Autor
|
Wtek: Rozmaitości (Przeczytany 2050853 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Tych "elitarnych" blogów widocznie jest sporo..Również ten blog "Bobika" (?) przyjemnie się czytało. Niektórzy sami siebie mianują "elytą" ..chociaż ich sposób pisania znacznie odbiega od minimum "dobrego smaku".. Pewnie. Blog Bobika warto czytać, to prawdziwy salon intelektualny. Większość dyskutantów mieszka od lat za granicą i horyzonty ma znacznie szersze niż tzw punkt widzenia. @ andsol (Brazylia) dziękował mi nawet za kontakt do tego blogu, mam sukcesy. Lenistwa umysłowego tam nie ma. Z kilkoma osobami stamtąd mam kontakt mailowy , co też poczytuję sobie za sukces a i zaszczyt.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mój ojciec w czasie wojny był na robotach u niemieckiego bauera. Moja babcia i mama pracowały u niemieckiego pracodawcy w zajętej przez Niemców fabryce włókienniczej. Ojciec u bauera dostawał jeść i miał legowisko do spania, nie wiem czy w zamian za pracę, czy jedynie po to by następnego dnia też był użyteczny. W fabryce pracownikom nie płacono, przyszli ze swoich domów i do nich wracali. To dawno temu było, co nie zmienia sytuacji, że system taki był.
W piątek byłam na Walnym Zgromadzeniu spółdzielni mieszkaniowej, w której mam mieszkanie i wyszłam z niego chora już po godzinie, podczas której skreślano z listy członków osoby, które mają spore (jedna osoba aż około 10 tys zł) zaległości czynszowych. Prosty system: informacje z mównicy, że nie płaci od - tu podany czas jak długo, mieszkanie ma m2 - tu liczba, mieszka w nim tyle - tu liczba osób, że nie reagują na wezwania do zapłaty, albo że płacili częściowo ale też przestali, i kolejna informacja, że nie pracują. Ktoś z sali rzucił zdanie, żeby zatrudnić w Spółdzielni, na co druga osoba, że trzeba wtedy kogoś zwolnić i głosowanie. Większość za skreśleniem. Zaraz za mną siedziała kobieta, która przy każdym nazwisku powtarzała, że jest, cytuję "cięta na tych co nie płacą". Byłam przeciw. Kobieta, która siedziała obok mnie poparła tylko pierwszy wniosek o skreślenie lokatora, potem widząc mój sprzeciw ręka już zadrżała, wstrzymywała się od głosu.
Ja widzę podobieństwa między dwoma bardzo różnymi sytuacjami. Okupantowi należała się praca wg jego uznania i wg jego uznania mógł dać jeść albo nie dać. Jego wola. Dziś pracodawca płaci nierzadko tyle, że nie starcza na koszty utrzymania, a są jeszcze i darmowe staże, praca w wolontariacie, Państwo zaś wykreowało wielkie bezrobocie, żeby pracodawcom pomóc płace obniżyć. Między pracodawcą a zarządem spółdzielni jest ów pracownik. Zarząd spółdzielni nie uważa że może się dowiedzieć czy lokator zdrowy, czy ma pomoc medyczną jeśli potrzebna, czy ma pomoc społeczną, np na opłaty. Po najmniejszej linii oporu!
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Wiem, że u Niemców jest to urządzone inaczej.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
..i farmacja w kryzysie lepiej sprzedają się środki przeciwdepresyjne i nie tylko..
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Wczoraj nawet widziałem jakis program, w którym podawali, że przemyt podrobionych lekarstw to lepsza przebitka niż narkotyki. To jest zresztą zrozumiałe - hipochondryków jest o wiele więcej niż narkomanów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Wszystko dobrze..ale jeśli ograniczają cukier, tłuszcz i w ogóle kalorie (przez co głodzą się) - to po straceniu zbędnych kilogramów, nadrobią to z nawiązką..
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|