Autor
|
Wtek: Gruuuba baba (Przeczytany 126023 razy)
|
myszka
Go
|
WITAM WSZYSTKICH Hmmm.... jak dla mnie tydzień szybko minął, oceniając go pod względem odżywiania optymalnego -mam mieszane uczucia śniadanie to 1 jajo + 4 żółtka i starta marchewka lub łyżeczka dżemu niskosłodowego z łyżką śmietany 30% , obiad zupa na skrzydełkach lub golonce , lub galareta lub mięsko na smaluszku lub kluski z kuchni optymalnej lub placki serowo -jajeczne z kuchni optymalnej mi to starczyło minęły bóle kolana i kręgosłupa..euforia po 7 dniach spadek wagi o...2,2kg-SUPER ale......w drugim tygodniu waga wzrosła o...1,4 kg co prawda zwiększyłam ilosć żółtek w omlecie a reszta jest to samo co jest więc nie tak? bolą mnie znów kolana , boli kręgosłup w ciągu dnia nie ale po przespanej nocy rano to nie mogę przekręcić sie na bok ani podnieść się z łóżka(mam dyskopatię) MOJE PYTANIE???? CZY TO JEST OKRES PRZEJŚCIOWY I REAKCJE ORGANIZMU na zmianę odzywiania???? pozdrówka dla wszystkich
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Proporcje BTW zostały zachowane?
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
MOJE PYTANIE???? CZY TO JEST OKRES PRZEJŚCIOWY I REAKCJE ORGANIZMU na zmianę odzywiania????
nieeeeeeeee ps. a gdzie różne warzywka?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
WITAM WSZYSTKICH Hmmm.... jak dla mnie tydzień szybko minął, oceniając go pod względem odżywiania optymalnego -mam mieszane uczucia śniadanie to 1 jajo + 4 żółtka i starta marchewka lub łyżeczka dżemu niskosłodowego z łyżką śmietany 30% , obiad zupa na skrzydełkach lub golonce , lub galareta lub mięsko na smaluszku lub kluski z kuchni optymalnej lub placki serowo -jajeczne z kuchni optymalnej mi to starczyło minęły bóle kolana i kręgosłupa..euforia po 7 dniach spadek wagi o...2,2kg-SUPER ale......w drugim tygodniu waga wzrosła o...1,4 kg co prawda zwiększyłam ilosć żółtek w omlecie a reszta jest to samo co jest więc nie tak? bolą mnie znów kolana , boli kręgosłup w ciągu dnia nie ale po przespanej nocy rano to nie mogę przekręcić sie na bok ani podnieść się z łóżka(mam dyskopatię) MOJE PYTANIE???? CZY TO JEST OKRES PRZEJŚCIOWY I REAKCJE ORGANIZMU na zmianę odzywiania???? pozdrówka dla wszystkich Rozumiem, ze omlet jest na min 50 gr masla, tak? Do zupki na skrzydelkach ( ) rozumiem, ze tez dodajesz 50 gr masla albo min 30 gr smalcu,tak? Zwiekszenie ilosci zjadanych zoltek moze tylko obnizyc wage pod warunkiem, ze nie zjadasz duzo innego bialka!!! Nadmiar B i W powoduje wzrost wagi. Sprobuj odstawic potrawy z dodatkiem maki, zamiast plackow zjedz jednego ziemniaka z tluszczem i smazone na tluszczu 200 gr warzyw. No i najwazniejsze to BTW. Mozesz podac Twoje BTW?
