Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Komu? Komu bo ide do domu!!!! LODY OPTYMALNE (Przeczytany 25361 razy)
|
adampio
Go
|
Witam, idzie lato, upaly maja byc w tym roku sakramenckie, wiec proponuje bardzo proste lody. Mnie to zajelo 15 minut. Skladniki: 450 gr truskawek 250 gr smietanki 38 % Robimy: truskawki miksujemy smietanke ubijamy na sztywna piane nastepnie wszystko dokladnie mieszamy wszystko wlewamy do naczynia, ktore moze isc do zarazarki pamietamy, ze przez pierwsze dwie godziny jak masa jest w zarazaece mieszamy min 3 razy......( nie koniecznie ) Voila........lody gotowe Masa calkowita: 700 gr BTW 8,9 : 96,8 : 38,7 100 gr: B:1,3 T: 13,8 W: 5,5 Mialem bardzo dojrzale truskawki wiec cukru nie dodawalem i tak zalecam. Takie lody mozna zrobic ze wszystkich dojrzalych owocow jagodowych bez dodatku cukru. Oczywiscie BTW bedzie inne ale jagodowe maja podobny sklad wiec roznice beda sladowe. Jezeli ktos nie toleruje smietany wowczas moze dodac tyle samo wody i ma sorbet ale to juz nie optymalne tylko sorbet Smacznego
|
|
|
|
|
|
|
Adam319
Go
|
Z całym szacunkiem, ale 450g truskawek ... ... to trzeba czym prędzej wyrzucić by nie kusiły, a nie mieszać z jadalnym jedzeniem. Odpowiednio schłodzoną (zmrożoną) śmietankę to można posypać dla urozmaicenia do wyboru: siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Może pójdzie ku lepszemu i pomysły na jedzenie owoców (jakichkolwiek) będą usunięte poza margines ŻO. Czego dla zdrowia Wszystkim Życzę. PS Nie będę Ci udowadniał jak to się ma do proporcji i zasad, ale gołym niskowęglowodanowym widać, że truskawki są dla ślimaków.
|
|
|
|
|
|
|
Adam319
Go
|
gołym niskowęglowodanowym okiem - rzecz jasna
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Witam,
idzie lato, upaly maja byc w tym roku sakramenckie, wiec Robimy:
adampio gdzie te upały? W Łodzi deszcz pada codziennie niezmiennie I tak do konca tygodnia.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Witam,
idzie lato, upaly maja byc w tym roku sakramenckie, wiec Robimy:
adampio gdzie te upały? W Łodzi deszcz pada codziennie niezmiennie I tak do konca tygodnia. u nie nietypowe upaly. 20-22 stopni, slonce wysoko i lody smakuja super ( choc maja "az" 5 gr weglowodanow ) Ale widze na mapie europy, ze idzie do Lodzi Cieplo!!!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mi, bardziej od lodów, smakują truskawki w galaretce z bitą śmietaną (36%). Mam dzisiaj zrobione (przez córę) BTW nie liczyłam , zresztą, ostatnio nic nie liczę, tylko na siebie
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Mi, bardziej od lodów, smakują truskawki w galaretce z bitą śmietaną (36%). Mam dzisiaj zrobione (przez córę) BTW nie liczyłam , zresztą, ostatnio nic nie liczę, tylko na siebie Jak zwykle robisz dobrze Jak umiesz liczyc- licz na siebie.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No.. czasami liczę jeszcze na Ciebie..
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
No.. czasami liczę jeszcze na Ciebie..
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
450 gr truskawek 250 gr smietanki 38 %
Robimy:
truskawki miksujemy smietanke ubijamy na sztywna piane nastepnie wszystko dokladnie mieszamy wszystko wlewamy do naczynia, ktore moze isc do zarazarki
W ten sam spób robię jogurt dla dzieci, tylko dodaję śmietankę 30% i czubatą łyżeczkę cukru pudru. Śmietankę miksuję z truskawkami - nie ubijam na sztywno. Jak jest za gęste dodaję trochę ostudzonej,przegotowanej wody.
