forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-12-01, 02:15:25

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669867 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  zaczynam DO
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 Do dou Drukuj
Autor Wtek: zaczynam DO  (Przeczytany 101359 razy)
adampio
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #60 : 2009-09-02, 21:45:53 »

wszystko zalezy od wielkosci naczynka, w ktorym podaszlabys sliwowice Wink ale mysle, ze dalbym sobie rade.Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72273


Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #61 : 2009-09-02, 22:07:57 »

Jasne..no chyba żeby halny dął...to by była wtedy - "insza" "inszość"  Wink)
Zapisane

afmfo
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #62 : 2009-09-03, 12:22:28 »

"adampio" - zmienię temat. Miałam nadzieję, że ktoś odpowie "talgo" na drugie pytanie, ale cisza, może wiesz coś w tym temacie, bo ja nie za bardzo się orientuję w tych ciałach ketonowych. Jeżeli sprawdzę paskiem keto-diastik i widać, że są ketony, to zwiększam trochę ilość zjadanych węgli i tyle. Ale jak ketony się mają do odchudzania, to nie mam pojęcia...
 

W wielkim skrocie:
- przy niedostatku zwiazkow fosforowych dla mozgu i serca organizm wytwarza dla tych narzadow ciala ketonowe
-ciala ketonowe powstaja u niektorych ludzi rozpoczynajaca diete wysokotluszczowa, ktore to nie maja zadnego znaczenia patalogicznego
-ciala ketonowe sa wydalane z moczem, gdyz  mozliwasc ich spalania przez mozg i serce sa ograniczone
-wydalanie cial ketonowych z moczem szybko likwiduje nieznaczne zwiekszonie spozycae weglowodanow
-po pewnym okresie na diecie wysokotluszczowej cila ketonowe juz sie nie pojawiaja, bo przestaja byc potrzebne i watroba ich juz nie wytwarza
- jezeli w dalszym ciagu watroba wytwarza ciala ketonowe to dlatego, ze organizm jest oslabiony moze dlugoletnimy chorobami, ktore spowodowaly zmiany organiczne a watroba nie moze wpelni zaspokoic potrzeb mozgu i serca


Ch, Cha ,jakie to proste........
Nic nie jest proste.Moja siostra nie jest na DO i ciagle ma ketony ,przypuszczam , że od tarczycy.
Ja tez nie moge sobie z tym poradzić. Zmiejszyłam maksymalnie białko do 30 g, tłuszczu nie jem wiecej jak 100-150 . Węgli jem sporo bo ok 80g.
Zapisane
afmfo
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #63 : 2009-09-03, 12:32:53 »

Za szybko mi sie wysłało.
Cd.
Każdy wysiłek fizyczny i umysłowy kończy sie trzema +++. Zastanawiam sie tez czy ketony powoduja nerwowośc czy może odwrotnie, nerwowość produkuje ketony. I nie prawdą jest ,że jest to neutrale dla organizmu. U mnie puchna nogi, pojawiaja sie zgrubienia pod oczami , telepie w mieśniach, pojawia sie nadwrażliwość nerwowa, zły sen. I to maja być oznaki , że ketony nic nie robią złego dla organizmu. Pozdrawiam.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #64 : 2009-09-03, 12:57:19 »

Za szybko mi sie wysłało.
Cd.
Każdy wysiłek fizyczny i umysłowy kończy sie trzema +++. Zastanawiam sie tez czy ketony powoduja nerwowośc czy może odwrotnie, nerwowość produkuje ketony. I nie prawdą jest ,że jest to neutrale dla organizmu. U mnie puchna nogi, pojawiaja sie zgrubienia pod oczami , telepie w mieśniach, pojawia sie nadwrażliwość nerwowa, zły sen. I to maja być oznaki , że ketony nic nie robią złego dla organizmu. Pozdrawiam.


30 gr B i 80 gr W i to ma byc ZO/DO? 1:2,7?

Zobacz na pierwszy punkt, ktory napisal pan Dr. Jan Kwasniewski

przy niedostaku zwiazkow fosworowych..................
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #65 : 2009-09-03, 13:04:36 »

Tak dla przypomnienia:

Najlepszym źródłem energii dla człowieka są związki fosforowe aktywne. Można przyrównać je do akumulatorów. Dotychczas naliczono tych związków 12. Zawierają one różną ilość swobodnej energii uwalnianej przy ich hydrolizie. Najmniej energii zawiera glicerolotrójfosforan — 2,2kcal/mol, najwięcej fosfoenolopirogronian — 14,8kcal/mol.

