grizzly
Go
|
...A smietana od "baby" moze byc tez 18-sto procentowa...
Do czego to doszlo, "baba" wazniejsza od "krowy"? Normalnie koniec " lipoproteiny"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Ty również o śmietance 30 tce....co macie na myśli? tą smietanke w kartonach? tą słodką? ja jadam tylko śmietanę od baby ze wsi , taka gęsta swojska bez konsrwantów....
ta w kartoniku, Łaciata, to śmietanka UHT, można przechowywać miesiącami - dlatego jej nie pijam. lepsza jest pasteryzowana, np ta pomarańczowa z OSM Piątnica. aha rozumiem.....ale ja raczej jadam tylko wiejskie, ja mysle ze od baby to mam z 40.50 procent, gdy wyjmuje z lodowki to wbijam lyzke jak to masła...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
...A smietana od "baby" moze byc tez 18-sto procentowa...
Do czego to doszlo, "baba" wazniejsza od "krowy"? Normalnie koniec " lipoproteiny" misiek Ty przedłuzysz mi życie o co najmniej 10 lat, chyba ze wcześniej "pęknę ze śmiechu"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Śmietana od "baby" np: "pod halą Mirowską" przeważnie ekologicznie zaprawiana jest skrobią, ale... Śmietana wprowadza do organizmu bakterie (w Polsce - przeważnie duńskie lub holenderskie szczepy propionowe u niektórych powodujące bulgotanie, gazy i inne nieprzyjemności), a śmietanka nie. Dlatego pija się raczej śmietankę powyżej 30% tłuszczu. W Polsce w detalu są tylko dostępne bodaj kubki i folia 30 i 36%. Dobre są z Inowocławia, Torunia, Sannik i ostatecznie - Piątnica. Śmietanka w kartoniku - unikać - bo to wyłącznie wyjście awaryjne, jeśli nie ma co jeść.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
misiek Ty przedłuzysz mi życie o co najmniej 10 lat, chyba ze wcześniej "pęknę ze śmiechu"... Kabaret proponuję przenieść na DD. "misiek" tu informacje - wygłupy - DD. Ok?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Śmietana od "baby" np: "pod halą Mirowską" przeważnie ekologicznie zaprawiana jest skrobią, ale... Śmietana wprowadza do organizmu bakterie (w Polsce - przeważnie duńskie lub holenderskie szczepy propionowe u niektórych powodujące bulgotanie, gazy i inne nieprzyjemności), a śmietanka nie. Dlatego pija się raczej śmietankę powyżej 30% tłuszczu. W Polsce w detalu są tylko dostępne bodaj kubki i folia 30 i 36%. Dobre są z Inowocławia, Torunia, Sannik i ostatecznie - Piątnica. Śmietanka w kartoniku - unikać - bo to wyłącznie wyjście awaryjne, jeśli nie ma co jeść. tą skrobią admin to mnie załamałeś, może faktycznie dodają mąki do tych śmietan,,,zastanawiam się jak mozna by sprawdzić czy skrobia została dodana....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
misiek Ty przedłuzysz mi życie o co najmniej 10 lat, chyba ze wcześniej "pęknę ze śmiechu"... Kabaret proponuję przenieść na DD. "misiek" tu informacje - wygłupy - DD. Ok? admin ja z miśkiem tylko tak delikatnie co by nie było tak drętwo i poważnie, nie nasza wina iż Dieta Optymalna ma tak pozytywny wpływ na nastrój i pogodę ducha....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Podać wszystkie odczynniki i zabarwienia, czy tylko te powszechnie dostępne?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Podać wszystkie odczynniki i zabarwienia, czy tylko te powszechnie dostępne? podaj co wiesz...chetnie poczytam...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Podział jest dość prosty: zdrowe dzieci na DD, a tu raczej wolałbym osoby już dojrzałe intelektualnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
A smietana od "baby" moze byc tez 18-sto procentowa.....
... lub 70-80 %.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
wystarczy w googlu sobie wpisać np: wykrywanie skrobi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
.....ale ja raczej jadam tylko wiejskie, ....
A CZY KROWA MOŻE BYĆ MIEJSKA???? (no.... może w Indiach)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
... lub 70-80 %. Idźmy dalej: może 88, albo 99% nawet "śmietany w śmietanie"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sandman80
Go
|
Śmietana od "baby" np: "pod halą Mirowską" przeważnie ekologicznie zaprawiana jest skrobią, ale... Śmietana wprowadza do organizmu bakterie (w Polsce - przeważnie duńskie lub holenderskie szczepy propionowe u niektórych powodujące bulgotanie, gazy i inne nieprzyjemności), a śmietanka nie. Dlatego pija się raczej śmietankę powyżej 30% tłuszczu. W Polsce w detalu są tylko dostępne bodaj kubki i folia 30 i 36%. Dobre są z Inowocławia, Torunia, Sannik i ostatecznie - Piątnica. Śmietanka w kartoniku - unikać - bo to wyłącznie wyjście awaryjne, jeśli nie ma co jeść. dzięki, a jak jest z masłem bo szczerze mówiąc to właśnie ten "towar" budzi we mnie największą nieufność wiadomo ile kosztuje tłuszcz roślinny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
[.. może faktycznie dodają mąki do tych śmietan,,,zastanawiam się jak mozna by sprawdzić czy skrobia została dodana....
postaw w kuchni na stole 1-2 dni, z mąką skiśnie, sama śmietana skwasi się i będzie do spożycia, natomiast ta skiśnięta nadaje się tylko do sedesu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Jedyne pewne masło, które znam - to KeSeM we Włocławku. Dodają tylko żółtej, zdrowej farby. A najlepsze (najwyższa wartość biologiczna) mają z majowo-czerwcowego wypasu (z trawy przywożonej do obory).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
dzięki, a jak jest z masłem bo szczerze mówiąc to właśnie ten "towar" budzi we mnie największą nieufność wiadomo ile kosztuje tłuszcz roślinny od masła lepsza i wartościowsza jest słonina i o wiele tańsza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
"Halina Ch." jesteś w błędzie. Wystarczy zerknąć tylko samodzielnie do tabel, a nie "dawać wiarę na słowo honoru"!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Małgorzata
Go
|
ali tak zrozumialam z książki , specjalnie podalam taki przyklad diety - to bylo w pierwszym dniu. zapisuje 60g bialka i ani grama wiecej , Teresa dziekuje grizzly podobno do mielonego miesa mozna dodac tez opakowania po jajeczkach po uprzednim namoczeniu , bedzie wiecej i tez cos ma wspólnego z żółtkiem - a kielbasy będę unikac ))) adampio zjadlam dzis omlecika z 1 jaja i 4 żółtek na maselku - wiecej na raz nie zjem za nic )) nie dam rady a na obiadek mam zaplanowaną wątróbke drobiową i smalczyk admin gdybym akceptowala moją wage nie bylo by mnie tu - reszta jest ok ))
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|