|
|
|
|
|
|
|
Adam319
Go
|
Oczywiście moje uwagi się tyczą dorosłych, zdrowych, bez śladów miażdżycy, od wielu lat na tłustym LC. Dzieci natomiast jak najbardziej należy napełnić śmietankowym jogurtem by w szkole nie miały miejsca na państwowe 2% mleko. Ostatnio też słyszałem o akcji dokarmiania dzieci w szkole jabłkami – że to niby takie zdrowe witaminy Zbieżność z tematem wątku – w wypadku dzieci truskawki mają uzasadnienie, dzieci traktują jedzenie jak zabawę więc powinno być ciekawie i kolorowo z elementem ryzyka. Oby tylko co wyrośnie po mlecznych ząbkach było białe jak śnieg.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Niedawno pisałam, że raz tylko robiłam lody optymalne i nie wyszły mi dobre. Dzisiaj robiłam drugi raz, według przepisu z "Optymalnych". Chyba ten przepis był kiedyś na Forum podawany. Otóż ubiłam mikserem pół litra smietany 30%, bo tylko taką miałam w lodówce. Następnie zmiksowałam 5 żółtek (ze sparzonych wrzątkiem jaj) z pół szklanką cukru i szczyptą wanilii. Składniki połączyłam i rozlałam do plastikowych pojemniczków i wstawiłam do zamrażalnika. Dosłownie 10 min, no góra 15min roboty. Już smakowaliśmy je przed zamrożeniem, dzieci mówią, że pyszne, a mi nawet trochę za słodkie. Cieszę się, że w końcu dzieciaki nie będą chciały lodów ze sklepu, a i ja mogę sobie lodów pojeść.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No i jesteśmy już po degustacji lodów wystawiliśmy ocenę wzorową (ja, dwójka moich dzieci i dziewczynka, która przyjechała do nas na tydzień wakacji)
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
..........na 1 litr smietany i 10 zoltek daje sie cxhyba wg. przepisu 100 g cukru , ja robie sobie swietne lody czekoladowe dodajac zamiast cukru odpowiednia ilosc gozkiej czekolady , najpierw ubijam zoltka na krem na zimno , dodaje do tego stopiona ale chlodna czekolade i mieszam to z ubita wczesniej smietana , u nas jest 30 procent , do pojemnikow i do zamrazalnika - niebo w gebie !......................
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Może jeszcze dzisiaj wypróbuję, jeśli waniliowe się skończą, a podejrzewam, że niebawem się skończą )
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
..........na 1 litr smietany i 10 zoltek daje sie cxhyba wg. przepisu 100 g cukru , ja robie sobie swietne lody czekoladowe dodajac zamiast cukru odpowiednia ilosc gozkiej czekolady , najpierw ubijam zoltka na krem na zimno , dodaje do tego stopiona ale chlodna czekolade i mieszam to z ubita wczesniej smietana , u nas jest 30 procent , do pojemnikow i do zamrazalnika - niebo w gebie !...................... Ciekawy pomysł, lody optymalne są pyszne i ja zawsze wcześniej dzielę je na porcje w małych szklaneczkach. Teraz mam ze dwa litry śmietany w lodówce i czas coś z nią zrobić Będą lody z czekoladą, jeżeli wyjdą zbyt słodkie, to zjedzą goście Wypróbuję.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzisiaj mój dziwięcioletni syn Oliwier, poprosił mnie, żebym zrobiła lody. Specjalnie, powiedziałam mu, że w zamrażalniku są jeszcze lody "Algida" (kupione przez męża). On na to - ale te optymalne są "perfekt". No to z przyjemnością robiłam znowu lody "perfekt". Tym razem jeszcze bardziej ułatwiłam sobie ich wykonanie : zmiksowałam śmietanę 36% z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym (1/4 buteleczki) i do sztywnej już śmietany bitej, dodałam 5 żółtek, ze sparzonych jaj. Tak, że w jednym naczyniu i za jednym miksowaniem wyszły wspaniałe lody "perfekt". Cieszy mnie bardzo, że dzieciom coraz bardziej odpowiadaja dania optymalne, przez co mniej domagają się innych "pyszności". PS. Z lodami czekoladowymi chyba muszę poczekać, aż waniliowe się znudzą, a to może trwać dłuuuuugo )
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...a..jeszcze coś.. Moje dzieciaki kojarzyły jedzenie optymalne z czymś zdrowszym, ale i mniej smacznym. Teraz ich spojrzenie na jedzenie się radykalnie zmieniło. Obecnie, większość dań, jest smacznych i zdrowych. A ja się z tego cieszę...jak gwizdek )
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Gdzie się podziały, tamte.. tradycyjne lody...
...a gdzie tamte kiełbasy, kaszanki, chlebek z prawdziwego pieca, żurek od baby z okna familoka*, gdzie tamto kakao turystyczne wyjadane prosto z tytki, gdzie moje prawdziwe michałki z "Hanki"? ))) * http://pl.wikipedia.org/wiki/Familok
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|