forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 19:22:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Soki owocowe na zimę.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Soki owocowe na zimę.  (Przeczytany 81911 razy)
admin
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zime.
« Odpowiedz #40 : 2009-09-01, 14:39:09 »

ile cukru,ile sliwek,ciekawy przepis i chyba malo znany

A dlaczego ten przepis ma być bardzo znany, skoro przed chwilą go wymyśliłem? Smile

PS
patentować go nie zamierzam Wink
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zime.
« Odpowiedz #41 : 2009-09-01, 14:57:24 »

ile cukru,ile sliwek,ciekawy przepis i chyba malo znany

A dlaczego ten przepis ma być bardzo znany, skoro przed chwilą go wymyśliłem? Smile

PS
patentować go nie zamierzam Wink
ha,hi,ha,i owocnego wymyslania
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #42 : 2009-09-01, 15:17:53 »


przytakuje,i jeszcze ostrzege sercowych,jezeli zechca posluchac,niestety kazde owoce i soki sa tylko szkodliwe.Nnawet ich male ilosci.

To ja jeszcze dodam, że przed użyciem najlepiej przeczytać ulotkę i skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, żeby potem mi nie było, że to...tamto Wink


W przyszłym tygodniu będziemy przerabiać węgierkę i mam taki pomysł:
śliwki wydrylować, włożyć do słoików, zalać zimnym 5% roztworem octu "wytrząsając" powietrze. Zakręcić - jeśli to słoik typu "twist" Wink
Przetrzymać dobę, ocet zlać, a śliwki przekładać do drugiego słoika, przesypując cukrem, zakręcić starannie i odłożyć w chłodne miejsce. ¦liwki puszcza "konserwujący" sok. Podawać dopiero w Wigilię do mięs pieczonych po staropolsku.

A ja się zastanawiałam co zrobić ze śliwkami z pięciu dużych drzew Smile Poproszę jeszcze o inne, równie ciekawe pomysły.
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #43 : 2009-09-02, 19:21:04 »

Można zrobić nalewkę "śliwowicę".Przepis można znaleźć w necie.
Albo usmażyć na powidła i zawekować. Są idealne pod ręką do szarlotki optymalnej w zimowe dni.
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #44 : 2009-09-02, 19:37:56 »

Dziękuję "fewa" za zainteresowanie. Powideł to mi nawet zostało z ubiegłego roku, a już mam nowe. Soków, mrożonych śliwek też dostatek. Wiadrami porozdaję owoce rodzinie i znajomym, ale jeszcze pewnie mi dużo śliwek zostanie, a przecież nie mam wiatrówki i strzelać nie umiem. Gdzieś mi tam przemknęła myśl o śliwowicy, bo coś takiego może sobie długo poleżakować, ale nigdy wcześniej jej nie robiłam. Może ktoś z forumowiczów ma ciekawy i sprawdzony sposób, przepis na śliwowicę i zechce się podzielić ze mną?
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #45 : 2009-09-02, 19:54:38 »

Dodam jeszcze, że przepis Admina na śliwki z octem w cukrze też zrobię. Przepis "sprzedałam" nawet koleżance. Prościzna w wykonaniu, a efekt może być dobry. Jadłam już w podobny sposób robione gruszki i to była pyszotka.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #46 : 2009-09-03, 09:31:04 »

Dziękuję "fewa" za zainteresowanie. Powideł to mi nawet zostało z ubiegłego roku, a już mam nowe. Soków, mrożonych śliwek też dostatek. Wiadrami porozdaję owoce rodzinie i znajomym, ale jeszcze pewnie mi dużo śliwek zostanie, a przecież nie mam wiatrówki i strzelać nie umiem. Gdzieś mi tam przemknęła myśl o śliwowicy, bo coś takiego może sobie długo poleżakować, ale nigdy wcześniej jej nie robiłam. Może ktoś z forumowiczów ma ciekawy i sprawdzony sposób, przepis na śliwowicę i zechce się podzielić ze mną?

