forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 12:43:43

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669694 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Optymalna pizza.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Optymalna pizza.  (Przeczytany 103772 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Optymalna pizza.
« : 2009-08-03, 21:35:57 »

Ma ktoś przepis na ciasto pod optymalną pizzę? Kiedyś miałam, ale nie wiem gdzie go zapodziałam. Z góry dziękuję.
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #1 : 2009-08-03, 21:58:44 »

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #2 : 2009-08-03, 22:05:15 »

male udoskonalenie:

drozdze ( 25 gr) wkladasz do szklaneczki i posypujesz pol lyzeczki soli. Drozdze w soli sie rozpuszcaja i nastepnie dodajesz do masy!!!
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #3 : 2009-08-03, 22:05:40 »

Dziękuję - szczerze mówiąc, to na Ciebie liczyłam.. i ktoś tu mówił, że nie ma co na DO liczyć, jednak czasami warto. Dzieciom już obiecałam, że jutro będzie optymalna pizza i składniki na górę mogą sobie sami wybrać. Córa mówi, że chce z pomidorami. Ser jest oczywistą "oczywistością", no i jeszcze można coś wymyśleć np. pieczarki, szynka... Pomyślimy jutro. Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #4 : 2009-08-03, 22:12:37 »

Czyli wszystkie składniki, które mają być na górze, kładzie się na surowe ciasto? Ja myślałam, że najpierw piecze się sam spód, a potem dodaje pozostałe składniki z serem i ponownie zapieka. Dobrze, że pytałam. Kto pyta ...różnie to bywa Wink
Zapisane

Adam319
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #5 : 2009-08-03, 23:25:25 »

Ładny omlet z samych żółtek można na teflonie trochę bardziej BARDZO POWOLI odparować by był twardszy, a przy końcu smażenia dodać na górę kiełbasę, starty ser żółty, wygląda podobnie, o niebo zdrowsze, a z sosem chili lub ostrym ketchupem i tak nikt nie poczuje smaku ciasta.
Cel w tym wypadku uświęca maleńkie oszustwo.

Kiedyś taką „pizzą” wyciągnąłem miłośnika pizzy z choróbska,
o tłustym i zdrowym jedzeniu, nie chciał nawet słuchać.

Choć na koniec przyznano mi rację, że coś w tym moim jedzeniu musi być bo jako jedyny nie miałem kaszlu, a z pozostałych 20% wyładowało w szpitalu.

Ot Europejczycy i taka tropikalna grypa.
Smile

PS Prawda, jako „mąkę” dodawałem nieco orzechów włoskich w suchym proszku (chyba po odwirowaniu oleju).
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #6 : 2009-08-04, 07:17:31 »

Mi wydaje się taka "pizza" smakowitą. Nie wiem tylko czy dzieciom by odpowiadała, chociaż coś podobnego jedliśmy w arkadii - omlet a'la pizza i zachwalali. Jeśli cel uświęca środki, to ja zawsze jestem za Smile
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #7 : 2009-08-04, 07:18:53 »

Reniu, Adam 319 ma racje, ale............... dzieci nie oszukasz. Kazdemu doroslemu mozesz wytlumaczyc i wmowic, ale nie dzieciom. Poza tym, dzieci maja inne BTW niz my i moga zjesc troche wiecej weglowodanow.

Ja robie pizze tak:


rozwalkowane ciasto kladziesz na wysmarowana blache ( chyba, ze masz kamien do pizzy )
ciasto smaruje wlasnej roboty sosem pomidorowym, ktory sie robi z rozmiksowanej puszki pomidoraz oregano, pieprzem i innymi, ktore lubisz przyprawami
teraz rownomiernie rozkladasz skladniki, te ktore lubisz: np salami, albo ismazone mielone, mini parowki,mieso ze wczorajszego obiadu pokrojone w cienkie plasterki itd posupujac suto przyprawami
Pamietaj aby na koncu, na samym koncu posypac serem
Ja wbijam jeszcze pare jajek, ktore w piecu scinaja sie jak sadzone

no i do pieca na 10-15 min. Kiedy brzegi (ciasto) jest zlotobrazowe- pizza jest gotowa. Piec na 200 stopni
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #8 : 2009-08-04, 07:23:31 »

Jak łatwo moża uformować ciasto pod pizzę..  Wink)


http://www.youtube.com/watch?v=DOYmo-aOuAg&feature=related
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #9 : 2009-08-04, 07:27:24 »

Dzisiaj będziemy improwizować naszą pizze, a wieczorem napiszę, jakie były rezultaty tego "arcydzieła" kulinarnego  ;-)PS "adampio" masz rację, dzieci się tak szybko nie oszuka, mężczyzn łatwiej Wink))))
Zapisane

kristan
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #10 : 2009-08-04, 10:28:34 »

Mała poprawka do pizzy j.w.   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=50
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #11 : 2009-08-04, 10:34:45 »

