forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 21:49:01

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Rozmaitości
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 308 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Rozmaitości  (Przeczytany 2051511 razy)
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244

Odp: Rozmaitości
« Odpowiedz #320 : 2009-09-21, 22:29:08 »

Thank you. Very Happy
Good night. Wink

adampio
Go

Email
« Odpowiedz #321 : 2009-09-22, 09:51:22 »

Thank you. Very Happy
Good night. Wink

Pamietaj, ze najwazniejszy jest kontakt z jezykiem. Uczylem kiedys w Danii polskiego i ruskiego. Ludzie uczacy sie obcych jezykow w kraju, w ktorym uczonym jezykiem sie nie mowi rozwijaja tzw jezyk pasywny. Zjawisko to polega na tym, ze "w glowie" wszystko umiemy, potrafimy odpowiedziec na pytanie itd. natomiast jak trzeba cos powiedziec glosno, pelnym zdaniem, opisowo to ju z jest problem.

Pamietam takie przypadki, kiedy to po okolo 30 lekcjach nauki jest pierwszy egzamin i mowie do ucznia aby opisal to co widzi w klasie w ktorej siedzimy. Cisza. Wiec pytam, czy widzi stol i krzeslo? Tak widze stol i krzeszlo, odpowiada. To jest wlasnie jezyk pasywny, gdzie uczen wykozystuje 75% pytania na odpowiedz.

Dlatego dobrze jest sluchac angielskiej telewizji, rozmawiac z czytajacym wiadomosci, glosno rozmawiac z samym soba, zadawac sobie pytania i wymagac od siebie dlugich opisowych odpowiedzi. Poszerza to zasob slow, ktorych aby komunikowac musisz miec min 2000 itd. Badz kreatywna, no i najwazniejsze nie bac sie, ze sie popelni blad jezykowy, bo to nastepny etap. Ludzie, jak male dzieci, przestaja mowic, bo sie boja, ze wypowiedza dane slowo zle albo zdanie niegramatycznie.
powodzenia
renia
Hero Member

« Odpowiedz #322 : 2009-09-22, 10:08:18 »

Bardzo dziękuję "adampio" za te wskazówki. Muszę je wziąć pod uwagę i chyba kupię sobie kasety z nauką angielskiego, z piosenkami w wersji angielskiej, no i telewija (ktorej nie lubię) w języku angielskim. Ale to wszystko stopniowo. Przede mną mnóstwo roboty, ale lubię nowe wyzwania. Smile
.. Będę mogła rywalizować z moimi dzieciakami w znajomości angielskiego.. Wink

Blackend
Go

Email
« Odpowiedz #323 : 2009-09-22, 10:11:34 »

Adampio wszystko szczera prawda ale sam pewnie wiesz po sobie, że najwiekszy progres jest tam na miejscu Smile
Samo wchodzi - prosto i bezboleśnie Wink
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #324 : 2009-09-22, 15:00:32 »

Adampio wszystko szczera prawda ale sam pewnie wiesz po sobie, że najwiekszy progres jest tam na miejscu Smile
Samo wchodzi - prosto i bezboleśnie Wink

Tu bym z Toba dyskutowal, choc generalnie masz racje. Znam jednak przypadki, gdzie jest odwrotnie.
Jeden z moich znajomych polakow, ktoremu pomagalem w nauce dunskiego, po 27 latach pobytu w Danii mowi gorzej jak wowczas kiedy obchodzil 15 rocznice przyjazdu di wikingow. Tu byl wyrazny regres, nie tylko stagnacja.

Ale to sa wyjatki. U nich w domu nie wolno bylo mowic innym jezykiem tylko polskim dlatego tez dzieci do dzis mowia niepoprawna dunszczyzna...ale to nie moja sprawa.
Blackend
Go

Email
« Odpowiedz #325 : 2009-09-22, 15:15:53 »

Znam jednak przypadki, gdzie jest odwrotnie.

A to prawda ja też znam takie przypadki - wyjechali do Niemiec i po roku zapomnieli polskiego Wink  Laughing
renia
Hero Member

« Odpowiedz #326 : 2009-09-22, 15:23:38 »

Moich dwóch sióstr dzieci, mieszkające w Niemczech, po polsku mówią bardzo dobrze, ale z pisownią, to już mają kłopoty..W szkole mieli tylko niemiecki i angielski..

renia
Hero Member

« Odpowiedz #327 : 2009-09-22, 15:30:36 »

Z kolei rodzina z męża strony, mieszkająca w Ameryce (Stany i Kanada) bardziej dbała o język polski. Ich dzieciaki chodziły do niedzielnych szkółek języka polskiego. Tam jednak większą wagę przywiązują do znajomości przez dzieci języka ojczystego.

