forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2019-11-22, 10:34:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
567470 wiadomoci w 4026 wtkach; wysane przez 48 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: jujo7
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Zródła witamin i innych a ŻO
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Zródła witamin i innych a ŻO  (Przeczytany 29303 razy)
admin
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #20 : 2009-08-18, 12:41:51 »

Dzięki! Wzajemnie Smile

PS
napiszę ci tylko, co na temat ubichinonów pisze pan prof. Szczygieł, cyt:
"ze względu na to, że ubichinony są szeroko rozpowszecnione i mogą być z łatwością syntetyzowane w tkankach zwierzęcych, koenzym Q nie jest zaliczany do składników niezbędnych w żywieniu."
źródło: Podstawy żywienia człowieka, PZWL W-wa 1975 s. 502.

I nic się do tej pory nie zmieniło.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Zrodla witamin i innych a ZO
« Odpowiedz #21 : 2009-08-18, 13:06:10 »

Ale jakos jestes czesto bardziej na bierzaco z tamtym forum niz ja

Bo bardzo lubię czytać Witka, Edytę, Ciebie i jeszcze parę osób, które tam pisują! Smile))
I to nie jest żart!  Strona http://www.dobradieta.pl/forum/ - sprawia mi wiele radości, przy okazji dostarczając również czasem informacji!
Zapisane
walwuch
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #22 : 2009-08-18, 22:11:40 »

Warto czytać tamto forum. Ostatnio doczytałem się ciekawostki o witaminie C. U człowieka w przeciwieństwie do niemal wszytkich zwierząt nie zachodzi jej synteza, ale nic straconego. Zamiast tego jest możliwy recykling kwasu dehydroaskorbinowego, co obniża zapotrzebowanie na wit. C nawet 200 razy niż przeciętnie potrzebują zwierzęta. U nich kwas dehydroaskorbinowy to bezpowrotnie odpad.

Jednak boss energicznie napomina aby uzupełniać wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, według niego na ŻO ma zagrażać ich niedobór.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 58160


Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #23 : 2009-08-18, 22:16:17 »

Ale na tamtym forum jest sporo bardzo dziwnych produktów zalecane, które mi nie bardzo (mówiąc skromnie) wyglądają na zjadliwe. Sad(
Zapisane

viola44
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #24 : 2009-08-18, 23:13:30 »

kochani  panowie, najwięcej witaminy maja polskie dziewczyny więc jak widac obawy są mocno przesadzone...Smile
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #25 : 2009-08-19, 07:53:59 »

Warto czytać tamto forum. Ostatnio doczytałem się ciekawostki o witaminie C. U człowieka w przeciwieństwie do niemal wszytkich zwierząt nie zachodzi jej synteza, ale nic straconego. Zamiast tego jest możliwy recykling kwasu dehydroaskorbinowego, co obniża zapotrzebowanie na wit. C nawet 200 razy niż przeciętnie potrzebują zwierzęta. U nich kwas dehydroaskorbinowy to bezpowrotnie odpad.

Jednak boss energicznie napomina aby uzupełniać wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, według niego na ŻO ma zagrażać ich niedobór.

"walwuch"
Ty nie cytuj tego KABARETU, bo jeszcze kto tu uwierzy! Właśnie dlatego lubię czytać dobrą dietę - strasznie śmiesznie piszą, a Witek robi tam świetną ROBOTĘ w promocji "Żywienia Optymalnego"!

PS
kwas askorbinowy, akwas dehydroaskorbinowy - to dokładnie to samo, przy czym ten drugi jest utleniony, ale łatwo się redukuje. Niektórzy twierdzą, że dzięki temu ma właściwości "odkwszające", a inni , że jest "antyoksydantem" Smile))
Pierwsze i drugie - teoretycznie jest słuszne, ale z racji ilości wit. C w organizmie - zupełnie nieistotne, ani w odkawszaniu, ani w wyłapywaniu rodników. A jeśli coś jest nieistotne - to tak jakby tego nie było. Dlatego wit. C ani nie odkwasza, ani nie antyoksyduje, bo to nie jest jej rola METABOLICZNA, na co wsakazują liczne badania "naukowe" o wpływie wyskoich dawek wit. C na "leczenie" neoplazmy.
A zwierzęta z wyjątkiem człowieka, świnki morskiej i nietoperza sobie wit. C produkują, więc mogą sobie pozwolić na utratę formy utlenionej, bo glukozy mają dostatek.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #26 : 2009-08-19, 08:18:42 »

