|
|
vvv
Go
|
Przekręt z nakazem jazdy na światłachhttp://korwin-mikke.pl/forum/read.php?50,24436Można zaryzykować więc twierdzenie, że gdyby nie włączone światła, to liczba wypadków, rannych i zabitych byłaby teraz sporo niższa. Przedstawiamy to na poniższym wykresie. (wykres) Wszystko wskazuje więc na to, że pozytywny wpływ używania świateł w ciągu dnia jest mitem. Między innymi dlatego w Austrii na początku 2008 r. zniesiono taki sam nakaz po dwóch latach obowiązywania, a od tego czasu liczba zdarzeń drogowych wyraźnie zmalała.
Dlaczego tak się stało? Austriacy zrozumieli, że z dróg nie korzystają jedynie samochody. Są tam również obiekty niewyposażone w światła, takie jak piesi, rowerzyści, czy inne obiekty. W sytuacji obowiązywania nakazu kierowcy przyzwyczaili się do tego, iż wszystko co znajduje się na drodze ma włączone światła i przestali w porę dostrzegać obiekty nieoświetlone. To właśnie piesi i rowerzyści byli grupą, która najbardziej ucierpiała na tym nakazie – liczba wypadków z ich udziałem istotnie wzrosła. Identycznie zresztą sytuacja wygląda w Polsce oraz każdym kraju, który w ostatnim czasie wprowadził podobny nakaz.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wiadomo, łatwo poznać geny z pokroju...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Po nazwisku też łatwo, -ski, -cki, -dzki...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ja tam rzucę okiem, szczególnie na twarz i wiem kto zacz...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
To prawda z twarzy można wszystko wyczytać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ludzie porzucaja budynki z dusza na rzecz wygodnych i nijakich kwadratow niczym z Cyberpunka
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Jazzman
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Zdrowie tego człowieka jest mi całkowicie obojętne, ale odniosę się do zdania "Zarobiłem wiele pieniędzy, ale równie dużo rozdałem." Wiem, że mnóstwo ludzi to pochwali, szczególnie biedota żyjąca z socjalu i pogodzona ze swoim losem, co bardzo poprawia samopoczucie bogatym i przyjemnie koi ich ewentualne (o ile są ) wyrzuty sumienia. A jak powinno być? Otóż każdy powinien godnie ze swojej pracy zarobić na siebie, a później - szczególnie mężczyzna - na rodzinę SAM! Dlaczego tak nie jest? Ponieważ ludzie pragną bezpieczeństwa kosztem swojej wolności i wydaje im się (niestety tylko wydaje), że kolejnymi regulacjami mającymi rzekomo odebrać bogactwo bogatym poprawią swój los, a jest dokładnie odwrotnie. Utopia? Niestety tak.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Racja! A ja pozwolę sobie jeszcze ostrzec: Socjal ---> w miarę bezpiecznie Samodzielność, kreatywność, etc. ---> niebezpieczeństwo utraty zdrowia/ życia. Piętno, ostracyzm, margines. W ogóle aspołeczność itd.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
No. Dot. obu powyższych.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zgadzam się z tą opinią, że w Polsce idiotów nie brakuje. A jaki naród jest mądrzejszy...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
I tak wszyscy liczą na "służbę zdrowia"...
|
|
|
|
|
|
|
|