Kluczowym związkiem wysokoenergetycznym jest ATP, czyli kwas adezynotrójfosfopirydynowy, który w III wiązaniu ma 7,3 kcal, a w II — 6,6 czyli razem 13,9 kcal. W organizmie ludzkim energia bywa uwalniana z obu tych wiązań.

Prawo zachowania energii mówi, że energia może zmieniać swoją formę, z jednej przechodzić w inną, ale zniknąć nie może. Człowiek spożywający energię w związkach wysokoenergetycznych może ją wykorzystać w różny sposób, np. na trawienie, wchłanianie różnych składników, na myślenie lub ruch, ale „zgubić” jej nie może.

U żywiących się optymalnie głównym źródłem energii dla ich mózgu, serca, szpiku, nerek, itd. jest ATP. Ponieważ wytwarza go głównie wątroba, dlatego w zjadanej wątrobie znajduje się spora ilość ATP.

Związki wysokoenergetyczne wytwarzane są nie tylko w wątrobie, lecz także w mięśniach, w skórze, w przewodzie pokarmowym. Są one pobierane z tkanek, które je wytwarzają i dostarczane do tkanek i narządów, którym są potrzebne do optymalnego funkcjonowania. Związki te występują we frakcji tłuszczowej osocza krwi, ale głównym ich przewoźnikiem i dystrybutorem są krwinki czerwone.

Głównym źródłem energii dla mózgu człowieka jest ATP. Przy intensywnej pracy umysłowej poziom ATP w mózgu szybko się obniża związek ten musi być dostarczany w potrzebnej ilości. Dlatego intensywna, twórcza praca umysłowa powinna trwać krótko i człowiek powinien mieć czas na ponowne „doładowanie” mózgu. Wysiłek fizyczny zmusza mięśnie do większego wytwarzania ATP, gdy tylko znajdą się one w stanie spoczynku. Dlatego tak często ludzie potrzebujący energii w życiu i w pracy uprawiają sporty i intensywnie ćwiczą. Po wysiłku fizycznym wzrasta bowiem ich energia życiowa. Żeby żyć aktywnie, myśleć i działać — trzeba się ruszać, żeby drzemać przed telewizorem — można się nie ruszać.

Tak więc, podsumowując, człowiek, który chce intensywnie używać swojego mózgu, powinien się ruszać i powinien mieć czas na odpoczynek po pracy umysłowej.


..........napisal dr. Jan Kwasniewski
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #66 : 2009-09-03, 13:11:55 »

Afmfo,

30 : 100-150 : 80 to proporcja niebezpieczna (korytko?), wbrew zasadom ŻO. Ponoć przy proporcji B:W = 1:4 jest "szansa" na galopującą miażdzycę.
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #67 : 2009-09-03, 13:20:49 »

Za szybko mi sie wysłało.
Cd.
Każdy wysiłek fizyczny i umysłowy kończy sie trzema +++. Zastanawiam sie tez czy ketony powoduja nerwowość czy może odwrotnie, nerwowość produkuje ketony. I nie prawdą jest ,że jest to neutrale dla organizmu. U mnie puchna nogi, pojawiaja sie zgrubienia pod oczami , telepie w mieśniach, pojawia sie nadwrażliwość nerwowa, zły sen. I to maja być oznaki , że ketony nic nie robią złego dla organizmu. Pozdrawiam.


30 gr B i 80 gr W i to ma byc ZO/DO? 1:2,7?

Zobacz na pierwszy punkt, ktory napisal pan Dr. Jan Kwasniewski

przy niedostaku zwiazkow fosworowych..................

adam a czy Ty myślisz że 30 g białka i 30 g węgli byłoby lepszym rozwiązaniem? przy tak małej podaży białka lepsza proporcja 1;2 nizż1;1 , przynajmniej ja to tak widzę, zresztą myślę również że te 80 g węgli większej szkody nie poczynią przy 30 g białka, gdyby ilość białka wynosiła ok 70  to ja osobiście ustawiłabym proporcje na 1;0,5 czyli ok 40 g węgli.....no oczywiście wszystko zależy od jakości białka, zapotrzebowania na składniki i wielu innych czynników...

nerwowość na pewno nie generuje ketonów natomiast odwrotnie i owszem....
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #68 : 2009-09-03, 13:22:25 »

Afmfo,

30 : 100-150 : 80 to proporcja niebezpieczna (korytko?), wbrew zasadom ŻO. Ponoć przy proporcji B:W = 1:4 jest "szansa" na galopującą miażdzycę.

ja myślę że daleko tutaj do korytka...Smile
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #69 : 2009-09-03, 13:26:28 »

a ja mysle , ze 30 gr B to bardzo malo

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #70 : 2009-09-03, 13:28:28 »

