Autor
|
Wtek: Gruuuba baba (Przeczytany 126038 razy)
|
adamel
Go
|
Porównanie do polskiego parlamentu powinienem odczuć jako skrajnie obraźliwe, ale, jak już kiedyś wspominałem, nie mam zwyczaju obrażać się, zwłaszcza na tym forum. Śledzę wpisy dłużej, niż jesym zarejestrowany i wiem, że pewna tajemniczość nie dotyczy tylko mnie. Dla zaspokojenia Twojej ciekawości- z optyką i okulistyką jestem związany od prawie 30 lat. Jeżeli ktokolwiek na tym forum będzie miał pytania w tym temacie, to chętnie odpowiem ( jeżeli wystarczy korespondencyjna informacja ). Adam, Twoja irytacja nie świadczy dobrze o "naszym ruchu". Ja wiem, że wszyscy jesteśmy ludźmi, ale powinna nas szczególnie cechować przychylność i chęć porozumienia, bo w gruncie rzeczy nie jest nas tak dużo, jak niektórzy to podają, więc postarajmy się wobec siebie być jak najbardziej przyjaźni i wyrozumiali. Jestem od Ciebie starszy o 6 lat ( nie pytaj, skąd wiem ) i, wydaje mi się, że sami sobie nie powinniśmy robić "w poprzek". Widzę niejednokrotnie, wchodząc na to forum, że wiele nieznanych nam osób próbuje się dołączyć- rejestrują się, a potem rezygnują. Dla mnie jest to dość czytelne-czytając większość postów czują się jakby oszukani- trafiają na coś w rodzaju swojego towarzystwa, potępiającego " w czambuł" każdego, kto pyta o sens DO. My,"ELYTA"? Mam to w d...e, ale pytania zawsze pozostają=jeżeli my nie jesteśmy do końca czytelni,to jak mają nas oceniać inni? Pomyśl, a nie reasguj emocjonalnie, życzę cierpliwości, Adam.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Konczac ten temat, dodam, ze nie bylem ani niecierpliwy ani zdenerwowany/podirytowany. Pytalem i nie otrzymalem odpowiedzi co sie dzieje w polskim sejmie, nie rozumiem co tu Ciebie moglo obrazic. Zadalem pytanie a TY WYMIJAJACO ZADALES DRUGIE JAKO ODPOWIEDZ NA TO PIERWSZE i tak dalej i temu podobne. Fajnie, ze mamy hachowca na forum. Pozdrawiam PS: forum internetowe do dopbre urzadzenie,czasami jednak trudno jest wyrazic swoje uczucia tudzierz odczytac innych emocje.
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Proponowałbym raczej; fachowca, O.K.?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Oczywiscie mialo byc fachowca a nie hachowca.
|
|
|
|
|
|
|
myszka
Go
|
|
misiu
« Odpowiedz #144 : 2009-11-02, 16:32:35 » |
|
WITAM WSZYSTKICH jestem nowym użytkownikiem tego forum zarejestrowałam się z dociekliwości odżywiania optymalnego , mało o odżywianiu optymalnym wiem tylko tyle ile udało mi się przeczytać w internecie... jeśli mogę prosić o pomoc to proszę wszystkich.. mam 176 wzrost, 105kg, problemu z kręgosłupem dyskopatia, problemy ze stawami (opreracja) PROSZĘ podajcie przykładowy jadłospis......lubię dużo warzyw a z tego co udało mi się dowiedzieć odżywianie optymalne jest biedne w warzywa:( ale przetrwam to bo zależy mi na zrzuceniu wagi i poprawie zdrowia oraz zmianie odżywiania i tu prośba do adampio najbardziej Twoje wypowiedzi mnie pochłonęły wiedzą na temat odżywiania optymalnego nikogo nie urażając........proszę pomóż mi skomponować tak jadłospis by było dobrze w/g zasad z góry bardzo wszystkim dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
"myszka", Twoje wątpliwości na temat warzyw są zupełnie niesłuszne. Człowiek powinien spożywać warzywa (a nie produkty mączne). Proporcje BTW są na tym forum wszędz ie, zazwyczaj jest to 1:2,5-3,5:0,5-0,8. Kiedy ktoś chce schudnąć, to T powinno być w stosunku do białka 1,5-2,0, aż do uzyskania wagi optymalnej. Warzywa zawierają w swojej masie niewiele węglowodanów, więc spokojnie, znając ich skład, możesz je jeść, a przede wszystkim wyłączx wszystkie "mączne"- żadnej panierki do kotleta, żadnego zagęszczania sosów mąką,etc, no i poznaj tabele BTW, powodzenia!
