administ
Go
|
Bardzo dobrze, bo bardziej nośni, niż osobno!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tylko z tym ozonowaniem nie znam tematu... Ale pokazane propagowanie Diety Optymalnej jest bardzo dobre, efektywne i efektowne...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ale ja myślałem, że oni teges
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Tylko z tym ozonowaniem nie znam tematu... Ale propagowanie Diety Optymalnej jest bardzo dobre, efektywne i efektowne... Fantastycznie Dlatego dalsze propagowanie jest konieczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ozon jest super, ale nie ma go jak dostarczyć w nienaruszonej formie do macierzy mitochondrialnej... U nas mineralną z kranu odkażają ozonem.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na pewno lepsze to jest od chloru...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ekstra się zaprezentowali.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Na pewno lepsze to jest od chloru...
A to zależy, czy dozy kto nie pomyli, ale trzeba mieć zaufanie, a jedno i drugie jest dipolarne, dlatego lepiej zawsze przegotować przed piciem dla pewności.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dobrze wiedzieć. Ja często piję wodę z kranu nieprzegotowaną... Chociaż częściej przegotowaną...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A to jeszcze dopiszę, że ponieważ woda w kranie u nas ma od 3,5 do 5 atmosfer, to lepiej prosto z kranu nie pić, tylko dać jej odstać, aby naturalnie się "odgazowała" z chloru, czy ozonu w zależności od zastosowanej dezynfekcji. Gotowanie załatwia sprawę natychmiast. Fizycznie i w bardziej widoczny sposób tłumaczy to odkapslowanie butelki wody gazowanej. Rozpuszczalność gazów w wodzie, ciśnienie parcjalne i lotność gazu - dla bardziej zainteresowanych, ale pewności nie mam, bo uczyłem się o tym jeszcze za tow. Gierka i wzorów żadnych nie pamiętam! Ale jakby były mi potrzebne, to wiem gdzie je szybko odszukać...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pewnie ta zawartość chloru w "kranówce" jest różna w różnych miastach... Ale mimo wszystko przegotowywać...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
http://www.higienawody.wsse.katowice.pl/filtry.htmlFiltry węglowe ? złożem filtrującym jest węgiel aktywny. Działają one dwojako:
na zasadzie adsorpcji. Są to również filtry mechaniczne, usuwają z wody związki organiczne (np. THM - trihalometany, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), pestycydy, chlor, metale toksyczne i cząstki stałe. Im wolniejszy przepływ wody tym bardziej skuteczne działanie filtra.
na zasadzie działania błony biologicznej. Na powierzchni filtru osadzają się (oprócz zanieczyszczeń) mikro i makro organizmy występujące w wodzie ? wytwarza się tam biofilm. Skutki tego są zarówno pozytywne jak i negatywne. Organizmy te namnażając się oczyszczają wodę z zanieczyszczeń. Niestety przy licznym namnożeniu będą przenikały przez złoże do wody. Na filtrze następuje dechloracja i bakterie, które nie zostały zabite wcześniej mogą się teraz namnażać. Aby temu zapobiec producenci filtrów z węgla aktywnego stosują impregnowanie węgla srebrem. Srebro ma działanie bakteriostatyczne (nie pozwala się namnożyć bakteriom) i bakteriebójcze. Węgiel aktywny ma silne właściwości adsorpcyjne i dzięki temu bardzo mocno wiąże srebro i nie zostaje ono uwolnione do wody. Nie wolno przepuszczać ciepłej wody przez filtr, gdyż temperatura spowoduje ścięcie białek a w konsekwencji zablokowanie dostępu wody do filtra i nieodwracalne uszkodzenie. Na filtrach powolnych mogą się namnażać (głównie w wodzie powierzchniowej) mikrofagi np. nicienie. W wodzie po filtrach stwierdzono obecność osobników w różnych stadiach rozwojowych co świadczy o rozmnażaniu tych organizmów. więc potem przegotować i jest super.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Niestety w wodzie filtrowanej przez węgiel nie chcą pływać ani ryby, ani płazy, nawet glony słabo rosną. Natomiast w przegotowanej i natlenionej (gotowanie usuwa tlen) wsio w pariadkie. Ale jak ktoś lubi martwicę - czemu nie, kiedyś nawet reklamowali filtry węglowe jako "zdrowe".
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Jest teoria, że woda z wody, a jedzenie z jedzenia. Ale są tacy, którzy nawet mleko jako podstawowe źródło wody traktują. Ot różnorodność biologiczna i dlatego jest ciekawie.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ekstra się zaprezentowali. Bardzo medialni.
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Ekstra się zaprezentowali. Też tak uważam Prosto i zrozumiale dla każdego.
|
|
|
|
|
|
|
Ukko
Go
|
|
|