|
|
|
|
|
|
|
myszka
Go
|
WITAM WSZYSTKICH omlet jest na smalcu co prawda na 30 gr, zupa zawsze jest na też 30 gr tłuszczach a co do BTw adampio to nietsety nie znam proporcji :oops:po prostu wziełam to co mi poleciłeś w zestawie do wyboru w poście i z przepisów ze strony kwaśniewskiego jem ile mam ochotę i czasami są to 2 posiłki a czasami 3 zalerzy od dnia...mi jest cięzko tak określać pory czy wyliczenia ja wstaję o 2:30 sniadanie u mnie to max godz 3:00-3:30 potem jade do pracy wracam jest 12 albo jem albo nie jak nie jem to jem o godz 16:30 i potem nic bo mi sie juz nie chce jeść z reguły o 21 juz spię bo pobudka wcześnie rano :oops:z pierwszego tygodnia się ucieszyłam ale z drugiego to już niestety ale nieee pozdrawiam wszystkich
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
myszka - facet może wszystkiego więcej Kobiety -niestety -Powiem Ci tylko ,ze jedzenie na ,którym kiedyś chudłam teraz mnie tuczy Myśle ,ze przez te lata już narobiłam zapasu a teraz znowu musze wrócić do MINIMUM co do twoich bóli -To mnie pomogły tylko nożyska ,jadłam do znudzenia , łapy kurzęce też -już nie musze , bo organizm sam powiedział NIE .acha jeszcze żółte sery na odmiane . Nie przywiązywałam się i nie przywiązuje wagi do tego ,ze to obiad ,śniadanie i kolacja . Jem co chcem i kiedy chcem oczywiście w ramach żarła tłustego no ale niewiele, bo TUCZY chyba tylko kobiety -niektóre -może te po gwarancji
|
|
|
|
|
|
|
myszka
Go
|
WITAM WSZYSTKICH Hi hi hi dzięki rudka...moje BTW to niby 1:2-3:0,5 ale napewno robię ogromny błąd bo niestety nie mam skrupulatnie czasu na przeliczanie niestety ubolewam nad tym bo mój dzień wygląda trochę inaczej jak zwykłego przeciętnego pracującego człowieka, ja wstaje w środku nocy co dla niektórych , potem w samo południe odsypiam 2 h i codzienność życia rodzinnego + studia owszem w jakiś sposób się tłumacze czy szukam usprawiedliwienia ale do tego dochodzą jeszcze częste wyjazdy z powodu bardzo poważnie chorego ojca miesiąc temu stwierdzono nowotwór złośliwy załatwianie wszystkiego prywatnie ( bo na nfz sa kolosalne terminy) na radioterapie i wizyty specjalistów po prostu doba dla mnie ma za mało godzin, :(jest mi wstyd i chyba sama popadam w jakiś dołek bo ucząc się nie potrafię się skupić, o zapamiętywaniu to chyba mogę tylko pomarzyć a najbardziej wnerwia mnie to , że do ukończenia studiów pozostało mi całkiem niewiele bo tylko do końca roku potem ogromny egzamin z całości i koniec boję się że zawalę , że pójdzie na marne tyle czasu nauki i wydanych pieniędzy zupy jem na skrzydełkach bo łapek teraz nie ma przynajmniej u mnie jest trudno o łapki każdy mówi że wycofane ze sprzedaży ale galareta tez jest dobra oczywiście smalec jest podstawą bo nie jadam masła od dziecka nie lubię i powoduje u mnie torsje, galareta wieprzowa na nóżkach , golonkach , adampio podając przykłądowy jadłospis jest przezemnie stosowany jest ok ja się bardzo dobrze czuję na odżywianiu optymalnym nie trzymam się kurczowo śniadanie obiad czy kolacja po prostu jestem głodna to jem serek brie z ogórkiem i pomidorem przekładany jest dla mnie super rarytasem jak jestem gdzieś na wyjeżdzie szpitalnym bo to można kupić wszędzie ale zastanawiam się ze może jest to w zbyt dużej ilości(1 serek brie, 1 pomidor mały i kawałek ogórka) niestety nie ważę tego w gr wszystkiego daję na tzw"oko"-no ale w odżywianiu optymalnym nie liczy się kalorii i je się do syta-oczywiście w granicach rozsądku doszła książka więc przeczytałam ją ale w przepisach wartości BTW są podane wartości dla 100gr. czy to oznacza , ze mogę zjeść tylko 100 gr zrobionej potrawy by zachować proporcja BTW mieszczące się w granicach dla mnie 1:2-3:0,5??? po prostu mam już brak myślenia chyba i zrozumienia chyba też (popadam w dół) Pozdrowionka dla wszystkich
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Myszka, , proporcja BTW jest taka sama dla 100 gram, jak i dla 67 gram, 110, czy 150 gram. Proporcja B:T:W jest taka sama, ale nie zawartość poszczególnych skladników (B, T, W) pokarmowych. Jeśli w 100 g produktu jest 15 g białka to w 50 g tego produktu jest 7,5 g B.
