Autor
|
Wtek: Soki owocowe na zimę. (Przeczytany 81974 razy)
|
admin
Go
|
ile cukru,ile sliwek,ciekawy przepis i chyba malo znany A dlaczego ten przepis ma być bardzo znany, skoro przed chwilą go wymyśliłem? PS patentować go nie zamierzam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
ile cukru,ile sliwek,ciekawy przepis i chyba malo znany A dlaczego ten przepis ma być bardzo znany, skoro przed chwilą go wymyśliłem? PS patentować go nie zamierzam ha,hi,ha,i owocnego wymyslania
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
przytakuje,i jeszcze ostrzege sercowych,jezeli zechca posluchac,niestety kazde owoce i soki sa tylko szkodliwe.Nnawet ich male ilosci.
To ja jeszcze dodam, że przed użyciem najlepiej przeczytać ulotkę i skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, żeby potem mi nie było, że to...tamto W przyszłym tygodniu będziemy przerabiać węgierkę i mam taki pomysł: śliwki wydrylować, włożyć do słoików, zalać zimnym 5% roztworem octu "wytrząsając" powietrze. Zakręcić - jeśli to słoik typu "twist" Przetrzymać dobę, ocet zlać, a śliwki przekładać do drugiego słoika, przesypując cukrem, zakręcić starannie i odłożyć w chłodne miejsce. ¦liwki puszcza "konserwujący" sok. Podawać dopiero w Wigilię do mięs pieczonych po staropolsku. A ja się zastanawiałam co zrobić ze śliwkami z pięciu dużych drzew Poproszę jeszcze o inne, równie ciekawe pomysły.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Można zrobić nalewkę "śliwowicę".Przepis można znaleźć w necie. Albo usmażyć na powidła i zawekować. Są idealne pod ręką do szarlotki optymalnej w zimowe dni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Dziękuję "fewa" za zainteresowanie. Powideł to mi nawet zostało z ubiegłego roku, a już mam nowe. Soków, mrożonych śliwek też dostatek. Wiadrami porozdaję owoce rodzinie i znajomym, ale jeszcze pewnie mi dużo śliwek zostanie, a przecież nie mam wiatrówki i strzelać nie umiem. Gdzieś mi tam przemknęła myśl o śliwowicy, bo coś takiego może sobie długo poleżakować, ale nigdy wcześniej jej nie robiłam. Może ktoś z forumowiczów ma ciekawy i sprawdzony sposób, przepis na śliwowicę i zechce się podzielić ze mną?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Dodam jeszcze, że przepis Admina na śliwki z octem w cukrze też zrobię. Przepis "sprzedałam" nawet koleżance. Prościzna w wykonaniu, a efekt może być dobry. Jadłam już w podobny sposób robione gruszki i to była pyszotka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dziękuję "fewa" za zainteresowanie. Powideł to mi nawet zostało z ubiegłego roku, a już mam nowe. Soków, mrożonych śliwek też dostatek. Wiadrami porozdaję owoce rodzinie i znajomym, ale jeszcze pewnie mi dużo śliwek zostanie, a przecież nie mam wiatrówki i strzelać nie umiem. Gdzieś mi tam przemknęła myśl o śliwowicy, bo coś takiego może sobie długo poleżakować, ale nigdy wcześniej jej nie robiłam. Może ktoś z forumowiczów ma ciekawy i sprawdzony sposób, przepis na śliwowicę i zechce się podzielić ze mną?
Jestem ciekaw jak smakuje omlet ze sliwkami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Alt er afhængig af en passende forhold - współczynnik to podstawa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Alt er afhængig af en passende forhold - współczynnik to podstawa Tak. Det ved jeg godt og vil prøve det også.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
W sumie wyłącznie o to chodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
ile cukru,ile sliwek,ciekawy przepis i chyba malo znany A dlaczego ten przepis ma być bardzo znany, skoro przed chwilą go wymyśliłem? PS patentować go nie zamierzam musze cie zmartwi,bo przepisu jednak nie wymysliles,ha,ha.Moja mama juz rok temu robila sliwki tym sposobem i jeszcze sie nie zepsuly.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
No to możesz się od swojej mamy dowiedzieć ile i czego trzeba dodać! Pewnie chętnie ci poda ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
