Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Komu? Komu bo ide do domu!!!! LODY OPTYMALNE (Przeczytany 25353 razy)
|
renia
|
...Z tego wszystkiego, to zostały jedynie te "Michałki" z Hanki,.. ale już nie są taką atrakcją... Nie tylko otoczenie się zmieniło, ale my rownież. Produkty już nie są tak optymalnie dobre, ale za to my jesteśmy Optymalni )
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...a gdzie tamte kiełbasy, kaszanki, chlebek z prawdziwego pieca, żurek od baby z okna familoka*, gdzie tamto kakao turystyczne wyjadane prosto z tytki, gdzie moje prawdziwe michałki z "Hanki"? ))) * http://pl.wikipedia.org/wiki/FamilokDobrze, że podałeś tego linka, bo nie znałam familoków, u nas takich mieszkań nie było, chociaż podobne kamienice wielorodzinne są do dziś.
|
|
|
|
|
|
|
Adam319
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Faktycznie to był hicior ) Ale ja za słodkościami nigdy bardzo nie przepadałam. Zawsze wolałam mięso od cukierków, chociaż, sporadyczne kaprysy na słodkie, jeszcze mi się zdarzają. )...chociaż coraz rzadziej..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Gdzieś tak przed godziną, oglądałam film w telewizji, przerywany oczywiście reklamami. Reklamują wszystko, co jest najbardziej szkodliwe. Atrakcją tego lata mają być chipsy "Leys", teraz jeszcze większe Pomyślałam sobie, że takie reklamy powinny być zakazane. Przecież, w tym temacie, wszyscy są zgodni, że chipsy są rakotwórcze. Powinno być, chociażby, ostrzeżenie o szkodliwości produktu na opakowaniu, jak to ma miejsce w przypadku papierosów, tym bardziej, że ta reklama kierowana jest głównie do dzieci i młodzieży.
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
a SPRZEDAWANIE nie powinno byc zakazanie? ktos kto sprzedaje takie trucizny to tez ma (delikatnie mowiac) tupet - zeby na niewinnych dzieciach takie interesy robic, a fe!
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
No, cukier też powinien być opisany, także zbożowe produkty, te wszystkie batoniki i inne "smakołyki", jak papierosy właśnie. A nawet alkohol nie jest. No i akcyza, nie tylko na papierosy.
Kto pamięta, że kilogram cukru kosztował 12 zł, czekolada Wedla "jedyna" - 18 zł, tanie papierosy 4,40 zł, a drogie - 18 zł, a 0,5 l jarzębiaku - 130 zł (żytnia zdaje się zł 100 ) ? Głębokie zmiany zaszły na rynku ! Przemysł farmaceutyczny zadowolony.
Prawdziwego kakao na obecnym rynku w ogóle nie ma, jedynie - odtłuszczony.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Pomyślałam sobie, że takie reklamy powinny być zakazane. Przecież, w tym temacie, wszyscy są zgodni, że chipsy są rakotwórcze...
a SPRZEDAWANIE nie powinno byc zakazanie? ktos kto sprzedaje takie trucizny to tez ma (delikatnie mowiac) tupet - zeby na niewinnych dzieciach takie interesy robic, a fe! Witam Was Dziewczyny! Oto jest pytanie: Czy karac "dilerow" czy "biednych uzaleznionych" ? A moze "producenici" sa bardziej "winszi" niż wspomniani "winniejsi" ? Renia i Flo, "sz czekam" na odpowiedz!
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
no widzisz Misiek, zadales jak zwykle bardzo kontrowersyjne i niewygodne pytanie, nikt nie ma "ochoty" odpowiedziec. wszyscy wiemy, jakie sa kary dla dealerow marijuany, moze podobnymi nalezaloby objac dealerow cukrzycy, miazdzycy i raka? w koncu to chyba tak samo niemoralne postepowanie!! dalej pojawia sie pytanie, co tak naprawde jest rakotworcze? moze czipsy, moze zoltka, no kto to wie??
jakby nie bylo, dla mnie sytuacja, w ktorej dealer potepia speca od propagandy jest przekomiczna - inspiracja dla dziela rangi co najmniej "Moralnosc Pani Dulskiej"
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie my ustalamy, niestety, co ma być oznakowane i co wolno sprzedawać. Gdyby to ode mnie zależało, to zakazałabym produkcji takich np. chipsów w ogóle. Ja już się przekonałam, że mogę zmieniać siebie, wpływać na dzieci, ale świata nie zmienię, a szkoda...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Taki spokojny wątek, a tu nagle tyle jadu. Przecież to jest tylko forum i każdy ma prawo do swojego zdania w danym temacie.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A teraz się pochwalę, że te nowe lody, mojemu mężowi też smakują lepiej, niż te ze sklepu. Dzisiaj byłam nad Zatoką, miałam przyjemność jechać syna samochodem z klimatyzacją. Bałam się korków, ale na tym odcinku ich nie było. Dodam jeszcze, że Zatoka jest czyściejsza, niż poprzednie lata i można się tam śmiało kąpać. Jest tam sporo motorowek, żaglówek i osób uprawiających windsurfing, pięknie to wygląda. Ale ja nie lubię leżeć na plaży od rana do wieczora.. parę godzin i do domku.