Tu jest artukuł, który ukazał się na ten temat w OPTYMALNI nr...? Smile

Witamina C jako „odkwaszacz” i „antyutleniacz” - spojrzenie biochemika.
Szanowni Państwo!,
Na szkoleniu w Hiszpanii dowiedziałem się, że w pewnej broszurze napisali: witamina C odkwasza!
Stwierdzenie to skłoniło mnie do napisania kilku słów o kwasie askorbinowym (donor protonu), bo chemia uczy, że odkwasza się zasadą (akceptor protonu).
Biosyteza:
     U eukariota, z wyjątkiem małp naczelnych, świnki morskiej i pewnego gatunku nietoperza z Indii Wschodnich, witamina C powstaje z glukozy  w szlaku metabolicznym kwasu uronowego (glukuronowego).
     Metabolity pośrednie tego szlaku umożliwiają wykorzystanie glukozy, w tym nieufosforylowanych  cukrowców, jako prekursora wielu ważnych metabolitów.
Do ważniejszych należą:
UDP*-glukoza wykorzystywana w syntezie glikogenu,
UDP*-glukuronian - połączenie kwasu uronowego z innymi związkami za pomocą wiązania glikozydowago -   związek ten odgrywa bardzo ważną rolę w oczyszczaniu organizmu z trucizn wydalanych z moczem i żółcią. W ten sposób jest wydalane większość leków, metanol, morfina, kwas salicylowy, hormony steroidowe, bilirubina. UDP-glukuronian jest również metabolitem wyjściowym  w syntezie heparyny i chondroityny,
L-gulonian – metabolit wyjściowy dla syntezy kwasu askorbinowego (wit. C)
D-ksylozo-5-fosforan – niezbędny przy powstawaniu pentoz.
*UDP- urydynodifosforan.
Rola metaboliczna:
Witamina C w procesie biosyntezy kolagenu jest specyficznym swoistym antyutleniaczem redukującym kompleks Fe3+ - O-    do żelaza dwuwartościowego, z odebraniem rodnika tlenowego z żelaza  w procesie hydroksylacji reszt proliny, przekształcając się z askorbinianu w kwas dehydroaskorbinianowy. I na tym rola witaminy C jako „antyutleniacza” się kończy!
Wnioski:
Witamina C jako donor protonów nie jest substancją odkwaszającą.
Witamina C jako swoisty akceptor jedynie rodnika tlenowego z żelaza z hydroksylazy prolinowej nie wychwytuje innych wolnych rodników.
Rady praktyczne wynikające z biochemii:
Ponieważ człowiek jest jedną z małp naczelnych, musi pokrywać swoje zapotrzebowanie na askorbinian z pożywienia. Obecnie przyjmuje się, że zapotrzebowanie to wynosi około 60mg/D, (prawidłowe stężenie w surowicy około 1,0-1,5mg%) i  powinno być zaspokajane pokarmami zawierającymi witaminę C – wątroba, nerki, mózg, ziemniaki, kapusta, porzeczka, cytryna…

Jak w prosty sposób stwierdzić w siebie niedobór witaminy C?.
Podczas mycia zębów, gdy w plwocinie  stwierdzi się ślady krwi, stanowi to sygnał ostrzegawczy. W takim przypadku należy dojeść codziennie świeże (mrożone) owoce z bitą śmietanką, do czasu ustąpienia objawów.
                                                                                 mgr inż. Tomasz Kwaśniewski


PS
nic nie wspomniałem o roli wit. C w biosyntezie katecholamin, czy wspomagania wchłanialności żelaza pochodzenia roślinnego, bo nie jest to przedmiotem tego artykułu.
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #27 : 2009-08-19, 09:09:09 »

"W takim przypadku należy dojeść codziennie świeże (mrożone) owoce z bitą śmietanką, do czasu ustąpienia objawów."
                                                                                 mgr inż. Tomasz Kwaśniewski


Teraz jest najlepszy moment, żeby pomrozić jeszcze owoce, ale przede wszystkim posiekaną natkę pietruszki i szczypior ( najlepiej w naczyniach Tupperware Smile
Na mie czeka dodatkowo 40 kg pomidorów do przerobienia na soki i koncentraty. Jeszcze z pola, pachnące i sort przed tymi, które pojąda do Kotlina. Dodatkowo znowu wielka skrzynia brzoskwiń, wiadro śliwek - za chwilę braknie mi pomysłów co z tym zrobić Laughing Całe szczęście, że człowiek może chociaż w pracy odpocząć Smile
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #28 : 2009-08-19, 10:20:31 »

Jak widać, nawet sam Dr Kwaśniewski propaguje "jedzenie na surowo" tego, co tak być powinno spożywane.