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
Myszka, , proporcja BTW jest taka sama dla 100 gram, jak i dla 67 gram, 110, czy 150 gram. Proporcja B:T:W jest taka sama, ale nie zawartość poszczególnych skladników (B, T, W) pokarmowych. Jeśli w 100 g produktu jest 15 g białka to w 50 g tego produktu jest 7,5 g B. wszystko niby ok ale węgli na moje, za mało i nie podała ile tego jest, ile zjada, a ile powinna? to jak wróżenie z fusów ps. zupki nie na skrzydełkach z faszerowanego drobiu lepiej na wywarze mięsno/kostno warzywnym rano żółtkownica na maśle lub boczku z kawałkiem pomidora mniej "nowoczesnego" nabiału
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Myszka, , proporcja BTW jest taka sama dla 100 gram, jak i dla 67 gram, 110, czy 150 gram. Proporcja B:T:W jest taka sama, ale nie zawartość poszczególnych skladników (B, T, W) pokarmowych. Jeśli w 100 g produktu jest 15 g białka to w 50 g tego produktu jest 7,5 g B. wszystko niby ok ale węgli na moje, za mało i nie podała ile tego jest, ile zjada, a ile powinna? to jak wróżenie z fusów ps. zupki nie na skrzydełkach z faszerowanego drobiu lepiej na wywarze mięsno/kostno warzywnym rano żółtkownica na maśle lub boczku z kawałkiem pomidora mniej "nowoczesnego" nabiału Myszka pytała o BTW.
|
|
|
|
|
|
|
myszka
Go
|
WITAM WSZYSTKICH hmm..co do mnie to niestety ale po zakończeniu 2 tygodnia mam więcej na wadze niż jak zaczynałam:( czy nie zachowuje proporcji??-być może moje BTW z tego co mi podano to 60:120:30czy sa dobre ?-nie wiem jak pisałam wcześniej nie mam aż tyle czasu by usiąść i przewertować internet czy dokładnie książkę bo dzień zaczynma dość wcześnie a często gęsto o 22 po prostu padam:((nie starcza mnie dla wszystkich a doba ma za mało godzin jak dla mnie co do proporcji czy omlet z 1 jaja + 4 żółtka + marchewka , czy ser brie i pomidor z ogórkiem nie sa zachowaniem proporcji? -tez nie wiem z przykrością to stwierdzam chciałam coś dobrze wyszło żle- czasu brak więc nie mam możliwości odważać g i wszystko stosuje na oko jak wcześniej napisałam 2 tygodnie minęły 1 zadowolenia 2 przerażenbia pozostawiam 3 co będzie i jak będzie i podejmę ostateczną decyzję WIĘC POPROSIŁAM NA FORUM O POMOC może i się wycofam z odżywiania optymalnego skoro nie mogę trafić w sedno sprawy :oops:na razie jem co mi podał w poście adampio i dania z książki kucharskiej kwasniewskiego...zupy gotuję na golonce lub nóżkach świńskich lub skrzydełkach bo tam jak mawiają po ugotowaniu jest dużo kleju co w łapkach może spróbuje na słoninie? do omletu czasami dodaję ser żółty gouda lub łyżkę od zupy śmietany 30% omlet jest wtedy taki puszysty Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie...może jakieś podpowiedzi , porady pomocne jak dla mnie będę wdzięczna wszystkim:))
|
|
|
|
|
|
|
myszka
Go
|
a może jeść tylko jajka, żółtka ?????ja ustawić tu proporcje by było dobrze BTW?moze ktoś wie..chciałąbym zrzucić choć to co mi przybyło po operacji kolana będąc na hormonach:( będę wdzięczna za wszelkie realne pomysły Pozdrówka
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
a może jeść tylko jajka, żółtka ?????ja ustawić tu proporcje by było dobrze BTW?moze ktoś wie..chciałąbym zrzucić choć to co mi przybyło po operacji kolana będąc na hormonach:( będę wdzięczna za wszelkie realne pomysły Pozdrówka
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Myszka" - jeśli obecny sposób żywienia pogarsza Twój stan zdrowia, to proponowałabym sporządzanie dań z Książki Kucharskiej dr Kwaśniewskiego. Wówczas nie musisz już obliczać BTW. Wystarczy jeść posiłki zbilansowane i do syta. Moja siostra stosuje DO od niedawna, nie potrafi obliczać BTW, ale sporządza potrawy z przepisów z książki i je tyle, na ile ma ochotę. Poprawia zdrowia, samopoczucia, spadek wagi i napływ energii - są u niej wyraźne (nawet bardzo). Jeśli nie będziesz sporządzać posiłków tak, jak zaleca dr Kwaśniewski, to lepiej od razu z Takiej "DO" zrezygnuj.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Myszka,
może na próbę przez tydzień jeść jedynie żółtka? W 100 g żółtek jest 16,3 b B i 31,9 g T. Można jaja ugotować na miękko, lub na twardo. Można zważyć np 5 zółtek żeby wiedzieć ile można do nich dołożyć gramów węglowodanów. Żółtka jeść np dwa razy dziennie, a wieczorem warzywa i ziemniaki gotowane z wody? I po tygodniu obejrzeć skutki na wadze. Pamiętać należy że wędlowodanów ma być 0,5 w proporcji do B, czyli jak B - 60 g, to W - 30 g.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Myszka ,a weż ty te książki kucharskie odłóz -bo to wszystko o kant potłuc . Jajecznica ,gnaty,boczki czy pasztety nie maja węgli [może śladowo ] żółte sery czy śmietana troche -niektórym szkodzi na tusze -mnie też . Policz ile wcinasz zielska czy kartofli. Po co Ci głowe sobie babrać wagą ,jestes już chyba dorosła i wiesz ,ze 100 g to niewiele na ogół jeden ziemniak ,jabłko ,pomidor i tego sie trzymaj jak chcesz schudnąc i być zdrowa musze cie rozczarować na tej diecie za wiele żarła nie przemycisz .
