Autor
|
Wątek: JEDZENIE NA SPLYW KAJAKOWY (Przeczytany 104325 razy)
|
admin
Gość
|
To nie jest slonina peklowana... i dlatego napisaĹem "lardo". PeĹnoporcjowe lardo ma warstwÄ okoĹo 1-2cm miÄsa i siÄ nie psuje w upale. Raczej pachnie jedzeniem, a nie Ĺmidzi grzybem, czy zgniliznÄ
... Nota bene byla zakazana przez pewien czas (EU) we wloszech... w tym czasie podobno WĹosi jeĹşdzili w okolice Lugano po ten przysmak. I wcale siÄ nie dziwiÄ.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
ali
Gość
|
To nie jest slonina peklowana... i dlatego napisaĹem "lardo". PeĹnoporcjowe lardo ma warstwÄ okoĹo 1-2cm miÄsa i siÄ nie psuje w upale. Raczej pachnie jedzeniem, a nie Ĺmidzi grzybem, czy zgniliznÄ
... soli nie stosujÄ
??????????
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Gość
|
soli nie stosuj±??????????
Ale sÄ
inne proporcje pomiedzy S:M:T:P i obrĂłbka
|
|
|
|
|
|
|
admin
Gość
|
Jak Ĺadnie, cieniutko pokrojÄ
, to nawet na "Igusiowe okĹady" siÄ zda PS mam kilka zdjÄÄ, to moĹźe na moim "Space" zamieszczÄ...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Igusia" Edytuje podgardle.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ciekawe, albo jak to powiedziec aby nikogo nie zrazic, dla mne to niby wloskie lardo bylo normalnym, dziennym posilkiem. Pewnie, ze niebylo we wloskich przyprawach. Bylo w polskich. Wedzona slonine z cebula jadlo sie w gorach latami. Oczywiscie tylko Ci biedni wiedza. Bogaci jedli slonine z miesem, wiadmo. Duzo bialka. Moj dziadek jadl tylko wedzona, swoja slonine z czyms tam i cebula. Wy takich tradycji nie macie, bo wasze regiony sa za mlode aby miec jakies tradycje.....a jezeli macie to niemieckie. W gorach bylo tak: slonina, ser i maslo. Na chleb nie bylo stac.Bo skad. Z pomorza? To byli niemcy! Ze Slaska? Do dzis chca byc niemcami! Z kaszeb: toz do dzis mowia, ze maja swoja kulture..tylko nie pamietaja, ze ona zza czsow Mieszka i polska........!? Ale lepiej aby byla .moze niemiecka. itd itp. Ludzie czy Wy w ogole wicie czego oczekujecie? My polacy, narod nie glupi, choc historia przedstawia przeciwne dowody, powinnismy juz zmadzec i znalesc wsolna wypadkowa. Czy to bedzie biochemia w wydaniu i zrozumieniu Violi/ Flo czy tez w przekladzie z madrymi , ale nie jego cytatami, Michala.....Nie wazne. Po trupach do celu, tak?
Dokad ide? Reasumujac.... - Nie bardzo rozumie, nie zrozumie i nie staram sie zrozumiec pewnych osob, ktore chca wprowadzic na tym formu nieprzyjemne sytuacje - nie widze celu degenerozowania pewnych warst spolecznych tylko dlatego, ze sa wyzsze od tych, z ktorych sami pochodzimy - grupowanie, czyli tworzenie grup, jest dobre na forach prywatnych, natomiast na forach ogolniedostepnych jest przejawem niewychowania i hamstwa. - nie moge byc odpwiedzialny za to, ze gadamy "obok" siebie z powodu roznic klasowych, tudziez wyksztalcenia. Jestem nie kumaty, ot co!