No to możesz się od swojej mamy dowiedzieć ile i czego trzeba dodać! Pewnie chętnie ci poda ... ha,ha,przepis jest bardzo prosty,taki sam jak wspominales.Po 24 godzinach odlac zalewe octowa ,sliwki bez pestek przelozyc w sloiku,przesypujac cukrem.Niestety juz od dawna nie jadam mojej mamy przetworow owocowych,bo zawieraja syrop z cukru.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Potrzebuje proporcje na sok z aroni, bede robila w sokowniku najprawdopodobniej.... powiedzcie mi ile dodajecie cukru na ile kg. aroni.... przychylam się zprośbą Opal do Ciebie, bo ty robilas sok z aroni:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Potrzebuje proporcje na sok z aroni, bede robila w sokowniku najprawdopodobniej.... powiedzcie mi ile dodajecie cukru na ile kg. aroni.... przychylam się zprośbą Opal do Ciebie, bo ty robilas sok z aroni:) Madziu, Twoje pytanie wbrew pozorom jest bardzo trudne, bo zależy również od docelowego użytkowania soku oraz własnych preferencji. Może powiem w ten sposób: jeżeli chcesz zrobić sok z aronii, to do tego soku nie musisz dodać ani łyżeczki cukru, żeby mieć pod ręką możliwość skorzystania z jego zdrowotnych właściwości. Oznacza to, że po pasteryzacji sok z aronii nie popsuje się nawet bez cukru. Dalej to musisz wiedzieć co chcesz z sokiem zrobić, czy posłodzić, żeby potem rozcieńczać wodą w proporcji jak kompot, czy wlewać łyżeczkę dziennie do herbaty, czy lubisz słodkie czy nie lubisz, co Ci szkodzi i co wliczysz. W każdym przypadku trzeba to dokładnie rozliczyć wg proporcji dziennej. Po tym co napisałam, to chyba jest jasne, że sama ustalisz czy dasz, ile dasz lub czy dosypiesz cukru. W piciu soku z aronii to nie cukier jest ważny, ale sok z owoców. Sama wczoraj dokupiłam sokownik, żeby zwiększyć moc przerobową w przetwórstwie owocowym i skrócić czas przygotowania Jednak aronia u mnie jeszcze posiedzi na krzakach w celu przybrania cukrów W ten weekend zadrżą przede mną śliwki i to też nie wszystkie naraz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Odnośnie przepisu podanego przez Admina, to muszę powiedzieć, że moje bardziej doświadczone koleżanki skrytykowały go jako "nieprzydatne psucie śliwek". Przepis na dobre śliwki w occie to: - 1/2 litra octu spirytusowego (10%) - 1 kg cukru To lekko podgrzać, tylko tyle, żeby rozmieszać cukier z octem. Dalej - zalać tym wydrążone śliwki. Zaledwie doprowadzać do wrzenia przez 3 dni i ostatecznie zapasteryzować same śliwki w powstałej zalewie i powstałego soku. Mnie kusi przygotowanie na oba sposoby i porównanie smakowe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Potrzebuje proporcje na sok z aroni, bede robila w sokowniku najprawdopodobniej.... powiedzcie mi ile dodajecie cukru na ile kg. aroni.... przychylam się zprośbą Opal do Ciebie, bo ty robilas sok z aroni:) Madziu, Twoje pytanie wbrew pozorom jest bardzo trudne, bo zależy również od docelowego użytkowania soku oraz własnych preferencji. Może powiem w ten sposób: jeżeli chcesz zrobić sok z aronii, to do tego soku nie musisz dodać ani łyżeczki cukru, żeby mieć pod ręką możliwość skorzystania z jego zdrowotnych właściwości. Oznacza to, że po pasteryzacji sok z aronii nie popsuje się nawet bez cukru. Dalej to musisz wiedzieć co chcesz z sokiem zrobić, czy posłodzić, żeby potem rozcieńczać wodą w proporcji jak kompot, czy wlewać łyżeczkę dziennie do herbaty, czy lubisz słodkie czy nie lubisz, co Ci szkodzi i co wliczysz. W każdym przypadku trzeba to dokładnie rozliczyć wg proporcji dziennej. Po tym co napisałam, to chyba jest jasne, że sama ustalisz czy dasz, ile dasz lub czy dosypiesz cukru. W piciu soku z aronii to nie cukier jest ważny, ale sok z owoców. Sama wczoraj dokupiłam sokownik, żeby zwiększyć moc przerobową w przetwórstwie owocowym i skrócić czas przygotowania Jednak aronia u mnie jeszcze posiedzi na krzakach w celu przybrania cukrów W ten weekend zadrżą przede mną śliwki i to też nie wszystkie naraz dziękuję za odpowiedź. Zobaczę ile mi się jutro uda kupić aronii. Jak więcej to zrobię na dwa sposoby bez cukru i drugie z odrobiną cukru... będę robiła po raz pierwszy więc zobaczymy jaki będzie efekt:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Akazah, jak Ci się udały soki z aronii, zrobiłaś? Jestem ciekaw jak smakuje omlet ze sliwkami.
A ja jestem też ciekawa czy go zrobiłeś i zjadłeś. Moim zdaniem, to śliwki suszone, posiekane są lepszym dodatkiem. Smak może być oryginalny i sok przynajmniej ze śliwek nie wyleci
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Akazah, jak Ci się udały soki z aronii, zrobiłaś? Jestem ciekaw jak smakuje omlet ze sliwkami.
A ja jestem też ciekawa czy go zrobiłeś i zjadłeś. Moim zdaniem, to śliwki suszone, posiekane są lepszym dodatkiem. Smak może być oryginalny i sok przynajmniej ze śliwek nie wyleci Wlasnie opisalem to nieudane doswiadczenie w odpowiedzi na omlet bananowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|