Autor
|
Wtek: Rozmaitości (Przeczytany 2027107 razy)
|
Zyon
|
Ja uzywam mydlo szary jelen a jako antyperspirant ten kamyl z alunu i styknie.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Ja uzywam mydlo szary jelen a jako antyperspirant ten kamyl z alunu i styknie.
Do prania skarpetek? A płatki mydlane nie lepsze?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Plyn do naczyn tez bialy jelen, tylko proszek chyba inny Ale to juz nie komsetyki
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Na morelach żadna zima nie straszna, błonnika full... Nawiązując- bo mi się przypomniało z czasów, kiedy to wołowina cielęciną jeszcze była. Nać! Nać z pietruszki, ta to dopiero jest w błonnik zasobna. Jest na tej stronie co o moreli- tam tak przynajmniej napisali. Może się potrzebującym takiego "wyciora" przyda. A może- jak sobie kiedyś proporcje poukładają- nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
" Obecnie osoby długowieczne tworzą niewielką populację, ale to tylko kwestia czasu..." Oby się nie zdziwili...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Nie poniała Reniu. A propos czego to "Oby się nie zdziwili" A propos tego , że będzie dużo osób w podeszłym wieku czy , że wymrą.?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mało kto doczeka setki... od sześćdziesiątki (znaczna większość) to już są schorowani i na lekach...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Nie podzielam Twego pesymizmu. Patrząc na moich Rodziców, męża, Rodziców znajomych to średnia wieku tak 80 lat i to w znakomitej formie. Sąsiedzi po 60 -te to młodzi, sprawni ludzie. Chyba , ze masz jakieś dane krajowe, które świadczą o czymś innym?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pesymiści żyją dłużej... Dasna, 80 latkowie i więcej to jest stary dobry przedwojenny "materiał". To są osoby wychowane na zdrowym jedzeniu i w zdrowym środowisku. Teraz zdrowi sześćdziesięciolatkowie to wyjątki. Badań jeszcze nie robiłam... Ale wyniki badań - tych powszechnie podawanych - też mówią, że zachorowalność na choroby cywilizacyjne rośnie i to w coraz młodszym wieku...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
60-latkowie , których ja znam to pełne życia, młode osoby. Znam sporą grupę takich ludzi. Czynni zawodowo, kobiety noszą mini, sportowe sylwetki. Ja zupełnie jak widzę myślę o innym świecie. A Anglicy ? Po 60-tce to młodzi ludzie. Znam trochę ludzi na świecie i nie obserwuje takich procesów starzenia po 60 -tym roku życia. No, na Ukrainie co innego. Tam kobieta 50-60 lat to matrona, matrioszka, baba.
W ogóle tak rozmawiałam z córkami i dla nas jakiekolwiek procesy starzenia się zaczynają się tak ok.70-75 roku życia. Mój Ojciec w maju kończy 87 lat. Oooo, wyniki jak mu mówia jak u 17-latka.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A w Anglii mówisz, że zdrowsi są...Pewnie wpływ na to spory ma sytuacja finansowa. A choroby cywilizacyjne ich się tak nie imają? Na lekach nie są? Młode pokolenie Anglików ponoć już nie jest takie zdrowe i szczupłe, nie żywią się tradycyjnym angielskim sposobem. Zgodzę się z Tobą, że sporo osób po sześćdziesiątce jest w dobrej formie...ale ciągle uważam, że tych jest znaczna mniejszość. W Anglii, Francji, Szwecji żyją dłużej niż w Polsce (a np. w Rosji krócej), ale głównie sytuacja finansowa tutaj ma wpływ...i sytuacje z nią związane... Do wieczora uzyskamy my konsensus?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A gdzie, że "dzięki postępowi nauk medycznych", a gdzie, że "dzięki 5*wio"? A tu tylko jakieś "GENY" mroźne, górskie, okinawskie...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Jeanne Calment rzuciła palenie dopiero, gdy straciła wzrok. Miała wówczas 118 lat. Zmarła cztery lata później. Czyli wniosek jest prosty: nie warto rzucac palenia, bo sie umrze niebawem
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Ten wniosek też mi się nasunął.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Owszem , są tacy i tacy. Bez wątpienia sytuacja finansowa nie pozostaje bez znaczenia. Ale w sumie co by nie powiedzieć to średnia długość życia się wydłużyła. Reniu spora liczba Anglików , o zgrozo , jedzie po 15 lat na statynach. i o dziwo wyglądaja perfect. Ale wracając do artykułu, który uważam za jeden z nielicznych wyważonych i nie "jadących " po tłuszczach, jest w nim właśnie poruszone, że tylko 1/4 można przypisać genom a reszta to tryb życia. Nie ma w nim nawoływania do jedzenia np.wegetariańskiego a jest stweirdzenie, że nie można podać wzorca na długowieczność.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jeanne Calment rzuciła palenie dopiero, gdy straciła wzrok. Miała wówczas 118 lat. Zmarła cztery lata później. Czyli wniosek jest prosty: nie warto rzucac palenia, bo sie umrze niebawem Właśnie , właśnie . O tym piszę. Bo , kiedyś machorkę palił dziad i pradziad do 90-tki. I to brzmi w tym artykule.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Owszem , są tacy i tacy. Bez wątpienia sytuacja finansowa nie pozostaje bez znaczenia. Ale w sumie co by nie powiedzieć to średnia długość życia się wydłużyła. Reniu spora liczba Anglików , o zgrozo , jedzie po 15 lat na statynach. i o dziwo wyglądaja perfect. Ale wracając do artykułu, który uważam za jeden z nielicznych wyważonych i nie "jadących " po tłuszczach, jest w nim właśnie poruszone, że tylko 1/4 można przypisać genom a reszta to tryb życia. Nie ma w nim nawoływania do jedzenia np.wegetariańskiego a jest stweirdzenie, że nie można podać wzorca na długowieczność. Do tego wydłużania życia mam pewne wątpliwości a z resztą się zgadzam... To wydłużanie "dzięki" przeszczepom, by-passom, amputacjom i czort wie czym, pewnie wpływa na przedłużenie życia ale jakość jest paskudna. Główny wpływ na przedłużenie życia ma "brak" wojny i mniejsza umieralność noworodków i niemowląt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|