Autor
|
Wtek: sentencje (Przeczytany 828088 razy)
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
„Kiedy przeszłość nie oświetla przyszłości, rozum porusza się w ciemności”. Alexis de Tocqueville
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ładne, ale nie rozumiem. Ale ładne!
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ale po co? I tak takich mądrości nie pojmę.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No to zacznij się Wojciechu odżywiać optymalnie... bo będziesz tkwił w ciemnogrodzie...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Dziękuję za diagnozęi radę! Bardzo dziękuje Reniulka kochana!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzisiejsze nieśmiałe dziecko, to to, z którego wczoraj się śmialiśmy.
Dzisiejsze okrutne dziecko, to to, które wczoraj biliśmy.
Dzisiejsze dziecko, które oszukuje, to to, w które wczoraj nie wierzyliśmy.
Dzisiejsze zbuntowane dziecko, to to, nad którym się wczoraj znęcaliśmy.
Dzisiejsze zakochane dziecko, to to, które wczoraj pieściliśmy.
Dzisiejsze roztropne dziecko, to to, któremu wczoraj dodawaliśmy otuchy.
Dzisiejsze serdeczne dziecko, to to, któremu wczoraj okazaywaliśmy miłość.
Dzisiejsze mądre dziecko, to to, które wczoraj wychowaliśmy.
Dzisiejsze wyrozumiałe dziecko, to to, któremu wczoraj przebaczyliśmy.
Dzisiejszy człowiek, który żyje miłością i pięknem, to dziecko, które wczoraj żyło radośćią. — Ronald Russell
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ot geneza wychowania. Super.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pochlebna opinia psychologa to już jest coś...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Tak, bo poruszylas wszystkie aspekty wychowania.Wprost ideal. Tylko dazyc za tym, Mowie tu serio. Gdyby rodzice wiedzieli jak wychowywac dzieci to dzis nie byloby tylu gwaltow albo innych wynaturzen. Jestesmy do tylu, bo nikt nie wierzy w elmentarne podstawy psychologii, ktore posiadamy. Psychologia nie powstala na bazie wymyslonych podstaw czegos tam, powstala na bazie naszych bledow, reakscji i wynaturzen. Do tego trzeba podejsc jak do siebie samego. Zatrzymac sie, zapytac "dlaczego " tak zareagowalem/am i znalesc na to odpowiedz. Ale tu zaczynaja sie "schody", bo ludzie nie potrwafia znalesc odpowiedzi. I tu pomagaja psycholodzy. Ale trzeba pamietac, ze ten psycholog to tez czlowiek, ktory przezyl rozne sytuacje i wyciaga konkretne wniowski ale na podstawie swoich przezyc. Dlatego, powiedzenie, ze sie jest kowalem swojego zycia, nie jest tylko slowami piosenki, Gdyby kazdy z nas mial czas na to aby przeanalizowac swoje reakcje w danym momencie i dal sobie czas na to aby analesc adekwatniki z wlasnego zycia, to dzis zawod psychologa nie mialby szans na przetrwanie. Dzieki bogo tak nie jest, ale w dalszym ciagu trzeba pamietac, ze psycholog jest tylko czlowiemiem realizujacym sie poprzez wasz brak czasu!! Jasne?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Zawsze gdy "stracimy" jedną okazję pojawia się druga. Życie pełne jest możliwości i można czerpać z niego garściami. Rozmaitość, różnorodność daje nam możliwości wszechstronnego rozwoju..."
Dasna
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A co? Każdy wielki pisarz i myśliciel zaczynał od małych dzieł...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
To prawda. Nalezy tylko pamietac, ze zycie jest gra w domino albo jeszcze lepiej - prawa fizyki sa w zyciu rzecza codzienna. Bo jak nazwac inaczej prawo Newtona " akcja rowna sie reakcji" jak to, ze kazde nasze dzialanie posiada pewne konsekwencje? Kazdy szachista wie, ze kiedy postawi pionek "tam" a nie gdzie indziej, to musi liczyc sie z pewnymi konsekwencjami, jezeli chodzi o wynik meczu. Ja tu nie chce powiedziec, ze zycie to gra w szachy, bo Amerykanie juz by dzisiaj zycia nie mieli nie majac dwoch wiez. Kipski zart, wiem. Natomiast zasady gry w szachy sa dobrym adekwatnikiem nauki zycia. Trzeba je tylko pojac. Zapytajcie dookola siebi ile osob potafo grac w szachy, ile osob zna zasady gry w domino a ile osob wie co to zycie? Albo moze zacznijmy od nas. Kto zna elementarne podstawy dynamiki i potrafi je wykorzystac w zyciu codziennym? Czy ktos z Was zastanawial sie nad tym, ze mowic do meza/zony, ze jest blaznem ( majac zly dzien ) wyzwala w nim emocje, ktore maja minimum taki sam ladunek ujemny a najczesciej podwojony?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
...a ile osob wie co to zycie?
Ja nie wiem. Po co żyjemy?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
...a ile osob wie co to zycie?
Ja nie wiem. Po co żyjemy? Nie wierze wlasnym oczom. Nie masz w zyciu zadnego celu? Oczywiscie oprucz tego "wyzszego"
|
|
|
|
|
|
|
|
|