Autor
|
Wtek: sentencje (Przeczytany 826946 razy)
|
grizzly
Go
|
ale........ zamiast bezowocnie myslec,lepiej zuzyc energie w madrym dzialaniu O, o, o , tak czytaj: " mondre dzialanie"- to takie jak" talib zakwiczy" a, myslenie to FAKT u " owieczki" ZAWSZE bedzie bezowocne No i mamy sekte, " niemyslaca bezowocnie", ale za to PRZYKLADNIE zuzywajaca energie na " madre dzialanie" Niestety nie jest tak latwo i prosto, OD MYSLENIAnikt nas nie zwolni
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
u wilka też jest bezowocne
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
witaj Ewo,gdzie sie podziewasz???????
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Ewa -wreszcie -gdzie sie tyle czasu ukrywałaś ? miło ciebie widzieć.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Nie wytykaj głupiemu, że błądzi, bo się śmiertelnie obrazi. Pomóż mądremu szukać prawdy, jeśli Cię o to poprosi. Będzie twoim wiernym przyjacielem. SPRAWDZONE!
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dzieci i żona
"Posiadasz stada?Doglądaj ich, a jeśli masz z nich pożytek,niech zostaną przy tobie! Masz dzieci?Wychowuj je, zginaj im karki od młodości! Córki posiadasz?Czuwaj nad ich ciałem, a nie uśmiechaj się do nich! Wydaj za mąż córkę,a dokonasz wielkiego dzieła, ale daj ją mądremu mężowi! Masz żonę według twego upodobania,nie odrzucaj jej, ale znienawidzonej nie obdarzaj zaufaniem" Mądrość Syracha.
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna77
Go
|
Recepta na zdrowie( przepis wystarczy na cały rok) Należy wziąć 12 miesięcy, oczyścić je bardzo dokładnie z goryczy, skąpstwa, pedanterii i lęku, potem podzielić każdy miesiąc na 30 albo 31 części, tak aby zapas wystarczył dokładnie na cały rok. Każdego dnia podaje się porcję z jednej części pracy i 2 części radości i humoru.Należy dodać do tego trzy pełne łyżki optymizmu, jedną łyżeczkę do herbaty tolerancji i małą kruszynkę ironii oraz szczyptę taktu. Na koniec całą tę masę należy oblać wielką ilością miłości. Na zakończenie cała potrawę nieco udekorować bukiecikiem serdecznej uwagi i podawać raz dziennie z uśmiechem i filiżanką dobrej, odżywczej i świeżo parzonej herbaty.
K.E.Goethe (matka Wolfganga Goethe)
Może to powinno być w kulinariach albo w humorze, umieściłam to jednak tutaj.
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
Pozostaje jeszcze tylko ZASTOSOWAĆ!!! przez większość ludzi, a Świat będzie jednym wielkim biesiadowaniem, przy najsmakowitszej potrawie. Pozdrawiam Zofia
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Dzieci i żona
"Posiadasz stada?Doglądaj ich, a jeśli masz z nich pożytek,niech zostaną przy tobie! Masz dzieci?Wychowuj je, zginaj im karki od młodości! Córki posiadasz?Czuwaj nad ich ciałem, a nie uśmiechaj się do nich! Wydaj za mąż córkę,a dokonasz wielkiego dzieła, ale daj ją mądremu mężowi! Masz żonę według twego upodobania,nie odrzucaj jej, ale znienawidzonej nie obdarzaj zaufaniem" Mądrość Syracha.
Jakiś czas temu postanowiłam napisać ustosunkowanie się do Biblii od strony hinduistycznej. "zginaj karki od młodości" - karcąc wychowujemy? Też. Lepiej może wskazać skutki takiegi czy innego postepowania. "nie uśmiechaj się do nich" - a co uśmiech też zabroniony? "wydaj córkę...wielkiego dzieła dokonasz" - gdzie indziej pisze, że lepiej by była niezamezna niż "płonęła". "znienawidzonej nie obdarzaj ..." - gdzie indziej jest "miłujcie nieprzyjaciół waszych, albowiem jakąż nagrodę bedziecie mieć z miłowania swoich". A w ogóle w kwestii komentarza - "Dziwny jest ten świat...." Ewa Bednarczyk-Witoszek
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
A w ogóle w kwestii komentarza - "Dziwny jest ten świat...." Ewa Bednarczyk-Witoszek
Ale, "jutro bedzie lepiej....."