Jestem ciekaw jak smakuje omlet ze sliwkami.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #47 : 2009-09-03, 09:46:29 »

Alt er afhængig af en passende forhold - współczynnik to podstawa Wink
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #48 : 2009-09-03, 11:17:03 »

Alt er afhængig af en passende forhold - współczynnik to podstawa Wink


Tak. Det ved jeg godt og vil prøve det også.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #49 : 2009-09-03, 11:34:39 »

W sumie wyłącznie o to chodzi.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zime.
« Odpowiedz #50 : 2009-09-03, 14:08:35 »

ile cukru,ile sliwek,ciekawy przepis i chyba malo znany

A dlaczego ten przepis ma być bardzo znany, skoro przed chwilą go wymyśliłem? Smile

PS
patentować go nie zamierzam Wink
musze cie zmartwi,bo przepisu jednak nie wymysliles,ha,ha.Moja mama juz rok temu robila sliwki tym sposobem i  jeszcze sie nie zepsuly.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #51 : 2009-09-03, 14:20:00 »

No to możesz się od swojej mamy dowiedzieć ile i czego trzeba dodać! Wink Pewnie chętnie ci poda ... Smile
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #52 : 2009-09-03, 16:44:10 »

No to możesz się od swojej mamy dowiedzieć ile i czego trzeba dodać! Wink Pewnie chętnie ci poda ... Smile
ha,ha,przepis jest bardzo prosty,taki sam jak wspominales.Po 24 godzinach odlac zalewe octowa ,sliwki bez pestek przelozyc w sloiku,przesypujac cukrem.Niestety juz od dawna nie jadam mojej mamy przetworow owocowych,bo zawieraja syrop z  cukru.
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #53 : 2009-09-04, 20:01:07 »

Potrzebuje proporcje na sok z aroni, bede robila w sokowniku najprawdopodobniej.... powiedzcie mi ile dodajecie cukru na ile kg. aroni.... przychylam się zprośbą Opal do Ciebie, bo ty robilas sok z aroni:)
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #54 : 2009-09-04, 21:24:07 »

Potrzebuje proporcje na sok z aroni, bede robila w sokowniku najprawdopodobniej.... powiedzcie mi ile dodajecie cukru na ile kg. aroni.... przychylam się zprośbą Opal do Ciebie, bo ty robilas sok z aroni:)

Madziu, Twoje pytanie wbrew pozorom jest bardzo trudne, bo zależy również od docelowego użytkowania soku oraz własnych preferencji. Może powiem w ten sposób: jeżeli chcesz zrobić sok z aronii, to do tego soku nie musisz dodać ani łyżeczki cukru, żeby mieć pod ręką możliwość skorzystania z jego zdrowotnych właściwości. Oznacza to, że po pasteryzacji sok z aronii nie popsuje się nawet bez cukru. Dalej to musisz wiedzieć co chcesz z sokiem zrobić, czy posłodzić, żeby potem rozcieńczać wodą w proporcji jak kompot, czy wlewać łyżeczkę dziennie do herbaty, czy lubisz słodkie czy nie lubisz, co Ci szkodzi i co wliczysz. W każdym przypadku trzeba to dokładnie rozliczyć wg proporcji dziennej. Po tym co napisałam, to chyba jest jasne, że sama ustalisz czy dasz, ile dasz lub czy dosypiesz cukru. W piciu soku z aronii to nie cukier jest ważny, ale sok z owoców. Sama wczoraj dokupiłam sokownik, żeby zwiększyć moc przerobową w przetwórstwie owocowym i skrócić czas przygotowania Wink Jednak aronia u mnie jeszcze posiedzi na krzakach w celu przybrania cukrów Smile W ten weekend zadrżą przede mną śliwki i to też nie wszystkie naraz Laughing
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #55 : 2009-09-04, 21:48:46 »

Odnośnie przepisu podanego przez Admina, to muszę powiedzieć, że moje bardziej doświadczone koleżanki skrytykowały go jako "nieprzydatne psucie śliwek".
Przepis na dobre śliwki w occie to:

- 1/2 litra octu spirytusowego (10%)
- 1 kg cukru

To lekko podgrzać, tylko tyle, żeby rozmieszać cukier z octem. Dalej - zalać tym wydrążone śliwki. Zaledwie doprowadzać do wrzenia przez 3 dni i ostatecznie zapasteryzować same śliwki w powstałej zalewie i powstałego soku.

