Autor
|
Wtek: Rozmaitości (Przeczytany 2047859 razy)
|
MariuszM
Go
|
Jan Tatoń slynny specjalista od 'glodzenia' „Gorące” problemy monitorowania jakości leczenia cukrzycy: nowe cele i metody w świetle własnych doświadczeń Glikemia na czczo Stężenie glukozy we krwi u osób zdrowych podlega precyzyjnej regulacji. Endogennym źródłem glukozy jest glukoneogeneza wątrobowa i nerkowa. Glukoza powstaje w toku tego procesu z aminokwasów glukogennych (głównie alaniny), następnie z mleczanu (glikoliza beztlenowa) i z glicerolu (lipoliza). Wątroba jest w ten sposób głównym metabolicznym regulatorem glikemii na czczo i w okresach bezposiłkowych. Wątrobowa produkcja glukozy wzrasta, jeśli dojdzie do spadku glikemii poniżej 81 mg/dl (4,5 mmol/l), jest niewielka przy glikemii 81−99 mg/dl (4,5−5,5 mmol/l), ustaje przy wyższej glikemii [2, 3]. Jeżeli nastąpi znaczny wzrost glikemii, wątroba pobiera glukozę z krwi. Szybkość wydzielania glukozy przez wątrobę do krwi równa się szybkości pobierania tego cukru przez wątrobę z krwi przy glikemii 150 mg/dl (8,3 mmol/l). Bilans jest wtedy zerowy. Na czczo oraz w stanach przedposiłkowych, kiedy nie ma wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego, stężenie glukozy w osoczu krwi żylnej wynosi 81−99 mg/ dl (4,5−5,5 mmol/l), a w wyniku przedłużającego się głodzenia może się obniżyć do 60−70 mg/dl (3,3−3,9 mmol/l) www.medycynametaboliczna.pl/index.php?okno=7&id=159&art_type=2
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Fajny wiersz...
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Aż dziwne, że Polska nie jest w czołówce... Naukowcy taką "wspaniałą" piramidkę zdrowia stworzyli i co? Wali się ona? Może złe fundamenty? Może zły materiał budulcowy? Oni to by chyba nawet namiotu porządnie nie potrafili postawić, pewnie by im śledzi zabrakło...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Ludzie krnąbrne, jak zwykle.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ja się zdziwiłam , że Węgrzy na pierwszym miejscu a nie Anglicy.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Dla mnie też jest to zaskoczenie.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ogórek, pomidor i cegła. No po prostu ogród warzywny z cegłą.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ogórek, kiełbasa i sznurek dawniej było...
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ogórek, kiełbasa i sznurek dawniej było... Na podwórku się krzyczało. Jurek ogórek, kiełbasa i sznurek Kiełbasa uciekła a Jurek do piekła.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Dla mnie też jest to zaskoczenie. I zapasieni górale- znaczy Czesi. A na wakacje, te dietetyczne, to tylko do Rumunii. Skoro oni mogą... Jednak istotne raczej jest to, żeby się odchudzać. I uparcie leczyć ze skłonności do cukrzycy, na przykład. A "młody Kwaśniewski" doskonale wie, co pisze- to fakt, nie jedyny taki.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... I zapasieni górale- znaczy Czesi. A na wakacje, te dietetyczne, to tylko do Rumunii. Skoro oni mogą... Jednak istotne raczej jest to, żeby się odchudzać. I uparcie leczyć ze skłonności do cukrzycy, na przykład. ... A tymi wyliczankami artykuł mnie ujął. BMI wynoszące od 20 do 29,9 świadczy o nadwadze, jeśli jest równe lub wyższe niż 30 – to już otyłość. Literówka, bo co innego.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No i kolejny zarobek dla firm farmaceutycznych będzie. I ciekawe kto te tabletki będzie częściej kupował, panie, czy panowie, żeby paniom na przykład do kawy czy jedzenia dodać... a potem będą się bronić i uciekać...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Po co ludzie mają się zmuszać do seksu, kiedy nie mają ochoty na to?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Po co ludzie mają się zmuszać do seksu, kiedy nie mają ochoty na to?
Zmuszać? Broń Boże, z seksem jak z jedzeniem, apetycik musi dojrzeć
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
I uczucie...
|