Autor
|
Wtek: sentencje (Przeczytany 829273 razy)
|
Szymon
Go
|
Szymon, nie zapominaj, że protestanci to ludzie typu "nie spocznę , póki nie nawrócę". W USA są jeszcze bardziej przedsiębiorczy, na przykład jeden z nich próbuje pozyskać ropę z bliskiego wschodu i co tydzien rozmawia z bogiem osobiście. Tak na serio Szymonie, środowiska protestanckie są po prostu groźne. Jeszcze wspomnisz moje słowa. Zgadza się. Nie ma nic za darmo. Oczywiście wraz z podaniem ręki protestanci w drugiej już dzierżą Biblię. Chociaż nie wszystkie - prozelityzm np. u luteranów nie jest jakąś cechą dystynktywną. Generalnie zgoda. Casus Patów Richardsonów czy jemu podobnych jest mi znany. Mówiąc kolokwialnie- wykorzystują koniunkturę. Są groźni, jeśli dana sytuacja w danym kraju wyposaży ich we władzę, na poziomie organizowania pracy dla bezrobotnych i czytania z nimi Biblii stanowią zagrożenie rzędu jednego podwórkowego kółka różańcowego, względnie dwóch. nie lękajmy się !
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Elmo, Benito to również ciekawa persona. Ale Józef jest mi bliższy choćby ze względów narodowo-sentymentalnych. A wracając do gofrów. Z tymi goframi to może być na forum DO większe faux pas niż z awatarem Dżugaszwiliego
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Czy znacie prawo Merfiego - dlaczego zawsze mnie to spotyka Nigdy w dzien do kompa nie moge zasiąśc -bo cos sie dzieje -chyba zaczne wierzyc w siły nadprzyrodzone . Szymon -skoro administratora jeszcze w oczy nie kuje to ja sie już przyzwyczaiłam, ale Twoja fotka byłaby ciekawsza . Mówisz- Marek -Jurek-mistyk :Dnie wierze
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Powróćmy lepiej do sentencji ,bo zaczeło sie dyskutować i ktoś w środek wkleja sentencje i wychodzi nieporozumienie Przysłów "Serce radosne działa dobrze niczym lekarstwo, lecz duch przygnębiony wysusza kości".
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
"Nie ma geniusza ,bez ziarna szaleństwa" Dżentelmen to mężczyzna potrafiący opisać kobiete ,bez posługiwania sie rekami.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
"Kiedy jem, nie zajmuje mnie nic poza jedzeniem. Kiedy idę, to idę, i tyle. A jeśli przyjdzie mi walczyć, jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego, by umrzeć. Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem. Zrozumiesz, że tak jak pustynia tętni życiem, tak jak niebo jest pełne gwiazd, tak wojownicy walczą, bo jest to nieodłącznie wpisane w człowieczą dolę. I wtedy twoje życie stanie się świętem, wielkim widowiskiem, ponieważ będzie tą chwilą, którą żyjesz, żadną inną".
Autor: Paulo Coelho, 'Alchemik'
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
Powyższe znacznie krócej: TU I TERAZ
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A to cytat z Biblii ,ale nie wiem gdzie on dokładnie się znajduje:
"Któż z was poprzez zamartwianie sie doda jeden łokieć do długości swojego życia" .
To mi jakoś utkwiło w głowie i zrozumiałam ,że ciągłe zamartwianie się o cokolwiek (o przeszłość ,przyszłość ,zdrowie itp.) nic nie da(ale i tak czasem człowiek sie martwi). Więc, lepiej żyć TU i TERAZ I cieszyć sie i doceniać ,to co się ma .
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Wykaż jego błąd mądremu – zyskasz przyjaciela, postąp tak z głupcem, a będziesz miał śmiertelnego wroga.
Nie bredź do mądrego, bo ci nie odpowie.
T.K.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A ja znałam coś podobnego;
Strofuj mądrego , to cię pokocha. Strofuj głupca ,to cię znienawidzi.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
"Lękamy się utracić to, co już posiadamy – nasze życie czy nasze plony. Jednak obawa znika, gdy tylko zaczynamy pojmować, że nasze losy, tak jak i losy świata, spisane zostały tą samą Ręką".
Autor: Paulo Coelho,' Alchemik'
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
Już samo zdrowie jest zwycięstwem. Thomas Carlyle
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Już samo zdrowie jest zwycięstwem. Thomas Carlyle
ps. Bardzo ladne zdjecie.
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
popieram też mi sie nowe zdjęcie Krysi bardzo podoba, dziewczyna nam odmłodniała i to juz jest dowód ,ze Do działa.
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
ale........ zamiast bezowocnie myslec,lepiej zuzyc energie w madrym dzialaniu
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
ale........ zamiast bezowocnie myslec,lepiej zuzyc energie w madrym dzialaniu ....np. w biegach albo w jeździe na rolkach ,super sprawa
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
CAŁOŚĆ JEST CYTATEM Z C.W. LEATBEATERA i ANNIE BESANT - JASNOWIDZENIE
Człowieka, przed którym otworzyło się widzenie, przytłacza brzemieniem smutek i nędza, zło i żądze świata. Słowa zawarte w potężnych wierszach Schillera:
“Dlaczego rzuciłeś mnie w miasto wiecznie ślepych, abym głosił twą wieszczbę, mając otwarte zmysły? Po cóż podnosić zasłonę tam, gdzie grozi bliska ciemność? Tylko niewiedza jest życiem; ta wiedza jest śmiercią. Zabierz, o zabierz tę smutną jasność widzenia; zabierz mi sprzed oczu to okrutne światło! Straszna to rzecz być śmiertelnym naczyniem twojej prawdy!"
A nieco dalej woła ponownie:
“Daj mi z powrotem mą ślepotę, szczęsną ciemność moich zmysłów, a zabierz swój okropny dar!"
Oczywiście uczucie to przemija, gdyż niebawem wyższy wzrok zaczyna ukazywać uczniowi coś, co leży poza granicą smutku; wnosi on wkrótce w jego duszę przemożną pewność, że cokolwiek by mu ukazywały tu na dole wszelkie widziadła, wszystko niewątpliwie działa dla przyszłego ogólnego dobra. Uświadamia on sobie, że zło i cierpienie istnieją niezależnie od tego, czy je spostrzega, i że przecież dzięki temu, że może je widzieć, jest w stanie pomóc skuteczniej, niż mógłby to uczynić działając po omacku; i tak stopniowo uczy się dźwigać swoją cząstkę ciężkiej karmy świata.
|
|
|
|
|
|
|
|
|