Gwidon
Go

Email
« Odpowiedz #328 : 2009-09-22, 16:53:58 »

Znam jednak przypadki, gdzie jest odwrotnie.

A to prawda ja też znam takie przypadki - wyjechali do Niemiec i po roku zapomnieli polskiego Wink  Laughing

....dokladnie...niektorzy polscy niemcow rzna potwornie Laughing Cool....
grizzly
Go

Email
« Odpowiedz #329 : 2009-09-22, 19:16:59 »

....dokladnie...niektorzy polscy niemcow rzna potwornie Laughing Cool....

Nie badz takim "surowy" Smile Czy jest cos w tym zlego,
ze "Niemiec" chce zostac "Polakiem" lub odwrotnie,
i dzieje sie to "z dnia na dzien"? Smile

Chyba przemawia przez Ciebie "malostkowosc"? Smile

renia
Hero Member

« Odpowiedz #330 : 2009-09-22, 21:21:06 »

Dzisiaj dostałam bardzo dobrą wiadomość i jestem na prawdę szczęśliwa Smile)
Moja mama przyszła mi powiedzieć, że dzwoniła moja najstarsza siostra z Hamburga aby podzielić się radością, że ona od pięciu dni stosuje Dietę Oprymalną i "odżyła".
Dzisiaj ponownie rozmawiałam z siostą i ona jest cała "w skowronkach". Właśnie robiła sernik optymalny, jak do niej dzwoniłam.
Mówi, że już czuje się, jakby jej co najmniej 10 lat ubyło. Zeszły jej obrzęki stawów i może teraz swobodnie się poruszać. W niedzielę była z córką w teatrze i po trzygodzinnej sztuce, miałaby jeszcze ochotę na tańce, tak dobrze się czuła. Po wysokich schodach do teatru wchodziła bez przytrzymywania się, a wcześniej, do lekarza z trudem i trzymaniem się poręczy, pokonywała 5 stopni schodów. Chce do nas przyjechać autobusem po 28 września, bo wcześniej nie może. Ona jest szczęśliwa i ja przez to też.

renia
Hero Member

« Odpowiedz #331 : 2009-09-22, 21:23:53 »

..a i jeszcze mówiła, że wcześniej sypiała po 12 godz. na dobę, a teraz 6 godzin jej w zupełności wystarcza.. Very Happy

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #332 : 2009-09-22, 21:46:59 »

Reniu, szampan by się zdał, albo coś zamiast. Co lubisz?
renia
Hero Member

« Odpowiedz #333 : 2009-09-22, 22:07:33 »

Coś zamiast - żadnego alkoholu nie lubię... Very Happy

renia
Hero Member

« Odpowiedz #334 : 2009-09-22, 22:09:03 »

..a co lubię? Z napojów, to chyba najbardziej - kawę ze śmietanką.. Smile

renia
Hero Member

« Odpowiedz #335 : 2009-09-22, 22:11:46 »

A Ty Teresa, jaki napój lubisz najbardziej - na szczególne okazje?

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #336 : 2009-09-22, 22:50:03 »

Oj, dużo lubię. Do południa kawa, 2-3 filiżanki. Potem może być woda. Czasem lampkę czerwonego wina, czasem szampan (wytrawny), sok pomidorowy (wyrób własny). Owocowych nie i nie. Mała lampka koniaku czasem też może być. Herbaty w zasadzie nie pijam, ale jeśli już to mocną (bardzo) ze śmietanką. Kawa - czarna.
renia
Hero Member

« Odpowiedz #337 : 2009-09-23, 09:57:06 »

Moje upodobania, przy Twoich, wyglądają bardzo skromnie  Smile. Masz szeroki wachlarz preferencji - jeśli chodzi o napoje. Ale jakbyś była przypadkiem w moich stronach, to bym wiedziała co przygotować "na specjalną okazję" (mam nadzieję, że byś mnie wówczas odwiedziła Smile). Mogłybyśmy wtedy porozmawiać w cztery oczy o... np. parytetach kobiet..  Wink

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #338 : 2009-09-23, 14:55:24 »

Mogłabym co z sobą przynieść żeby więcej czasu było na rozmowę  Smile 
renia
Hero Member

« Odpowiedz #339 : 2009-09-23, 15:22:27 »

...jak będzie trzeba, to dopracujemy szczegóły.. Smile

Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 308 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 20 zapytaniami.