Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
Ten przepis był jeż kiedyś podany na forum.Ciasteczka są bardzo smaczne i lubiane przez dzieci nawet te nieoptymalne.
100g orzechy włoskie 40g sezam 100g siemie lniane prażone 200g wiórki kokosowe 100g pestek dyni 200g nasina słonecznika 50g migdały 100g czekolada gorzka 200g masła lub smalcu 50g cukier puder 9 szt.żółtek 2 szt.białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina cynamonu Orzechy i nasiona zmielić, czekoladę posiekać. Schłodzone masło siekamy z w/w składnikami, dodajemy żółtka i białko. zagniatamy ciasto, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego następnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 15 -17 minut w temp. 175 stopni. Uważać aby się nie przypaliły. Otrzymujemy około 90 szt. ciasteczek 1 ciasteczko to B T W 2,1 7,5 2,1 1 : 3,5 ; 1 Życzę smacznego Krystyna
|
|
|
|
|
|
|
akazah
Go
|
witam chcialabym zrobić owe pieguski, tylko mam pytanie. nie moge dostac siemia lnianego pazonego. udalo mi sie kupic zwykle. czy mozna je tez uzyc do tych ciastek??? pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Siemie, podobnie jak pestki, orzechy, migdały można uprażyć na suchej patelni.
|
|
|
|
|
|
|
gosia567
Go
|
Polecam te ciasteczka,są pyszne i jakie wartościowe
|
|
|
|
|
|
|
akazah
Go
|
mam nadzieje ze robi sie je latwo.... dzis zamierzam je zrobic.... zobaczymy co z tego mi wyjdzie
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
.....z przepisu widac,ze latwo i szybko ale tylko wtedy,gdy wszystkie nasiona kupimy w postaci zmielonej.Chyba bylam ptakiem albo nim bede,bo uwielbiam nasiona.Wlasnie przymierzam sie do pieczenia pi,pi,....eguskow
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Po co mielić? Ja siekam nożem jak np. orzechy włoskie i nie dodaję proszku do pieczenia, on jest zbędny.
|
|
|
|
|
|
|
akazah
Go
|
a ja własnie dzis zrobilam...wyszly przepyszne ale uszkodzilam swoja maszynke, ale mimo tego i tak bylo warto.... mniam mniam
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
a ja sie caly dzien przybieralam,no i wszystko gotowe do ...pieczenia, bez proszku,to moze z soda??? w mlynku do kawy super mielenie.
|
|
|
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać że sąbardzo dobre zawierająmało WG / 100 gram więc można sobie ich sporo podjeść pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać że są bardzo dobre zawierają mało WG / 100 gram więc można sobie ich sporo podjeść pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
wypróbowałam ten przepis i muszę powiedzieć że PYYYYCHAAAA!!
|
|
|
|
|
|
|
Asia
Go
|
Zrobiłam je przed świętami. Tylko zamiast siemienia lnianego użyłam płatków owsianych coby dogodzić wszystkim gustom i żebym sama ich potem jeść nie musiała. Wszystkim smakowały, tylko ten jeden gust, dla którego zmieniłam przepis najwyraźniej był zawiedziony, że mało słodkie, jednak głośno nie komentował i nawet kilka zjadł .
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Za mało słodkie można dekorować lukrem. Dla tych, którzy potrzebują dwie wersje
|