15 gr B dziennie podtrzymuje funkcje zyciowe. A gdzie tu motion i praca umyslowa? Przy 30 gr B?
Zapisane
Sinus
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #71 : 2009-09-03, 13:29:15 »

afmfo:  ciała ketonowe są często w nadmiarze tworzone w przypadku dużej ilości spożywanego tłuszczu.

jak słusznie zauważył Adampio stosunek B:T:W masz niewłaściwy.  30g:150g:80 to jak 1:5:2,7 - na DO to to nie wygląda.
Spróbuj  proporcji 1:2,5:1,5 i powinieneś się wyzbyć +++
Zapisane
Sinus
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #72 : 2009-09-03, 13:34:06 »

i nie powinno się patrzeć na 'gramy' dziennie tylko na proporcję. dziennie ma się zjeść 1 : 2,5-3,5 : 1,5 i nie być głodnym.
Zapisane
afmfo
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #73 : 2009-09-03, 13:52:09 »

Próbowałam stosowac idealna proporcję. Ważyłam dokładnie i liczyłam . Byłam coraz bardziej nerwowa, przeraźliwie swędziała mnie skóra, czułam ukłucia pod paznokciami, puchły mi nogi, byłam ociażała i galopujace ketony. Bolały mnie nerki i nabawiłam sie kamieni , na szczescie nie dużych.Nabawiłam sie jakichś zgrubień pod oczami. Bolała mnie skóra. Teraz wiem, że było za dużo białka. Kiedy zmiejszam białko i tłuszcz te dolegliwosci zmiejszaja się. Wiem, że to nie jest proporcja wg dr. Kawasniewskiego  ale nie mogę tak dluzej żyć. To jest nie do zniesienia. Zjem 2 żółtka i ketony gotowe. Mogę jeść jedno i z 30 dkg gotowanych warzyw to jest w miarę ok.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #74 : 2009-09-03, 14:03:39 »

amfo wytwarza brakujace bialko z weglowodanow?rzucila mi sie w oczy rowniez informacje o zbyt duzej ilosci tluszczu w diecie:
>>>>>>>>>>>>>>>Węglowodany chronią białka ustrojowe. Brak węglowodanów w diecie powoduje, że organizm czerpie energię z rozkładu białek i spalania aminokwasów.
>>>>>>>>>>>>>>>Węglowodany regulują metabolizm tłuszczów.
 W przypadku niedostatecznej ilości węglowodanów [poniżej100g/dobę] tłuszcze nie ulegają całkowitemu spaleniu. Powstają ketony, które są przyczyną zakwaszenia ustroju.
Słodki smak węglowodanów, wpływa na akceptację lub odrzucenie pokarmu w
zależności od preferencji konsumenta.
Węglowodany są wykorzystywane do syntezy struktur komórkowych np.:podczas ciąży i rozwoju człowieka.>>>>>>>>>>>>>>>>
Takze lekarka,Ewa B.W. wspominala,ze nadmiar tluszczu raczej szkodzi,jak rowniez nadmiar weglowodanow i bialka.Ale jak wyczuc te nadmiary,chyba tylko poprzez wsluchiwanie sie w siebie oraz robiac szczegolowe badania krwi????
Zapisane
afmfo
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #75 : 2009-09-03, 14:31:42 »

Kodar, ja wcale nie jem tego tłuszczu tak dużo.
Dodam jeszcze, że przy proporcji 1:2,5-3,5-:0,5 ciagle mi sie odbijało. Dr. Kwaśniewski pisał, że z czasem 30g białka wystarcza. Ja chyba jestem tym przypadkiem. Nie moge jeść ziemniaków bo mam na nie nietolerancję. Codzienne jedzenie ziemniaków powoduje ból stawów i kregosłupa ja przy grypie. Zazdroszczę Wam , że nie chorujecie. Żyć bez nerwów to jest super. Czasem mam takie stany.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #76 : 2009-09-03, 15:03:22 »

Brak węglowodanów w diecie powoduje...

wzmożenie procesu glukoneogenezy, ponieważ organizm musi wytworzyć sobie glukozę z białka (tracąc dużo energii!).
A tu nawet doświadczenie zrobili na diecie wysokobiałkowej, wysokotłuszczowej (proporcja BTW 30:70:0,0 - wyrażone w % energii) i sobie wytłumaczyli, że to 42% energii Wink - http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/90/3/519
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #77 : 2009-09-03, 15:05:38 »

Cytuj
W przypadku niedostatecznej ilości węglowodanów [poniżej100g/dobę] tłuszcze nie ulegają całkowitemu spaleniu. Powstają ketony, które są przyczyną zakwaszenia ustroju.
Słodki smak węglowodanów, wpływa na akceptację lub odrzucenie pokarmu w
zależności od preferencji konsumenta.