|
|
|
|
|
|
|
lilek
Go
|
Odp: Gruuuba baba « Odpowiedz #174 : 2009-11-14, 13:44:41 » Odpowiedz cytując Myszka, może na próbę przez tydzień jeść jedynie żółtka? W 100 g żółtek jest 16,3 b B i 31,9 g T. Można jaja ugotować na miękko, lub na twardo. Można zważyć np 5 zółtek żeby wiedzieć ile można do nich dołożyć gramów węglowodanów. Żółtka jeść np dwa razy dziennie, a wieczorem warzywa i ziemniaki gotowane z wody? I po tygodniu obejrzeć skutki na wadze. Pamiętać należy że wędlowodanów ma być 0,5 w proporcji do B, czyli jak B - 60 g, to W - 30 g. Tez taj jadam,ale wtedy B -tylko polowe-BARDZO WAZNE-...czyli przy B-30gr..i W-tez 30gr,pisze w najnowszej ksiazce -Instrukcja Obslugi Czlowieka (J.Kwasniewski),pozdrawiam cieplutko Wszystkich ))
|
|
|
|
|
|
|
myszka
Go
|
Myszka ,a weż ty te książki kucharskie odłóz -bo to wszystko o kant potłuc . Jajecznica ,gnaty,boczki czy pasztety nie maja węgli [może śladowo ] żółte sery czy śmietana troche -niektórym szkodzi na tusze -mnie też . Policz ile wcinasz zielska czy kartofli. Po co Ci głowe sobie babrać wagą ,jestes już chyba dorosła i wiesz ,ze 100 g to niewiele na ogół jeden ziemniak ,jabłko ,pomidor i tego sie trzymaj jak chcesz schudnąc i być zdrowa musze cie rozczarować na tej diecie za wiele żarła nie przemycisz . WITAJ Rudka mi nie chodzi o przemycenie , po prostu przeczytałam w tzw biegu książkę JKwaśniewskiego odnosnie odżywiania optymalnego z czystej ciekawości słyszałam od osoby która była powaznie chora na kręgosłup ze nie dał rady już chodzić pochwalił się że tłuszcze mu pomogły że ja sama mam problemy i jestem po operacji nogi to też chciałam spróbować będąc na hormonach to dużo wagi mi przybyło a ponoć na tłuszczach waga leci ja po prostu nie mam czasu na ważenie studiowanie mierzenie jak pisałam wcześniej poprosiłam o pomoc bo chciałam tez tak się odżywiać ale chyba sobie z tym wszystkim nie radze...nie jadam chleba wcale poza Wasą zieleniny uwielbiam fuull -jajka, smalec, golonka ser żółty, twarogi orzechy dlatego chciałam to jakoś połączyćzalerzy mi na zrzuceniu wagi choćby to co przybyło po operacjii no idyskopatia kręgosłupa ruchu mi nie brakuje bo w pracy sie nabiegam dziękuję Rudka za polecenie skorzystam napewno pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
myszka
Go
|
Witam wszystkich dziekuję lilek za podpowiedż zastosuję się i dziękuję wszystkim za każdą podpowiedż pozdrawiam serdecznie wszystkich
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Lilek, Myszka, ilość białka podałam jako przykładową. Wiadomo, że im bardziej wartościowe się jada (żółtka tak mają) tym mniej tego białka się potrzebuje. Czyli jeść żółtka do syta, ale się nie przejadać i węglowodany w proporcji do spożytego białka. Może teraz będzie bardziej dokładnie. Pozwodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|