Autor
|
Wtek: sentencje (Przeczytany 827554 razy)
|
|
|
Gavroche
|
Champion to ktoś kto wstaje kiedy nie może.
Jack Dempsey.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Czy coś można zrobić? Można, chociażby powinniśmy się dowiedzieć kto na kogo głosuje. Zastąpić demokrację tajną, demokrację jawną, taką jaką mamy w sejmie. To nie przypadek, że w tym samym kraju funkcjonują dwa odrębne systemy demokratyczne. Pierwszym etapem jest uświadomienie tego sobie, a ci co to będą akceptować sami przyłączą się do dyskusji utożsamiając się z grupą.
Problemem demokracji nie jest kogo wybierze lud – bo zawsze wygra oszust, który łatwowierną i prostą większość skusi socjalem. Problemem demokracji jest to, że większość ma prawo głosu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
O! Przypomniałem sobie. Poniżej zaszyfrowałem- dla jajogłowych. Ufny, że tym razem naruszę skorupy- w które zupełnie przypadkowo i bezinteresownie wleźli- podczas deszyfrowania. Na to zwykłe spostrzeżenie natknąłem się będąc w pewnym wirtualnym oddaleniu od Ziemi- Matki. I co widzę? Gówniarzeria beztrosko ujeżdża Przyjazną Ludziom Planetę. Na dodatek, z wiadomych powodów, korzystają przy tym z cudzych, lichych przecież rezerw, mając w sobie pełne zbiorniki paliwa DO dyspozycji. To jest wbrew Naturze, logice, zdrowemu rozsądkowi, prawu zachowania energii, czy w końcu biochemii! Coś pominąłem? Radzio, Ojciec Ch, Pierwszy Lepszy Lach! Jako pomroczność jasną, wylazł by podglądacz z tych krzaczorów, to lepiej będzie ją widać. Kociołek. Akiualne.
|
|
|
|
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
Renia, cos w tej maksymie sie zgadza. Stowarzyszenie to dla mnie przeszlosc, a sie smuce.......
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
http://s7.postimg.org/5gxurw9gr/tes.jpgRozważnie z tym co myślisz; Staje się tym co mówisz. Rozważnie z tym co mówisz; Staje się tym co robisz. Rozważnie z tym co robisz; Staje się tym co jest nawykiem. Rozważnie z tym co jest nawykiem; Staje się tym co jest charakterem. Rozważnie z tym co jest charakterem; Staje się tym co jest przeznaczeniem.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Renia, cos w tej maksymie sie zgadza. Stowarzyszenie to dla mnie przeszlosc, a sie smuce.......
Z pewnością zwierzętom od pyszczków pokarm odejmował- szczyt, szczyt łańcucha pokarmowego. Gdy pewnego dnia odwiedził go Konfucjusz i zapytał, co należy robić, by uczynić życie innych ludzi lepszym, Laozi miał odpowiedzieć: „Tak jak komary nie pozwalają człowiekowi zasnąć, tak gadanie o powinnościach wobec innych wprawia mnie w irytację. Nie przejmuj się tym! Staraj się jedynie utrzymywać swój świat w takiej prostocie, jaka tylko jest możliwa. Pamiętaj: tak jak wiatr wieje gdzie i kiedy chce, tak pomyślność pojawi się sama, gdy tylko będzie miała na to ochotę. Bądź naturalny, daj się ponieść wiatrowi”. Konfucjusz wychodząc ze spotkania miał według legendy powiedzieć: „Ptaki latają, ryby pływają, zwierzęta biegają. Ten, kto biega, może wpaść w pułapkę, ten, kto pływa, w sieć, tego, kto fruwa, może dosięgnąć strzała. Ale oto mamy Smoka. Nie wiem, jak galopuje na wietrze ani jak dostaje się do nieba. Wiem tylko, że dziś widziałem Laozi i mogę rzec, że widziałem Smoka” (tekst pochodzi z „Shiji”). A mnie pozwalają spać, bo ich nie tłukę umyślnie, ... w ogóle ich nie tłukę, przecież człowieka na szczycie rypią, to gdzie mi tam do nich i do niego. O!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Sentencje Profesora Sedlaka... To więcej niż humanizm nie wziąć odwetu za krzywdę nie z braku siły czy okazji, tylko by nie mnożyć podłości na świecie.
