bredda
Go
|
Super ! Dziękuje jeszcze raz za wyjaśnienia.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
moga byc inne powody zwiekszonego zapotrzebowania na W, niektore dosc powazne np. zwiekszony wysilek umyslowy ? Z uporem maniaka bym dodał, że lepiej podać mniej niż 30 a niech sobie organizm trochę dorobi, bo totalna stabilność osiągnięta w ten sposób jest lepsza niż chwianie się pomiędzy (za mało i za dużo) lub (za dużo i dużo za dużo). Choróbska naprawdę mają wtedy niewspółmiernie większe kłopoty niż organizm. przy podazy WW. ponizej 50g/dzienie przez conajmniej tydzien, wystepuja u mnie bolesne skurcze lydek. Czyli dokladnie to co pisze JK. Tak wiec jem ok, 50-70 g WW. dziennie. Trudno Adam319, mowic o stabilnosci skoro organizm brakujace wegle i tak musi "dorobic", np. z bialka, ktorego niektorzy optymalni moga jesc za malo. I po dluzszym czasie pojawiaja sie problemy. Wedlug JK nalezy dostarczyc organizmowi niezbedne substraty w optymalnej ilosci (nie za duzo, nie za malo), co - rzecz jasna - jest niemozliwe. My chcemy tylko sie zblizyc do idealu ...............................a wydawaloby sie,ze Dieta jest taaaaaaaaaaaaaka latwa w zrozumieniu,i nie dziwi nic,ze tyle bledow i tyle chorych, a ile ludzi,tyle interpretacji i tyle nieporozumien
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Najlepiej, moim zdaniem, stosować według zasad dr Jana Kwaśniewskiego. Jeśli ktoś robi swoje przeróbki, to potem nie powinien twierdzić, że dieta nie działa.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dodam jeszcze, że najłatwiejszym sposobem na uniknięcie błędów w początkowym okresie DO, jest jedzenie zbilansowanych posiłków, sporządzonych zgodnie z gotowymi jadłospisami z książek JK.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Nie masz się czego wstydzić W tych czasach takie podejście do związku to naprawde żadkość, ale jak najbardziej dobra bredda myślisz ze zdrady małżeńskie to powszechne zjawisko? np. w moim najbliższym środowisku w którym się "obracam" raczej niespotykane....tak przynajmniej mnie sie zdaje....dla mnie oczywistym jest fakt iz jeśli dwoje ludzi dzieli ze sobą życie w szczęsciu to nie myslą o rozstaniu prawda? Szczęscia, spełnienia raczej trudno sie wstydzic to jakis absurd....
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzienna dawka węglowodanów. No właśnie, zapomniałam zwracać na nią uwagę i obudziłam się dzisiaj z "ciężką" i obolałą głową (alkoholu nie piję ). Sprawdziłam ciała ketonowe w moczu i szok, kolor między 3 a 4 krzyżyki. Jednak o węglowodany muszę dbać, niezbyt to przyjemne objawy, jeśli ich brakuje. :/
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...............a mowilem !!! dbac,zeby weglowodanow nie bylo za malo !!!...........i nie za duzo bialka ! ...................
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No popatrz, co za mądrala!.... )
|
|
|
|
|
|
|
Adam319
Go
|
(...). No właśnie, zapomniałam zwracać na nią uwagę i obudziłam się dzisiaj z "ciężką" i obolałą głową (alkoholu nie piję) (...)
Lepiej z ręką na sercu napisz co wczoraj jadłaś i piłaś, a nie czego nie jadłaś i nie piłaś. To czego nie jadłaś i nie piłaś na pewno Ci nie zaszkodziło.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jadłam głównie żółtka, bo to szybko i na obiad zupę grochową z grochu łuskanego. Patrzałam bardziej na to co je syn, a zapomniałam o sobie. Nie jadam żadnych "wynalazków" XXIw.
|
|
|
|
|
|
|
Adam319
Go
|
Po grochu miałbym łeb jak sklep i rano podeszwę w ustach. Ze strączkowych to jadalna na ŻO jest o ile pamiętam tylko fasolka szparagowa. Wczesne ŻO nie było takie złe. Jest taki niuans; niejadalne – "niejadalne" "optymalne" – optymalne http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=720PRODUKTY „NIEJADALNE” PRZY ŻYWIENIU OPTYMALNYM | 1. Cukier, słodycze 2. Miód 3. Owoce i przetwory owocowe: dżemy, kompoty 4. Ryż i kasze 5. Chleb i pieczywo 6. Ciastka, kluski, potrawy mączne 7. Ziemniaki 8. Mąka ziemniaczana 9. Groch i fasola10. Słodzone płyny 11. Inne produkty pochodzenia roślinnego 12. Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Przesadzasz Adamie. Ja robię zupę grochową według przepisu z "Książki Kucharskiej" Jana Kwaśniewskiego. Robię ją na żeberkach i daję tylko 30g grochu łuskanego na dość spory garnek.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie wiem w którym miejscu i w której książce, ale pamiętam, że cytowałam to na Forum, że produkty dla Optymalnych "niejadalne", w małych ilościach mogą być spożywane (np. cukier i mąka w ciastach optymalnych).
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Np. ziemniaki są "niejadalne", a ja dzisiaj najadłam się samych gotowanych ziemniaków na obiad, nie miałam ochoty na sos, ani mielone. Teraz wiem jak wygląda podpowiedź organizmu, widocznie, to z powodu braku tych węglowodanów.
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
Przesadzasz Adamie. Ja robię zupę grochową według przepisu z "Książki Kucharskiej" Jana Kwaśniewskiego. Robię ją na żeberkach i daję tylko 30g grochu łuskanego na dość spory garnek.
..................a pierzyna ci sie nie podnosi troche w nocy po tym grochu przypadkiem ?........................
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Przyjedź i sprawdź )
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Przesadzasz Adamie. Ja robię zupę grochow± według przepisu z "Ksi±żki Kucharskiej" Jana Kwa¶niewskiego. Robię j± na żeberkach i daję tylko 30g grochu łuskanego na do¶ć spory garnek.
Miało być oczywiście 30 dag (300g) )
|
|
|
|
|
|
|
Adam319
Go
|
Np. ziemniaki są "niejadalne", a ja dzisiaj najadłam się samych gotowanych ziemniaków na obiad, nie miałam ochoty na sos, ani mielone. Teraz wiem jak wygląda podpowiedź organizmu, widocznie, to z powodu braku tych węglowodanów.
Brak znaku zapytania w Twoim poście czyli jesteś przekonana do tego co robisz.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Lepiej z ręk± na sercu napisz co wczoraj jadła¶ i piła¶, a nie czego nie jadła¶ i nie piła¶. To czego nie jadła¶ i nie piła¶ na pewno Ci nie zaszkodziło. Tu się z Tobą nie zgodzę, że to co się nie zjadło, nie może zaszkodzić. Ja (na pewno nie tylko ja) źle się czuję, gdy zjem zbyt mało węglowodanów.
|
|
|
|
|
|
|
|