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
Recepta na zdrowie( przepis wystarczy na cały rok) Należy wziąć 12 miesięcy, oczyścić je bardzo dokładnie z goryczy, skąpstwa, pedanterii i lęku, potem podzielić każdy miesiąc na 30 albo 31 części, tak aby zapas wystarczył dokładnie na cały rok. Każdego dnia podaje się porcję z jednej części pracy i 2 części radości i humoru.Należy dodać do tego trzy pełne łyżki optymizmu, jedną łyżeczkę do herbaty tolerancji i małą kruszynkę ironii oraz szczyptę taktu. Na koniec całą tę masę należy oblać wielką ilością miłości. Na zakończenie cała potrawę nieco udekorować bukiecikiem serdecznej uwagi i podawać raz dziennie z uśmiechem i filiżanką dobrej, odżywczej i świeżo parzonej herbaty.
K.E.Goethe (matka Wolfganga Goethe)
Może to powinno być w kulinariach albo w humorze, umieściłam to jednak tutaj.
Tak ale jesli nie bedzie zla nie bedzie tez dobra , przynajmniej w tym stanie umyslu jaki mamy
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
"nie uśmiechaj się do nich" - a co uśmiech też zabroniony?
Uśmiech zabroniony? Pewnie nie. "....Nie uśmiechaj się do nich..." -to pewnie przenośnia. Mam pytanie;Czytałaś całą Biblię? Jak tak,to jakiego przekładu.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Wilk i jagnię
Zawsze w oczach silnego winien jest bezsilny. Mnóstwo na to w historii dowodów niemylnych. Lecz nie piszemy o historii. A oto potwierdzenie w bajce tej teorii. Jagnię w upał pić wodę przyszło do strumienia; Przykrego trzeba zdarzenia, Że się w pobliżu kręcił wilk na głodno. Dojrzał jagniątko,zdobycz niezawodną, Lecz chcąc,by dzieło wsparła słuszność prawna, Krzyczy: "Jak śmiesz,zuchwalcze, swym nieczystym ryjem Czyste źródło, skąd sam piję Od dawna, Mącić mułem jak pomyje? Za śmiałość takową Przypłacisz mi głową!" "Niech wilcza światłość łaskawie wybaczy, Lecz śmiem oznajmić,że piję z potoku Niżej ,niż wasza światłość,o jakie sto kroków. Więc się próżno gniewać raczy, Gdyż zmącić wody ja nie mogę przecie". "Więc mi zadajesz kłam! Bezczelny!Któż zuchwalstwo takie widział w świecie? Pamiętam ,jeszcze w pozaprzeszłym lecie Śmiałeś o mnie mówić: cham! I jaż to zapomnieć mam?" "Zmiłuj się,wszak mnie jeszcze nie było przed rokiem!"- Mówi jagnię.- "Zapewne któryś kum lub swat. Słowem ,całe twe plemię wyłazi mi bokiem. Wy i psy wasze, i wasi pasterze, Wszyscy mi zła życzycie, Gdzie tylko się da,wszędzie mi szkodzicie. Nie im ,to chociaż tobie dziś karę wymierzę" "Czym zawiniłem?" - "Milcz! Nie mogę cię znieść ! Dość mi szczeniaku,twoich win rozbioru! I teraz zawiniłeś, że chce mi się jeść!" Rzekł i powlókł jagniątko do czarnego boru.
IWAN KRYŁOW Tłumaczył Stanisław Komar
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
"Jedną z radości przyjaźni jest wiedza, komu powierzyć swój sekret". - Alessander Manazoni -
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
“Musisz być całym sercem tam, gdzie postanowiłeś zostać. Jak rozdarte królestwo nie potrafi odeprzeć ataków wroga, tak i rozdarty człowiek nie może życiu stawić godnie czoła.” Paulo Coelho
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
Gdy przyszli do nas biali ludzie, my mieliśmy ziemię, a oni Biblię. Powiedzieli do nas: "Uklęknijcie i zamknijcie oczy". Gdy je otworzyliśmy, my mieliśmy Biblię, a oni ziemię. [Desmond Tutu (pierwszy czarny biskup anglikański RPA)]
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
Jak możesz pomagać innym, skoro nie znasz samego siebie? Nim zaczniesz mówić o innych uporządkuj najpierw własny dom. Świat potoczy się dalej także bez ciebie. Jak ktoś, kto nic o sobie nie wie, może pomagać innym? Najpierw zatroszcz się o to, by się dowiedzieć, kim naprawdę jesteś. Czy jesteś tylko ludzkim ciałem, które tu siedzi? Zastanów się nad tym, nim spróbujesz pomagać innym. Dowiedz się, kim jesteś. Bo gdy się już poznasz, osiągniesz spokój. [Śri Ramana Maharishi]
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
Świadomość nie przychodzi bez bólu. [C. G. Jung]
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
Nie masz żadnej szansy, ale ją wykorzystaj [Artur Schopenhauer
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
Życie jest sztuką wyciągania dostatecznych wniosków z niedostatecznych przesłanek. [Samuel Butler]
|
|
|
|
|
|
|
|
|