Autor
|
Wtek: sentencje (Przeczytany 829300 razy)
|
Szymon
Go
|
Przegrywa tylko dlatego ,ze NORMALNI ludzie są tolerancyjni az do tego stopnia ,ze nauka i racjonalizm został zaszczuty przez nawiedzonych bigotów. Piszesz w taki sposób, że ciekawym, do jakiej grupy zaliczyłabyś siebie? Czy może istnieje inna kategoria podziału społeczeństwa oprócz powyższej?
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
normalni ,nie są fanatykami ani więżniami religii bo nauka wyzwoliła człowieka od zabobonu "- Tylko niestety juz od zarania dziejów cuda,zabobon ,wizje schizofremików i oszołomów jakoś są bardziej strawne niż rozsądek. Szymon ,Twój awatar kogoś mi przypomina
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Pan z awataru stanowi doskonałe zaprzeczenie Twojego zdania: nauka i racjonalizm został zaszczuty przez nawiedzonych bigotów Ów pan stanowił antytezę religijnego bigota, a mimo to trafił na czarne karty historii. Zresztą nie tylko on: Pol Pot czy też Ho Chi Minh, że na Azji poprzestanę. Nie będę tutaj wymieniał wszystkich, warto się udać do księgarni po Czarną Księgę Komunizmu. Linie dzielące ludzi na dobrych i złych nie przebiegają wzdłuż podziału na materialistów i chrześcijańskich mistyków.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Możesz dodać do tego całą rzesze oligarchów kościoła -od wprowadzenia chrześcijanstwa po inkwizycje , wymordowanie milionów Indian .Obecniwe Rozpętanie wojny na Bałkanach - Iraku .itd... a czarnej księgi chrześcijaństwa tam nie ma? W zasadzie jakby sie tak licytować to purpuraci przelali więcej krwi -bo to trwa ponad 2000 lat. Chrześcijanscy mistycy ,to kto ? pustelnicy czy świadkowie Jechwy? Awatar :shock:sieje zgorszenie
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Ów pan stanowił antytezę religijnego bigota, a mimo to trafił na czarne karty historii. Pomiędzy religijnym bigotą a ateistycznym psychopatą istnieje dość pokaźna grupa ludzi niewierzących. O nich cały czas piszę. Ci ludzie uważają - całkiem słusznie - że religie są aberracją i przeszkodą w drodze do poznania cżłowieka. Przykłady dyktatorów nie są wiążące dla całej dyskusji, bo tego rodzaju ateizm w żaden sposób nie koreluje z tzw. uwielbieniem dla życia i miejsca , gdzie zycie się toczy. Tomek ps: Szymon, ilu ludzi zabili humaniści areligijni, czyli ludzie ceniący sobie rozum, uczucia wyższe itp, a ilu uśmiercili ci związani z wierzeniami ? Cała historia ludzka opowiada w 95 % o wojnach między mniej lub bardziej wierzącymi - czy to w żywe drzewa czy też osobowych bogów. Ośmielę się powiedzieć, że jest to proporcja miażdżąca. Religia i głupota to dwa najbardziej skuteczne rodzaje destrukcji, jakie funkcjonuja w obrębie świata ludzi.
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Ów pan stanowił antytezę religijnego bigota, a mimo to trafił na czarne karty historii. Pomiędzy religijnym bigotą a ateistycznym psychopatą istnieje dość pokaźna grupa ludzi niewierzących. O nich cały czas piszę. Ci ludzie uważają - całkiem słusznie - że religie są aberracją i przeszkodą w drodze do poznania cżłowieka. Przykłady dyktatorów nie są wiążące dla całej dyskusji, bo tego rodzaju ateizm w żaden sposób nie koreluje z tzw. uwielbieniem dla życia i miejsca , gdzie zycie się toczy. Tomek ps: Szymon, ilu ludzi zabili humaniści areligijni, czyli ludzie ceniący sobie rozum, uczucia wyższe itp, a ilu uśmiercili ci związani z wierzeniami ? Cała historia ludzka opowiada w 95 % o wojnach między mniej lub bardziej wierzącymi - czy to w żywe drzewa czy też osobowych bogów. Ośmielę się powiedzieć, że jest to proporcja miażdżąca. Religia i głupota to dwa najbardziej skuteczne rodzaje destrukcji, jakie funkcjonuja w obrębie świata ludzi. Smiem powiedziec, ze glupota i tchorzostwo, to dwa najwieksze czynniki. Glupota, silna i doskwierajaca i tchorzostwo ludzi madrych, ktorzy, z braku charyzmy badz pioprostu z przekombinowania, dawali debilom z charyzma wladze. "Ustap glupszemu" mienie najglupszym powiedzeniem wszechczasow
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
. "Ustap glupszemu" mienie najglupszym powiedzeniem wszechczasow Znakomicie ! Dodałbym do tego jeszcze powiedzenie mojej babki, osoby niezmiernie podstępnej i konformistycznej - "pokorne cielę dwie krowy ssie" . Racja Uponstar, przyzwoleniem dla głupoty jest drogowskaz z napisem "ustąp jej pierwszeństwa". Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Tomek -to chyba wszystkich na tym przysłowiu wychowali ale ciele na tym żle nie wychodzi
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
. "Ustap glupszemu" mienie najglupszym powiedzeniem wszechczasow Znakomicie ! Dodałbym do tego jeszcze powiedzenie mojej babki, osoby niezmiernie podstępnej i konformistycznej - "pokorne cielę dwie krowy ssie" . Racja Uponstar, przyzwoleniem dla głupoty jest drogowskaz z napisem "ustąp jej pierwszeństwa". Tomek Ja bym to zmosyfikowal: Cwane cielw dwie krowy ssie Co robi krowa? To juz nie moja sprawa Wiem jedno, od zawszekarmiono nas takimi powedzonkami, lub "jesli nie potrafisz, niepchaj sie na afisz", z czego zawsze smiaem sie do rozpuku, poniewaz niepokorne ze mnie ciele
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Znalazłem jeszcze gorsze powiedzenie - "dzieci i ryby głosu nie mają". Gdyby pisał to Św. Paweł z Tarsu, trza byłoby tu dodać "kobiety i dzieci głosu nie mają", gdyż to on jest autorem słynnego "mulier taceat in ecclesia" co należy rozumieć jako "niewiasta niechaj milczy w kościele".