To więcej niż humanizm za wyrządzone świństwo świństwem nie odpowiedzieć, nie z braku możności, tylko by nie dublować ludzkiej trzody chlewnej. Przede wszystkim ustawiamy "ostrość" naszej analizy na widzenie zła u drugiego człowieka. Dobro jest wtedy nieostre, zamazane, nawet niedostrzegalne, pierwszoplanowe jest zło. Nie szukamy dobra u innego człowieka, chcemy przeanalizować w nim zło, mechanizmy zła.
A miłość to wyrozumiałość. To nie dzielenie ludzi na I i II czy III gatunek. Robi to kontrola techniczna w zakładzie przemysłowym z wyprodukowanym towarem. Miłość to tolerancja dla cudzych przekonań, nie w formie pobłażania pomyłkom, lecz widzenia też racji. Miłość to sprawiedliwość, a nie stronniczość ocen. Miłość nie dzieli na wielkich i małych, na ważnych i śmiecie ludzkie. Miłość nie ma pogardy dla obcej sobie idei. Miłość nie rozdaje uśmiechu co trzeci czy pięty raz. Miłość nie dyskryminuje nikogo w swoim sercu i życiu. Dla miłości człowiek jest ważniejszy, niż różnice wszelkiego rodzaju.
Po czym poznać prawdziwą miłość? Często plącze nam się interes życiowy, jakaś korzyść z miłości, wspólnota interesów może jej towarzyszyć, ale w ostateczności to nie kochająca się spółdzielnia, czy kochająca się spółka akcyjna handlowo - przemysłowa. Najwyższa klasa miłości - to nie szukanie niczego dla siebie, nawet rewanżu uczuć, wdzięczności, uznania, oceny. Miłość kocha takim, jakim kto jest. Miłość nie pyta o wartość, sens, cel, rykoszet, echo, skuteczność.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ta pierwsza to już nie moja bajka, bo uważam wręcz przeciwnie.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
"Zgoda buduje, dlatego nie ma zgody na brak zgody" Bronisuaw Bul-Kumorowski
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Ta pierwsza to już nie moja bajka, bo uważam wręcz przeciwnie. Jasne, altruizm, to szczyt głupoty, bo dbając bezinteresownie o innych niespokrewnionych, nie dba się o siebie i własną rodzinę. Mam taki beznadziejny przypadek altruisty pod własnym dachem... Wystarczy jak się nie szkodzi, szczególnie gdy się może zaszkodzić.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Rozważnie z tym co myślisz; Ja bym dał: "Strzeż* swych myśli...", no ale wiadomo, że się nie znam na anglosaskim... * - "pilnuj" też pasuje.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Tak, "pilnuj" mi nawet bardziej pasuje, bo to prosta droga do: "pilnuj się sam, bo jak się nie upilnujesz, to nikt i nic cię nie upilnuje" - co znacznie upraszcza dojście do konkluzji - "przeznaczenie" ...
|
|
|
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
Ta pierwsza to już nie moja bajka, bo uważam wręcz przeciwnie. Oko za oko, a później wendeta i mechanizm wojenek sie napędza ..... Życie jest bardzo barwne i nieraz lepiej jest odpuścić...... , aby nie "mnożyć podłości na świecie". "Lepiej krzywd doznawać niż krzywdy zadawać" taka myśl także ma swoje zastosowanie w życiu......
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Okrucieństwo wynika z przyjętych norm prawnych i często za "sprawiedliwość" sankcjonowaną prawem uchodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|