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
adampio, co Ty moĹźesz wiedzieÄ o moim rozumieniu biochemii, tym bardziej Ĺźe sam twierdzisz iĹź nic nie kumasz, weĹş przedstaw jakiĹ konkret, wtedy wszystko bÄdzie jasne...bo ja mam powaĹźne problemy ze zrozumieniem o co Tobie tak naprawdÄ chodzi... tworzysz dĹugie elaboraty z ktĂłrych nic a nic nie wynika.... czepacie sie z reniÄ
ludzi ktĂłrzy po prostu sÄ
chĹonni wiedzy...jednym sĹowem poraĹźka, no adam weĹş przemyĹl chĹopie jeszcze raz to wszystko na spokojnie bo robisz sobie niezĹy obciach...
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Gość
|
adampio, jako ze znowu wywolales mnie do odpowiedzi ... odpowiem wybiorczo, bo 90% z powyzszych zarzutow to dla mnie totalna abstrakcja, nic nie rozumiem, nic mi sie nie zgadza, nie widze zwiazku z rzeczywistoscia. re: "degenerozowanie" pewnych warstw spolecznych - Adampio, ma wrazenie, ze rzeczywiscie nie zrozumiales albo celowo przeinaczyles sens mojej wypowiedzi o USA. zupelnie nie ma dla mnie znaczenia, kto z jakich "klas" pochodzi. przeciez to oczywiste, to nie stanowi o wartosci osoby. w dobie "demokracji" (przynajmniej teoretycznie) mozesz sam stanowic o sobie i ustalic poziom na ktorym czujesz sie komfortowo. zwlaszcza jesli tak jak ja na stale przebywasz na obczyznie - kwestie pochodzenia zupelnie traca na znaczeniu.
natomiast jesli ktos wazy 200 kg, to jest to ewidentny dowod, ze ta 'osoba' celowo sie unicestwia, ze nie szanuje siebie, nie szanuje spoleczenstwa w ktorym przyszlo mu egzystowac i ze nie zasluguje na szacunek. tyle.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
W ogole Ci  sie nie dziwie. Pogadajmy jak rowny z rownym. Ty nie wiesz kim ja jestem i ja wiem kim Ty jestes. Masz racje.
ok
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Czyli "flo", z Twojej dlugiej i bez sensu odpowiedzi.........jedyne madre slowo to jest...(.masz druga szanse) nie chce sam pisac, napisz sama.......jest.......
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Jeszcze nie napisalas?
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
W ogole Ci  sie nie dziwie. Pogadajmy jak rowny z rownym. Ty nie wiesz kim ja jestem i ja wiem kim Ty jestes. Masz racje.
ok
a to do kogo adresowane? czemu nie cytujesz najlepiej wybiĂłrczo, to nie jest trudne...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
ok
a to do kogo adresowane? czemu nie cytujesz najlepiej wybiĂłrczo, to nie jest trudne... Nie to nie jest wybiorczo. I to nie jest trudne.....Roznia nas klasy pochodzeniowe. Mam nadzieje, ze slysszysz to. Nie ? Zadzwon, daj maila ..a pokaze Ci kim jestes!!! Gdybym mial, za chwile 60 lat, to schowalbym sie za kwiat....czego?.....amerykanko?masz 14 dni na odpowiedz!
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Gość
|
Czyli "flo", z Twojej dlugiej i bez sensu odpowiedzi.........
chyba rzeczywiscie odpowiedzialam zupelnie bezsensu i nie na temat ale szczerze Ci powiem, taki dajesz tutaj popis ostatnio, ze w zasadzie nic juz nie wiadomo... jestes strusiem czy klocem? nie pisz do mnie juz, nie komentuj, nie wywoluj do tablicy, pisz obok, ladnie prosze
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
ali
Gość
|
bez póŠlitra tego nie razbieriosz
|
|
|
|
|
|
|
daniol
Gość
|
chcialbym zauwazyc ze ostatnie posty nie zawieraly jedzonka na kajak
|
|
|
|
|
|
|
Adam319
Gość
|
Masz racjÄ, ale weĹş sobie poczytaj historyczne posty ( te co siÄ ostaĹy ) – teraz to jest Wersal. UstrĂłj siÄ zmieniĹ z pseudodemokracji na feudalizm i jest o wiele spokojniej i bardziej rzeczowo i moĹźe mniej ... zaskakujÄ
co.
|
|
|
|
|
|
|
|
|