talgo
Go
|
no właśnie chyba jeszcze to nie jest waga należna bo jeszcze jakąś tam małą oponke mam wokół brzucha więc pewnie jeszcze około 10 kilo powinienem zjechać przynajmniej tak mi się wydaje to tu mnie troche zbiłas z tropu z tym 1:2,2 ja przyjołem wage należną na 80kg i wziołem 70g białka i 130g T czyli 0,8 : 1,8 a ty mi tu mówisz że 1:2,2
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jeśli białka masz 70 g , a tłuszczu 130 g - to wychodzi BT=1:1,8
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
ja przyjołem wage należną na 80kg... Z innej beczki "powiem" ci że mam identyczny wzrost jak ty, ale najlepiej czuję się w wadze 85-90kg. (więcej nie ważyłem więc nie wiem). Poniżej 85kg zaczynają mi kości tu i ówdzie za bardzo wystawać, ale wiadomo że każdy jest inny i inaczej może to u ciebie wyglądać.
|
|
|
|
|
|
|
talgo
Go
|
70g białka na 80kg wagi to jest dla mnie 0,8g na 1kg wagi 1g było by jak bym wzioł 80g białka
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tak, masz z tym rację. Tylko, że tu chodzi o stosunek BTW, a nie ilość w gramach na kilogram ciała. Aby obliczyć stosunek BTW, dzielimy dzienne spożycie białka, tłuszczu i węglowodanów, przez ilość białka. W tym wypadku (i w każdym innym) jeśli podzielimy 0,8 :0,8=1 Czyli niezależnie ile białka zjadamy- jego wartość przy stosunku BTW wynosi 1. Teraz się zgodzisz ze mną "talgo" ?
|
|
|
|
|
|
|
talgo
Go
|
może i masz racje ja brałem cały czas zasade 1:2,5:0,5 tak że 1g białka 2,5g tłuszczu 0,5g weglowodanów na kilogram masy ciała jeżeli dobrze rozumiem to przykładowo jezeli ktoś chce zrzucic nadwage dajmy na to do 85kg spozywa 85g białka i 127g tłuszczu co daje stosunek 1:1,5 zmniejszając spozycie białka do 0,8g spozywa 68g białka i 127g tłuszczu to w tym momencie mamy stosunek 1:1,8
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Właśnie tak. Tylko, że po okresie przebudowy szlaków metabolicznych (maksymalnie 3 miesiące) trzeba zwiększyć spożycie tłuszczu do minimum 2,5g na kg wagi należnej. Ale masz cukrzycę i powinno być w tym przypadku ustalenie indywidualne.
|
|
|
|
|
|
|
talgo
Go
|
ooo renia ty jesteś jak kaszpirowski a skąd ja mam mieć cukrzyce
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Sorki, pomyliłam Ciebie z "wis".
|
|
|
|
|
|
|
talgo
Go
|
pani kochana ja jestem zdrowy jak wół a i nawet palenie rzuciłemprzez DO bo mi fajki nie smakowały ale już wiem o co chodziło z tym stosunkiem B:T więc człowiek uczy się całe zycie
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
tak takie masło mozna dostać ale jedyne które znalazłem to łaciate extra 83% cena 3,30zł znalazłem także ciekawą mielonke w puszcze BWT 10g B 5,5g W 24g T
macie jakieś pomysły na posiłki dla mojej mamy 60 gr białka 120 tłuszczy 30gr Węlglowodanów waga docelowa 60 kg wiek 55lat średni wydatek energetyczny niestety sęk w tym że nie ma czasu gotować smażyć itp więc będą wchodzić w rachube produkty które można szybko przygotować i wziąść do pracy
......placki ziemniaczane,jedno jajko jeden ziemniak bez maki,usmazone poprzedniego dnia,plaster sera z maslem,boczek wczesniej upieczony,jajka gotowane z majonezem,pomidor,ogorek,rzodkiewki,papryka ub inne warzywa, kawalek optymalnego sernika,kwasna,tlusta smietana. Tutaj na forum korzystajac z wyszukiwarki mozna znalezc wiecej urozmaiconych propozycji.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
pani kochana ja jestem zdrowy jak wół a i nawet palenie rzuciłemprzez DO bo mi fajki nie smakowały ale już wiem o co chodziło z tym stosunkiem B:T więc człowiek uczy się całe zycie
Tak, Tak, stosunki sa NAJWAZNIEJSZE!! Tak trzymaj Talgo. Pamietam, jak ja zaczynalem ZO.....stosunki byly wowczas bardzo wazne .......a i teraz tez sa.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pamietam, jak ja zaczynalem ZO.....stosunki byly wowczas bardzo wazne .......a i teraz tez sa.
..ale chyba nie do tego stopnia, że przez nie nie masz czasu zaglądać na Forum?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Pamietam, jak ja zaczynalem ZO.....stosunki byly wowczas bardzo wazne .......a i teraz tez sa.
..ale chyba nie do tego stopnia, że przez nie nie masz czasu zaglądać na Forum? Bylem caly tydzien w Polsce, zaskoczyla mnie zima i w ogole bylo superowo. Nawet bylem we Wloclawku ( przejazdem ) Obiecuje poprawe!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Trzymam za słowo..
|
|
|
|
|
|
|
talgo
Go
|
słuchajcie potrzebuje rady mianowicie po wielu próbach wkońcu namówiłem moją rodzicielke na przejście na DO ale jest jeden problem ona nie znosi jaj sery śmietana smalec wszystko okej ale z jajkami nie da rady czy zwiekszyc spozycie śmietany serów itp aby dostosowac B i T
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
słuchajcie potrzebuje rady mianowicie po wielu próbach wkońcu namówiłem moją rodzicielke na przejście na DO ale jest jeden problem ona nie znosi jaj sery śmietana smalec wszystko okej ale z jajkami nie da rady czy zwiekszyc spozycie śmietany serów itp aby dostosowac B i T
przede wszystkim podroby, ktore prawie, mysle o wartosciach, rownaja sie jajom no i oczywiscie szpik. i mowisz, ze nie znosi jaj.....wcale sie nie dziwie
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Poczytaj Jana Kwaśniewskiego. Poucz się trochę. Jeżeli nie umiesz stosować diety, możesz sobie i mamie zaszkodzić. Jaja to jedno z najwartościowszych białek, a ty chcesz zastąpić je serem? Sprawdź, które białka są najlepsze.
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Popieram Adam ,ze bez tego ani rusz ! .
|
|
|
|
|
|
|
talgo
Go
|
adampio nie nie ma to jak cięta riposta ewa nie mam problemu z interpretacją ani stosowaniem diety tylko nie każdy musi lubić jajka czy podroby np watrobe nie musisz mnie uczyć że jają sa najwartściowsze bo o tym wiemy tu wszyscy a przy okazji pomyslałem że w tym przypadku jakims rozwiazaniem były by placki serowo jajeczne smażone na smalcu
|
|
|
|
|
|
|
|