Autor
|
Wtek: Soki owocowe na zimę. (Przeczytany 81914 razy)
|
akazah
Go
|
Napisz mi proszę na ile kilo aroni dodajesz cukru jak chcesz zrobic sok taki do rozcieńczenia z wodą. Udało mi się kupić aronię i dziś chce robić sok:) pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Jestem ciekaw jak smakuje omlet ze sliwkami.
Adam, ja ci powiem, jak smakuje. Jest pyszny. Ja w dzieciństwie lubiłam knedle ze śliwkami i tak właśnie smakuje - przypieczone masło, lekko podpieczona śliwka i delikatny omlet (ja smażę rozbełtane tylko jajko z solą) Śliwkę trzeba oddzielnie podsmażyć lub od razu wrzucić na patelnię z jajem. Najczęściej jednak robię z powidłami.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jestem ciekaw jak smakuje omlet ze sliwkami.
Adam, ja ci powiem, jak smakuje. Jest pyszny. Ja w dzieciństwie lubiłam knedle ze śliwkami i tak właśnie smakuje - przypieczone masło, lekko podpieczona śliwka i delikatny omlet (ja smażę rozbełtane tylko jajko z solą) Śliwkę trzeba oddzielnie podsmażyć lub od razu wrzucić na patelnię z jajem. Najczęściej jednak robię z powidłami. Otoz to, droga Ewo, otoz to. Droga prob i doswiadczen doszedlem do tego. Jeszcze tu tego nie opisywalem. Pierwszy omlet ze sliwkami nie wyszedl, poniewaz sliwki i jajka wrzucilem jednoczesnie na patelnie, sliwki oddaly sok i okmlet byl za luzny. Pomyslalem wiec, ze nalezy sliwki wczesniej posmarzyc, zrobic takie troche "powidla" ........no i wyszedl rewelecyjny omlet. Ten i bananowy sa moimy faworytami.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Napisz mi proszę na ile kilo aroni dodajesz cukru jak chcesz zrobic sok taki do rozcieńczenia z wodą. Udało mi się kupić aronię i dziś chce robić sok:) pozdrawiam akazah – owoce z aronii są specyficzne: mało soku, gruba skórka. Jeżeli chcesz z nich zrobić sok w sokowniku, to nie dodawaj cukru w ogóle do owoców (nie przesypuj ich w garnku). Pozbawione soku owoce nie nadają się na dżemy i nie ma sensu słodzić czegoś, co i tak wyrzucisz. Dopiero jak uzyskasz gęsty sok, bo on jest bardzo esencjonalny, to wtedy do niego dodaj cukru. Śmiało możesz dać 1 kg cukru na 3 litry soku. „O wysokiej zawartości antocyjanów świadczy to, że nawet po stukrotnym rozcieńczeniu sok z aronii zachowuje różową barwę!” – cyt. z podanego wcześniej linku. Tak mocno go można rozcieńczać, że to Ty sama zdecydujesz ile dasz cukru. Jeżeli sok Ci będzie za mało słodki, to dosyp cukru i dopiero po rozmieszaniu cukru w czystym soku – pasteryzuj go najlepiej w małych słoiczkach. Przy pracach z aronią ważne jest, żeby nie podchodzić do niej bez zabezpieczenia się przed poplamieniem. Oj potrafi ona zabarwić wszystko i wszystkich dookoła na fioletowo. Sposoby usuwania plam, to już inna bajka Jeszcze trochę o sokach owocowych. Oczywiście o tych robionych samodzielnie z dojrzałych i nieuszkodzonych owoców, a nie o tych sprzedawanych w kartonikach – nie mylmy pojęć. Większość ludzi już zapomniała na jak wiele sposobów można wykorzystać dobre soki. Jeżeli ktoś lubi np. galaretkę z owocami i bitą śmietaną, to do soku wystarczy dodać żelatyny spożywczej i już jest galaretka, bez sztucznych barwników i o niebo zdrowsza od kupnego proszku. Jeżeli małe dzieci lubią kisiel, to do soku wystarczy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i jest pyszny kisiel, który można nawet polać syropem z innych owoców lub dorzucić kawałki wcześniej rozdrobnionych świeżych lub mrożonych owoców. Odrobina, podana raz kiedyś może urozmaicić – zwłaszcza dziecięcy smak. Smacznego (*:*)
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Madziu, powiedz mi ile zapłaciłaś za kilogram aronii? Pytam z ciekawości. Pisz jak sobie poradziłaś z aronią
|
|
|
|
|
|
|
akazah
Go
|
Madziu, powiedz mi ile zapłaciłaś za kilogram aronii? Pytam z ciekawości. Pisz jak sobie poradziłaś z aronią przy pomocy mojej kochanej mamusi już zrobiłam soki:) pierwsze słoiczki mam na półce... nie płaciłam za aronię, bo się okazało, że kobieta od której mama ją załatwiła nic nie chciała za nie. Zrobiłam pół na pół. Troszkę słoiczków z cukrem i trochę bez cukru. Wyszły dobre, więc jakiś zapas jest. W nastepnym roku na pewno zapraw bedę miała więcej.... dziękuję za pomoc i radę:)
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
W nastepnym roku na pewno zapraw bedę miała więcej.... dziękuję za pomoc i radę:) Cieszę się, że mogłam pomóc
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
od dawna nie jadam mojej mamy przetworow owocowych,bo zawieraja syrop z cukru. "kodar"! i błąd, ponieważ syropu z cukru z dodatkiem octu się nie pije, a wylewa do zlewu!. Ocet doskonale odkamienia rury kanalizacyjne, a cukier ułatwia namnażanie bakterii szambowych. Czyli same korzyści! PS Właśnie dziś otworzyłem pierwszy słoik i pyszne śliwki wyszły, a syrop już w zlewie! Odczekam z godzinkę, aby zadziałał i przeleję gorącą kranówką, aby wszystko było zgodnie z prawidłami!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie lepiej sobie "kreta" kupić?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
A co z "kretowiznami" począć?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Szto choczesz..
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Zrotować, czy jak?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
..nie znaju.. ..ale próbować można ..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Najlepiej to kreta zalać wódką i obserwować, czy jest zalany..
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Zgoda! Ale tylko, gdy rotacja jednak się nie sprawdzi!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
A propos! Optymalny sernik wiedeński wygooglowany gdzieś w Internecie, czy z Książki Kucharskiej, z proszkiem do pieczenia, czy bez - ma swojego autora - w tym przypadku moją Mamę - Krystynę Kwaśniewską... Wystarczy podać źródło (co "Molka" uczyniła), aby nie narażać się na palgiat!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zgoda! Ale tylko, gdy rotacja jednak się nie sprawdzi! Jeśli rotacja się nie sprawdza, to trzeba rotować rotację.. ..a nie tak od razu..
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zgoda! Ale tylko, gdy rotacja jednak się nie sprawdzi! Jeśli rotacja się nie sprawdza, to trzeba rotować rotację.. ..a nie tak od razu..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zapomniałam, że nie jestem na KOCS-u.. co ja robię tu w tych przetworach na zimę? Jeszcze mnie czymś zaleją..
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
A, no tak! zrotować rotację, jeśli ta pierwsza zaszkodzi!
|
|
|
|
|
|
|
|
|