PS
naturalna utleniona forma wit. C łatwo i nieodwracalnie przechodzi w kwas szczawiowy i treonowy pod wpływem askorbinazy, a także tlenu, promieni ultrafioletowych, niektórych metali ciężkich i ogrzewania, dlatego u człowieka musi być zjadana "na surowo".
Syntetyki suplementacyjne wit. C są bardziej odporne na te czynniki.
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #29 : 2009-08-19, 10:30:47 »

Uważam, że bardzo dobrze się zapowiada przyszłość z tym ograniczeniem dostępu ludzi do syntetycznych witamin. Można było zaobserwować, że bardzo dużo ludzi zajadało się tabletkami witaminowymi jak cukierkami. Tylko po co to komu? Brak wyobraźni i beztroska w takim postępowaniu też była i jest nadal przyczyną chorób wynikających z przedawkowania witamin. Teraz przynajmniej jakaś mała kontrola w postaci recepty może ograniczy ten preceder. Ja całe życie unikam tabletek: przeciwbólową może ze trzy razy w roku, wit. C kiedyś kilka zimą połknęłam. Resztę zjadam w pożywieniu i tylko naturalne, dlatego nie obawiam się, że witamin może zabraknąć na rynku. W mojej zamrażarce i w piwnicy - nie zabraknie Smile
Zapisane
walwuch
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #30 : 2009-08-19, 11:02:44 »

Mnie po owocach krwawienie nigdy nie ustępuje, eksperymentalnie piłem sok pomarańczowy litrami i nie ustępowało, wręcz przeciwnie. Dopiero na żywieniu mięsnym prawie zapomniałem o dziąsłach. Czasem problem wraca, gdy zbyt długo jem przetwory albo za bardzo spalam mięso w mikrofali. Mięso musi być świeże i najlepiej gotowane a nie pieczone.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #31 : 2009-08-19, 13:32:01 »

Wink - i bardzo dobrze, że rozwiązujesz samodzielnie swoje problemy!
Zapisane
walwuch
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #32 : 2009-08-20, 00:02:05 »

http://www.strefalekow.pl/advice/view/l-karnityna-witamina-lakomczuchow.html

wciągający tekst, mgr Ambroziak utrzymuje że szkorbut ma tylko pośredni związek z witaminą C
Zapisane
michal
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #33 : 2009-08-26, 10:32:58 »

Wink - i bardzo dobrze, że rozwiązujesz samodzielnie swoje problemy!

Bardzo dobry nauczyciel trenowania swojej młodej niewyparzonej w dyplomacji. Wink I życie jest bardziej uśmiechnięte... Smile
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #34 : 2009-08-26, 11:00:46 »

Mnie po owocach krwawienie nigdy nie ustępuje, eksperymentalnie piłem sok pomarańczowy litrami i nie ustępowało, wręcz przeciwnie. Dopiero na żywieniu mięsnym prawie zapomniałem o dziąsłach. Czasem problem wraca, gdy zbyt długo jem przetwory albo za bardzo spalam mięso w mikrofali. Mięso musi być świeże i najlepiej gotowane a nie pieczone.
Tylko nie mikrofala!!! Już tyle się mówiło o tym!
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 35663


Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #35 : 2014-05-21, 12:45:32 »

Susi,

może trzeba sprawdzić proporcje, bo może praprzyczyną kłopotów jest nonszalancja ?
Dobrze powiedziane Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #36 : 2015-03-31, 20:23:44 »

"W takim przypadku należy dojeść codziennie świeże (mrożone) owoce z bitą śmietanką, do czasu ustąpienia objawów."
                                                                                 mgr inż. Tomasz Kwaśniewski


Teraz jest najlepszy moment, żeby pomrozić jeszcze owoce, ale przede wszystkim posiekaną natkę pietruszki i szczypior ( najlepiej w naczyniach Tupperware Smile
Na mie czeka dodatkowo 40 kg pomidorów do przerobienia na soki i koncentraty. Jeszcze z pola, pachnące i sort przed tymi, które pojąda do Kotlina. Dodatkowo znowu wielka skrzynia brzoskwiń, wiadro śliwek - za chwilę braknie mi pomysłów co z tym zrobić Laughing Całe szczęście, że człowiek może chociaż w pracy odpocząć Smile


JA! Ja mam jeszcze pomysł co z tym zrobić, ale jeden. Very Happy
"... do czasu ustąpienia objawów."
       mgr inż. Tomasz Kwaśniewski
...
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 35663


Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #37 : 2015-03-31, 21:15:32 »

Susi,

może trzeba sprawdzić proporcje, bo może praprzyczyną kłopotów jest nonszalancja ?
Dobrze powiedziane Very Happy

Nadal dobrze brzmi. Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #38 : 2015-03-31, 21:17:50 »

 Very Happy
Dobrze, dobrze ... tylko ten ołówek. Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Zródła witamin i innych a ŻO
« Odpowiedz #39 : 2015-03-31, 21:41:20 »

Spoczko Radzio!
Jak będzie kopiowy, to nie da się wymazać!  Cool
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.084 sekund z 20 zapytaniami.