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
hm, nie wiem, czemu sie znowu skarzysz Reniu. skad tyle tego jadu? nie wiem, czemu tak to odbierasz. Misiek elegancko i po gentelmensku zaproponowal burze mozgow i debate na ten temat, a ja po swojemu ironicznie komentuje - podlug tego jak mysle, "kazdy ma prawo do swojego zdania".
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Nie my ustalamy, niestety, co ma być oznakowane i co wolno sprzedawać. Gdyby to ode mnie zależało, to zakazałabym produkcji takich np. chipsów w ogóle. Ja już się przekonałam, że mogę zmieniać siebie, wpływać na dzieci, ale świata nie zmienię, a szkoda...
Renia, to nie jest "kwestia" ustalania czy oznakowania i czy wolno czy nie wolno! Alkohol, tyton, chipsy, zatrute chemia jedzenie wolno sprzedawac, ale czy takie "sprzedawanie" i "dorabianie się" jest co najmniej moralnie OK? Siebie zawsze warto "zmieniac" w dobrym "kierunku": wiec moze przestac szukac winnych w "reklamie" albo zaniechac "procederu sprzedazy" tych zabojczych dla ludzi trucizn?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Z igły powstały widły. A czy jest moralne podanie gościom cukru do herbaty? Chyba popadamy w skrajność.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
..........na 1 litr smietany i 10 zoltek daje sie cxhyba wg. przepisu 100 g cukru , ja robie sobie swietne lody czekoladowe dodajac zamiast cukru odpowiednia ilosc gozkiej czekolady , najpierw ubijam zoltka na krem na zimno , dodaje do tego stopiona ale chlodna czekolade i mieszam to z ubita wczesniej smietana , u nas jest 30 procent , do pojemnikow i do zamrazalnika - niebo w gebie !...................... Zrobiłam, zjedliśmy i były pyszne. Lody czekoladowe z przybraniem owocowym zadomowiły się u nas na dobre Właśnie przerabiam brzoskwinie na: dżemy niskosłodzone, soki do rozcieńczania wodą i brzoskwinie w syropie do deserów Co za zapach... ślinka cieknie. Trzeba będzie też jakąś naleweczkę zrobić, bo dwie skrzynki brzoskwiń z mojej działki, dojrzałych pięknie na słońcu nie mogą się zmarnować. Borówki amerykańskie są wielkości złotówki i jeszcze maliny, przesłodkie na koniec porzeczki, agrest bordowy - część wyląduje w galaretce z bitą śmietaną Wczoraj chyba za długo siedziałam na słońcu nad jeziorem, bo moja skóra jest znowu jak czekolada, ale tym razem bez mleka . Przynajmniej popływałam sobie dwie godziny dla rozrywki. Nie my ustalamy, niestety, co ma być oznakowane i co wolno sprzedawać. Gdyby to ode mnie zależało, to zakazałabym produkcji takich np. chipsów w ogóle. Ja już się przekonałam, że mogę zmieniać siebie, wpływać na dzieci, ale świata nie zmienię, a szkoda...
Świat można zmienić i są do tego potrzebne małe kroczki. Małymi kroczkami zmieniamy mentalność, wpływamy na upodobania, wyławiamy najlepsze. Jak kropla wody, drążymy skały i przekonujemy ku lepszemu, a jad zawsze był i zawsze będzie. Pytanie tylko: kogo jad zatruje, a komu posłuży jako lekarstwo ? Witam Was Dziewczyny! Oto jest pytanie: Czy karac "dilerow" czy "biednych uzaleznionych" ? A moze "producenici" sa bardziej "winszi" niż wspomniani "winniejsi" ? Biedni uzależnieni zawsze sami się ukarzą poprzez swoje uzależnienie. Karać należy producentów, a pośrednicy wtedy sami się wykruszą, braknie dilerów przy braku dochodów z procederu - wszystko jest takie proste, a ciągle mało zrozumiane.
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
To Ja poproszę do mojego mieszkania dobudować tę spiżarnię z Familoka. A póki co marzę o zamrażarce.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
...A póki co marzę o zamrażarce. ... Zamrażarka to jest dobra rzecz, ale do lodów wystarczy Ci zamrażalnik w lodówce
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|