Mam u siebie jeszcze bezglutenową    http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=139    - cała reszta należy do Państwa inwencji. Pozdrawiam wakacyjnie.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #12 : 2009-08-04, 10:53:56 »

Jak fajnie mieć tyle przepisów do wyboru, z których można stworzyć jeszcze jeden - nowy Smile)
Dziękuję wszystkim.
Mam nadzieję, że z tych przepisów,  nie tylko ja skorzystam  Smile
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #13 : 2009-08-04, 14:04:44 »

Biedna pizza... musi teraz przez 50 min siedzieć w piekarniku, w temp. 200 stopni C.
Zrobiłam zwykłą, bez improwizacji, czyli najpierw na ciasto ketchup, potem parę plasterków kiełbasy szynkowej, parę plasterków kiszonego ogórka, pieczarki z cebulką lekko podsmażone i na koniec utarty ser. Wszystko to mam w dużej tortownicy wysmarowanej smalcem. Nie wiem czy nie przyklei się do dna, czy nie lepiej by było dać jeszcze folię aluminiową. Ale zobaczę.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #14 : 2009-08-04, 14:33:48 »

No nie wiem ile czasu ją piec? W przepisie pisze 50 min, a "adampio" pisze, że piecze 10- 15 min. Najlepiej idę pilnować i patrzeć przez szybkę, kiedy zacznie na brzegach brązowieć. Smile
Zapisane

maf
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #15 : 2009-08-04, 14:44:22 »

Biedna pizza... musi teraz przez 50 min siedzieć w piekarniku, w temp. 200 stopni C.

Witam
Ja pieke w piekarniku 20min.
Robie pizze na normalnym ciescie, ale ograniczam porcje do 1/8 pizzy. Jest tam wtedy 20g W.
Fotka pizzy (ta jest z tunczykiem, ale lepsza jest z jajami na twardo i boczkiem wedzonym)
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/potrawy.html .Fotke mozna powiekszyc kliknieciem.
Przepis na pizze na stronie w przepisach http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html
Pozdr
maf
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #16 : 2009-08-04, 14:59:58 »

......czy ktos  wie , jak  robi sie  ptysie  optymalne? tzw. ciasto parzone  na  goracej  wodzie chyba , gdzies to  widzialem , ale  nie wiem teraz gdzie , moze  jakies linki, bede wdzieczny.........
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #17 : 2009-08-04, 15:01:22 »

Biedna pizza... musi teraz przez 50 min siedzieć w piekarniku, w temp. 200 stopni C.

Witam
Ja pieke w piekarniku 20min.
Robie pizze na normalnym ciescie, ale ograniczam porcje do 1/8 pizzy. Jest tam wtedy 20g W.
Fotka pizzy (ta jest z tunczykiem, ale lepsza jest z jajami na twardo i boczkiem wedzonym)
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/potrawy.html .Fotke mozna powiekszyc kliknieciem.
Przepis na pizze na stronie w przepisach http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html
Pozdr
maf
U mnie wychodzi, że najlepiej piec 30 - 35 min. Ja wyjęłam po 40 minutach i brzegi były trochę za ciemne, ale dobra jest. Zależy to na pewno od wielkości blachy, bo ja miałam dużą i ciasto przez to było cieńkie. Jeszcze ma wpływ, czy piekarnik jest nagrzany. Ja wstawiłam do gorącego piekarnika. Jadłam i pyszna, może bez tego ogórka kiszonego by była lepsza, bo miejscami jest kwaskawa, ale to zależy od upodobania. Dzieciaki się zajadają, aż się uszy trzęsą.  Smile)
Zapisane

Opal
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #18 : 2009-08-04, 16:01:19 »

Fotka pizzy (ta jest z tunczykiem, ale lepsza jest z jajami na twardo i boczkiem wedzonym)
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/potrawy.html .Fotke mozna powiekszyc kliknieciem.

Maf, zerknęłam na zdjęcia robionych przez Ciebie potraw i widzę, że bardzo podobnie jemy. Nie robiłam tylko pizzy będąc optymalną, bo jakoś do ciasta mnie nie ciągnie. Kanapkę z chlebem robię z chleba orzechowego, ale zapomniałam już jego smak, więc czas go znowu upiec. Pozostałe potrawy wszystkie goszczą na zmianę na moim stole. Niestety nie dałam jeszcze rady zjeść w całości "placka słonecznego" z gulaszem, ale przynajmniej sobie poskubałam. Moi mężczyźni zajadają się też tymi potrawami, zawsze chwaląc wybór diety Smile
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #19 : 2009-08-04, 16:13:11 »

Nie robiłam tylko pizzy będąc optymalną, bo jakoś do ciasta mnie nie ciągnie.
Pizze robie max 4 razy w roku.
Pozdrawiam
maf
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 20 zapytaniami.