Mnie kusi przygotowanie na oba sposoby i porównanie smakowe Wink
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #56 : 2009-09-04, 21:53:16 »

Potrzebuje proporcje na sok z aroni, bede robila w sokowniku najprawdopodobniej.... powiedzcie mi ile dodajecie cukru na ile kg. aroni.... przychylam się zprośbą Opal do Ciebie, bo ty robilas sok z aroni:)

Madziu, Twoje pytanie wbrew pozorom jest bardzo trudne, bo zależy również od docelowego użytkowania soku oraz własnych preferencji. Może powiem w ten sposób: jeżeli chcesz zrobić sok z aronii, to do tego soku nie musisz dodać ani łyżeczki cukru, żeby mieć pod ręką możliwość skorzystania z jego zdrowotnych właściwości. Oznacza to, że po pasteryzacji sok z aronii nie popsuje się nawet bez cukru. Dalej to musisz wiedzieć co chcesz z sokiem zrobić, czy posłodzić, żeby potem rozcieńczać wodą w proporcji jak kompot, czy wlewać łyżeczkę dziennie do herbaty, czy lubisz słodkie czy nie lubisz, co Ci szkodzi i co wliczysz. W każdym przypadku trzeba to dokładnie rozliczyć wg proporcji dziennej. Po tym co napisałam, to chyba jest jasne, że sama ustalisz czy dasz, ile dasz lub czy dosypiesz cukru. W piciu soku z aronii to nie cukier jest ważny, ale sok z owoców. Sama wczoraj dokupiłam sokownik, żeby zwiększyć moc przerobową w przetwórstwie owocowym i skrócić czas przygotowania Wink Jednak aronia u mnie jeszcze posiedzi na krzakach w celu przybrania cukrów Smile W ten weekend zadrżą przede mną śliwki i to też nie wszystkie naraz Laughing

dziękuję za odpowiedź. Zobaczę ile mi się jutro uda kupić aronii. Jak więcej to zrobię na dwa sposoby bez cukru i drugie z odrobiną cukru... będę robiła po raz pierwszy więc zobaczymy jaki będzie efekt:)
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #57 : 2009-09-07, 14:14:15 »

Akazah, jak Ci się udały soki z aronii, zrobiłaś?


Jestem ciekaw jak smakuje omlet ze sliwkami.

A ja jestem też ciekawa czy go zrobiłeś i zjadłeś. Moim zdaniem, to śliwki suszone, posiekane są lepszym dodatkiem. Smak może być oryginalny i sok przynajmniej ze śliwek nie wyleci Wink
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #58 : 2009-09-07, 14:42:29 »

Akazah, jak Ci się udały soki z aronii, zrobiłaś?


Jestem ciekaw jak smakuje omlet ze sliwkami.

A ja jestem też ciekawa czy go zrobiłeś i zjadłeś. Moim zdaniem, to śliwki suszone, posiekane są lepszym dodatkiem. Smak może być oryginalny i sok przynajmniej ze śliwek nie wyleci Wink


Wlasnie opisalem to nieudane doswiadczenie w odpowiedzi na omlet bananowy.
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Soki owocowe na zimę.
« Odpowiedz #59 : 2009-09-15, 20:26:50 »

No to już przygotowane, z mała zmianą owoców i cukru:  http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72164,5475842,Aroniowka.html 

Robią się pierwsze porcje soków, tyle na dzisiaj. Okazało się, że jeszcze niejeden litr soku z brzoskwiń, aronii, śliwek, winogron przede mną - oczywiście do zrobienia.
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.027 sekund z 18 zapytaniami.