kristan
Go
|
O ile dobrze pamiętam pierwsze solaria padły w Szwecji - dziś na przystankach autobusowych świecą lampy UV - za friko. Podobnie dzieje się u naszych zachodnich sąsiadów , ba , nawet u nas białe fartuchy zauważają braki D3. Co odważniejsi patrzą w stronę światła , nie tylko słonecznego zresztą. (mazidłem wszelakim, D3 nie pozyskasz- ergoline na dyżurze i pod ręką zawsze jest - profilaktycznie)
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
A ja taki blady... Chyba będę chory...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Promienie UV są dobroczynne przy sporadycznym , umiarkowanym i naturalnym dawkowaniu. Przy wysokim poziomie w epidermisie wit A jako naturalnego filtra w postaci palmitynianu retinolu.
Natomiast to co dzieje się w solariach , te strzaskane na heban dziewczyny i chłopaki nie maja nic wspólnego ze zdrowiem a raczej z tzw. skorą wieśniaczą z dermatozami, elastozami, przebarwieniami itd. UVA - aging, UVB- burns. Razem, nic dobrego.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dasna, nie znam się na tym od strony teoretycznej, ale w praktyce to widzę po koleżankach - moich rówieśniczkach, które często korzystały z solarium, że ode mnie teraz wyglądają dużo starzej - skórę mają wysuszoną i pomarszczoną jak śliwka suszona... Mój mąż nie chciał wierzyć, że one są w moim wieku... Właśnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A czy witamina D z tranu jest przydatna zimą?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bardzo przydatna o każdej porze roku na dietach niskotłuszczowych, nawet jedna łyżeczka dziennie może uratować życie!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mnie w dzieciństwie nim męczyli, pewnie to coś dało...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A, dziękuję za odpowiedź...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Chociaż nie! Po patriotycznym przemyśleniu, od tranu lepszy jest sok jabłkowy. Bardzo bogate źródło wszelakich witamin i mikroelementów, a nawet cholesterolu, jak robaczywki ekologiczne były.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Mnie w dzieciństwie nim męczyli, pewnie to coś dało... O tak! Widać to na pierwszy rzut oka!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Wolę nie pytać dlaczego...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chociaż nie! Po patriotycznym przemyśleniu, od tranu lepszy jest sok jabłkowy. Bardzo bogate źródło wszelakich witamin i mikroelementów, a nawet cholesterolu, jak robaczywki ekologiczne były. Bardziej podobała mi się Twoja pierwsza odpowiedź, teraz to jakieś robaczywe myśli Ci się wkradły...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Przy wysokim poziomie w epidermisie wit A jako naturalnego filtra w postaci palmitynianu retinolu A czy marchwinian karotenu też może być? Bo Renia zamiast masła i śmietany woli tran, więc pytam na wszelki wypadek.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Przy wysokim poziomie w epidermisie wit A jako naturalnego filtra w postaci palmitynianu retinolu A czy marchwinian karotenu też może być? Bo Renia zamiast masła i śmietany woli tran, więc pytam na wszelki wypadek. Zmieniam kawę na tran...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Magnez to nie magnes, który się nie wypłukuje, a wypukuje, aby słabiej przyciągał.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Myślisz, że nie wiem...
|
|