vigo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
pamiętam że był już droższy 900$ tona teraz 586 to jeszcze nie rekord ps, cukrownie polikwidowali to ceny podnoszą podobnie było z kopalniami i węglem a durakom globalizacji się zachciewa bez wolnego rynku
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Oby tylko kartek nie wprowadzili )
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Oby tylko kartek nie wprowadzili Nie ma obawy! To bardzo dobra wiadomość dla "łatania dziury budżetowej", ponieważ produkcja cukru w Polsce obecnie to około 1.800.000 ton, a miesięczne krajowe zapotrzebowanie to tylko około 1.550-1.600 ton. Można sporo zarobić, jeśli się mądrze postąpi. Tylko, że mądre postępowanie rządzących jest wątpliwe...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nic, tylko importować...Polacy będą zdrowsi, a Polska bogatsza. Tylko czy to aby moralne?..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...i czy ktoś na to wpadnie...chyba żeby miał z tego korzyści własne...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nic, tylko importować...Polacy będ± zdrowsi, a Polska bogatsza. Tylko czy to aby moralne?.. Miało być eksportować PS Tyle lat importowaliśmy ze Stanów pszenicę, to teraz moglibyśmy zrewanżować się eksportem cukru. Oni go lubią...
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
A i tak mamy PIERWSZE miejsce w jego spożyciu - podobno 80 kilo/łeb - rocznie... ...czytałem kilka lat temu. Teraz nie wiem , ale sądząc po ilości reklam , pewnikiem dochodzimy do setki. A co to znaczy , wiedzą nieliczni.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...A co to znaczy , wiedzą nieliczni...
Sugerujesz, ze "pedza bimber" ?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chyba czasy bimbru minęły bezpowrotnie....oby...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Chyba czasy bimbru minęły bezpowrotnie....oby... To wszystko zależy od "nie-rządu" )) jak przegną z podatkami, akcyzami itd. to znowu będziemy badać zawartość cukru w cukrze Ludziska swoje muszą wypić , a że niektórym się wydaje, że wraz ze wzrostem akcyzy spada spożycie alkoholu... )) a dziwnym trafem w Czechach wtedy rośnie )) No ale to ich "problem"
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To tak, jak w USA w czasie prohibicji. Najwyższe spożycie alkoholu. Ludzie jednak są przekorni.. )
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
Fajnie, wypowiedz "Blacbenda" dalem jako adres URL, a nie cytat. Szkoda ze nie mozna edytowac postow.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
A to świetnie, bo dziura budżetowa powinna maleć jeszcze bardziej, w takim przypadku PS gdyby jeszcze zmniejszyli pensje sferze nieprodukcyjnej i emerytury - emerytom, to byłoby po sprawie... Musiałaby nastąpić w krótkim czasie deflacja, która jest korzystna dla biedy, a nie bogatych i ludziom zaczęłoby się opłacać pracować, a nie uciekać "na chorobowe".
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tylko, żeby ktoś pomyślał...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...o imporcie naszych zapasów cukru, to dziura budżetowa mogłaby się trochę skurczyć..
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Tylko, żeby ktoś pomyślał...
Po co nam "ktoś" sami sobie (dostosujemy) poradzimy
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Znowu pomyliłam import z eksportem (u mnie reguła)
|
|
|
|
|
|
|
|