|
|
|
|
|
|
|
myszka
Go
|
WITAM WSZYSTKICH adamel...dzieki,,,właśnie mi o te proporcje chodzi , ostatnio z strony Kwaśniewskiego z przepisów zrobiłam kluski serowe i placuszki jak dla mnie rewelka zrobiłam je zgodnie z przepisem i wciągnęłam 6 szt i koniec ochoty na jedzenie na pół dnia...ja mam problem z proporcjami np na śniadanie jajecznica czy omlet z 4-5 żółtek starcza mi to do 12 spokojnie a śniadanie u mnie to godz 3:00 rano bo ja tak wcześnie pracuję...czekam na książkę kucharską ..ale nie chce mi się czekać tak długo dlatego nie czekając postanowiłam już odżywiać się optymalnie choć nie znam do końca właśnie proporcja jak dla mnie dlatego prosze wszystkich o pomoc Pozdrowionka dla wszystkich forumowiczów
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
białka powinno przy Twoim wzroście być ok. 60 gram, następnie obliczasz tłuszcz i węglowodany wg tych proporcji, które wcześniej podałem.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
Odp: misiu
« Odpowiedz #148 : 2009-11-03, 14:54:31 » |
|
WITAM WSZYSTKICH jestem nowym użytkownikiem tego forum zarejestrowałam się z dociekliwości odżywiania optymalnego , mało o odżywianiu optymalnym wiem tylko tyle ile udało mi się przeczytać w internecie... jeśli mogę prosić o pomoc to proszę wszystkich.. mam 176 wzrost, 105kg, problemu z kręgosłupem dyskopatia, problemy ze stawami (opreracja) PROSZĘ podajcie przykładowy jadłospis......lubię dużo warzyw a z tego co udało mi się dowiedzieć odżywianie optymalne jest biedne w warzywa:( ale przetrwam to bo zależy mi na zrzuceniu wagi i poprawie zdrowia oraz zmianie odżywiania i tu prośba do adampio najbardziej Twoje wypowiedzi mnie pochłonęły wiedzą na temat odżywiania optymalnego nikogo nie urażając........proszę pomóż mi skomponować tak jadłospis by było dobrze w/g zasad z góry bardzo wszystkim dziękuję
Sorry, ze tak pozno odpowiadam. Ale lepiej pozno niz wcale. Proponuje Ci zjadac zbilansowane posilki i do syta. Czyli zachowujac bilans 1:2-5-3,5:0,5 zjadaj tyle na ile masz ochote. W dziale kuchnia optymalna jest wiele zbilansowanych przepisow, ktore mozesz wykorzystac, nawet jak juz otrzymasz ksiazke kucharska. Polecam tez zupy kolagenowe, ktore przy twoich problemach ze stawami i kregoslupem beda zbawienne. NIe boj sie tluszczu, odstaw chleb, cukier prosty, fruktoze i make. Przykladowy jadlospis: sniadanie: omlet na jednym jajku i 4-6 zoltkach 100 gr masla i 100 gr marchewki albo jajecznica na tej samej ilosci jajek, boczek, slonina albo smalec 50 gr 8 gotowanych na miekko jajek z czego zjadasz jedno cale jajko i 7 zoltek, pomidor, chleb opty z 50 gr masla, zamiast chleba jeden chlebek WAZA drugie sniadanie to moze byc 250 ml smietanki 36% albo salatka pomidirowa z cebula i 50 gr smietany 30% albo szynka z grubo posmarowanym maslem i ogorek kiszony albo ser brie przekrojony w poprzek i przekladany pomidorem i ogorkiem obiab: 150 - 200 gr miesa wieprzowego np karkowka, jeden ziemniak i 200-300 gr usmazonych warzyw albo zupa taka ktora lubisz, np warzywna, jerzynowa, ogorkowa, pomidorowa i do talerza wkldasz 50 gr masla Najwazniejsze aby wszystko bylo zbilansowane przed zjedzeniem. Bilansujesz urzywajac kalkulatora albo, jak mowilem wczesniej potrawy z dzialu kuchnia opotymalna. Ustalaniem dokladnych gramow zjadanego BTW zajmuja sie lekarze optymalni. Proponuje na poczatek zjadac zbilansowane i do syta.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Prawda jakie to proste? Wystarczy jeszcze podać definicję "do syta" i wszystko będzie dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Do syta, to wowczas, kiedy jeszcze mozna by ewentualnie "wtracic" deser, czyli jest jeszcze miejsce na wdychane powietrze Podejrzewam, ze kazdy ma swoja definicje, jak zwykle, pojecia "do syta". Ja przedstwilem swoja.
|
|
|
|
|
|
|
myszka
Go
|
WITAM WSZYSTKICH ochh..dzięki WAM mężczyźni:) nie jadam wcale słoniny , masła ani mleka(od dziecka) reszta mi pasuje z tłuszczy(ze słoniny stopionej tłuszczyk też jest ok)....co do pieczywa to nie uznaje innego jak WASA czy pieczywo CHRUPKIE...choć i bez tego mogę się obyć... co do proporcji to właśnie chodziło mi o to że nie wiem np ile ma całe jajo białka a ile samo żółtko a że nie dotarłam jeszcze całkowicie do tabel, wykresów i innych danych dlatego poprosiłam o pomoc i dziękuję za odpowiedż na razie jem zrobione dania ze strony Kwaśniewskiego jak dla mnie "wypasiste" .. Pozdrawiam Wszystkich zimowiasto bo u mnie sypie śniegiem
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
"myszka", wejdź na "Dobra Dieta" - opcja "fakty żywieniowe" - tam znajdziesz tabele
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Gdzie są te tabele???w wyszukiwarce nie znalazłam,ani pod tym linkiem
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Rudka" - jak otworzy się Tobie link, to kliknij na słowa ; Tabele cz. I - KRÓTKA INSTRUKCJA OBSŁUGI CZŁOWIEKA ..a potem na kolejne części.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|