nocą niech jeszcze spadnie 1-2 stopnie. Podmianki wody też robimy na wodę chłodniejszą o kilka stopni, to hartuje i pobudza. Raz, dwa razy w roku fajnie jest też zrobić takie chłodniejsze wakacje przez 2-3 tygodnie, obniżając o 4-5 stopni wodę i skąpo karmiąc. Takie tam...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Co do temperatury mam takie same spostrzeżenia, natomiast u mnie krewetki Amano w domowym akwa 20l były wyraźnie mniejsze od tych, które mieszkają w 400l baniaku w firmie.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Z przykrością powiadamiam, że opiekę nad moim akwarium ograniczyłem tylko do czyszczenia filtra i podmiany wody raz w m-cu... Resztą zajmuje się Ania, ale krzywdy widzę żyjątka nie mają, bo wszystko śwarne...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja znowu jestem podmiankomaniakiem, robię dwie, trzy 10-15% podmiany w tygodniu. W pewnym stopniu można tak rozwiązać problem małego zbiornika - nie gromadzą się wydaliny ograniczające wzrost i rozwój, podobnie jak w dużym.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
I ja tak mam. Częste podmiany, to klucz do czystej wody i zdrowych ryb. W tym dużym akwa mam stały system podmiany wody tzn. spuszczam wodę z akwa prosto do ścieku za pomocą kranika i nalewam świeżą prosto też z kranika. Wszystko bez latania z wiadrem aby energię oszczędzić.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ty mieszkasz w miejscu, gdzie wiedzę akwarystyczną wdycha się wraz ze smogiem. Tutaj jest inaczej, na wszystko ma być preparat, byle rąk nie zamoczyć.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Wy to macie dobrze! Nie to co ja - wszystko własnymi rencami!
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Pierwsze moje akwa założyłem w 3 klasie podstawówki, piasek zakosiłem z osiedlowej piaskownicy, a wodę podmieniałem wiaderkiem. Dopiero w wieku dojrzałym zrobiłem sobie akwa bezobsługowe. Ale w domu nadal wiaderko jest w użyciu. A w ogóle teraz chwilowo jest sucho, bo maluję całe mieszkanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Psiknąłem raz późną jesienią między łopatkami jakimś fiprexem i święty spokój do teraz. Jak tylko zacznie się czochrać, to...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
...trzeba będzie odkurzyć.
|
|