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Znalazłem jeszcze gorsze powiedzenie - "dzieci i ryby głosu nie mają". Gdyby pisał to Św. Paweł z Tarsu, trza byłoby tu dodać "kobiety i dzieci głosu nie mają", gdyż to on jest autorem słynnego "mulier taceat in ecclesia" co należy rozumieć jako "niewiasta niechaj milczy w kościele".
Tomek
albo: " co wolno wojewodzie, to nie tobie smrodzie" etc. mozna w nieskonczonosc wymieniac, prawda? Czemu to mialo sluzyc?
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Tomek -to chyba wszystkich na tym przysłowiu wychowali ale ciele na tym żle nie wychodzi
Takmyslisz? Moim zdaniem to wlasnie ciele najgorzejna tym wychodzi
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Nie moge zrozumieć dlaczego ciele na tym żle wychodzi, też chętmie dwie matki bym podoiła ,gdybym miała taka możliwośc . od przybytku ponoć głowa nie boli
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
psalm 53
POWSZECHNE ZEPSUCIE
Mówi głupi w swoim sercu: Nie ma Boga. Oni są zepsuci, ohydne rzeczy popełniają, nie ma takiego, co dobrze czyni. Bóg spogląda z nieba na synów ludzkich, badając, czy jest wśród nich rozumny, który by szukał Boga. Wszyscy razem zbłądzili, stali się nikczemni, takiego, co dobrze czyni, nie ma ni jednego. Czy się nie opamiętają ci, którzy czynią nieprawość, co lud mój pożerają, jak gdyby chleb jedli, a nie wzywają Boga? Tam zadrżeli ze strachu, gdzie strachu nie było, albowiem Bóg rozproszył kości tych, co cię oblegli; doznali wstydu, bo Bóg ich odrzucił. Kto przyniesie z Syjonu zbawienie Izraelowi? Gdy Bóg odmieni los swego narodu, Jakub się uraduje, Izrael się ucieszy.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Mówi głupi ... Bóg jest okrutny jedynie dla głupców. Roztropnym zaś sowicie wynagradza!.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Mówi głupi ... Bóg jest okrutny jedynie dla głupców. Roztropnym zaś sowicie wynagradza! Nareszcie chyba jakieś podsumowanie ,te 2 ostatnie posty. Krótko i zwięźle i na temat
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
psalm 53
POWSZECHNE ZEPSUCIE
Mówi głupi w swoim sercu: Nie ma Boga. Oni są zepsuci, ohydne rzeczy popełniają, nie ma takiego, co dobrze czyni. Bóg spogląda z nieba na synów ludzkich, badając, czy jest wśród nich rozumny, który by szukał Boga. Wszyscy razem zbłądzili, stali się nikczemni, takiego, co dobrze czyni, nie ma ni jednego. Czy się nie opamiętają ci, którzy czynią nieprawość, co lud mój pożerają, jak gdyby chleb jedli, a nie wzywają Boga? Tam zadrżeli ze strachu, gdzie strachu nie było, albowiem Bóg rozproszył kości tych, co cię oblegli; doznali wstydu, bo Bóg ich odrzucił. Kto przyniesie z Syjonu zbawienie Izraelowi? Gdy Bóg odmieni los swego narodu, Jakub się uraduje, Izrael się ucieszy.
Heh niezłe . Już rozumiem skąd się wziął taki a nie inny styl retoryki w tekstach muzyki, której słucham .
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Mówi głupi ... Bóg jest okrutny jedynie dla głupców. Roztropnym zaś sowicie wynagradza!. Stworzył głupców, by ich karcić?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A skąd! Przecież mamy wolną wolę.Możemy być głupcami bądź mądrymi ,to chyba zalezy od nas
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
A skąd! Przecież mamy wolną wolę.Możemy być głupcami bądź mądrymi ,to chyba zalezy od nas Wola to nie mądrość, trzeba nie być głupim, by szukać mądrości
|
|
|
|
|
|
|
|
|