Kodar skad masz takie wiadomosci? Po 40 latach badan stwierdza pan dr. Jan Kwasniewski, ze dla wiekszosci optymalnych 50 gr weglowodanow jest wystarczajace, natomiast przekroczenie 100 gr jest juz szkodliwe.

Ty, w powyzszym zdaniu, obalasz ta teorie. Dlatego pytam: skad ta teoria.

Cytuj
Dr. Kwaśniewski pisał, że z czasem 30g białka wystarcza.

afmfo, to niezrozumienie tego co pisal dr. Jan Kwasniewski spowodowal, ze zjadasz 30 gr bialka. Zastanow sie, jezeli 15 gr bialka tylko podtrzymuje funkcje zyciowe to jakie dobrodziejstwa czyni to pozostale 15 gr, ktore spozywasz.

Teoretycznie powinnach wazyc ponizej 40 kg aby zjadac "az"tyle bialka.

ale masz jesc 1:2,5-3,5:0,5-1,5  
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72273


Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #78 : 2009-09-03, 15:10:55 »

Znalazłam na Forum takie informacje o występowaniu ciał ketonowych w moczu:

"Ciała ketonowe w moczu, nie mające żadnego znaczenia patologicznego, mogą występować u ludzi stosujących dietę bogato tłuszczową" - tak utrzymuje " Biochemia" Harpera.... Wystarczy zwiększyć spożycie węglowodanów o 10-15g/na dobę, a ciała ketonowe znikną. Ciała ketonowe mogą czasami utrzymywać się nawet przy większym spożyciu węglowodanów, ale dzieje się tak wówczas, gdy wątroba nie może dostarczać dla mózgu i serca tylu związków wysokoenergetycznych, aby w pełni pokryły one zapotrzebowanie na energię tych narządów. Wówczas wątroba wytwarza ciała ketonowe, które są spalane w mózgu i sercu, gdy brakuje związków wysokoenergetycznych. Wątroba, bowiem łatwiej wytwarza ciała ketonowe niż związki fosforowe wysokoenergetyczne. Woli ona wytworzyć więcej ciał ketonowych, zmuszając w ten sposób mózg i serce do ich spalania, zaś te ostatnie narządy starają się spalać tych związków możliwie mało. Jedną z przyczyn wymuszających wytwarzanie ciał ketonowych, jest obciążenie wątroby dodatkową pracą. Większe niż trzeba spożycie białka w diecie, to dodatkowa praca dla wątroby. Niedobór węglowodanów też zmusza wątrobę do ich wytwarzania, a tego wątroba robić nie lubi. Węglowodany są wytwarzane głównie z białek i glicerolu.
Zapisane

admin
Go


Email
Odp: zaczynam DO
« Odpowiedz #79 : 2009-09-03, 15:20:14 »

"Ciała ketonowe w moczu, nie mające żadnego znaczenia patologicznego, mogą występować u ludzi stosujących dietę bogato tłuszczową" - tak utrzymuje " Biochemia" Harpera.... Wystarczy zwiększyć spożycie węglowodanów o 10-15g/na dobę, a ciała ketonowe znikną. Ciała ketonowe mogą czasami utrzymywać się nawet przy większym spożyciu węglowodanów, ale dzieje się tak wówczas, gdy wątroba nie może dostarczać dla mózgu i serca tylu związków wysokoenergetycznych, aby w pełni pokryły one zapotrzebowanie na energię tych narządów. Wówczas wątroba wytwarza ciała ketonowe, które są spalane w mózgu i sercu, gdy brakuje związków wysokoenergetycznych. Wątroba, bowiem łatwiej wytwarza ciała ketonowe niż związki fosforowe wysokoenergetyczne. Woli ona wytworzyć więcej ciał ketonowych, zmuszając w ten sposób mózg i serce do ich spalania, zaś te ostatnie narządy starają się spalać tych związków możliwie mało. Jedną z przyczyn wymuszających wytwarzanie ciał ketonowych, jest obciążenie wątroby dodatkową pracą. Większe niż trzeba spożycie białka w diecie, to dodatkowa praca dla wątroby. Niedobór węglowodanów też zmusza wątrobę do ich wytwarzania, a tego wątroba robić nie lubi. Węglowodany są wytwarzane głównie z białek i glicerolu."

A kto to napisał?
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.927 sekund z 20 zapytaniami.