forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 15:53:14

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Gruuuba baba
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Gruuuba baba  (Przeczytany 126016 razy)
myszka
Go

Email
Odp: Gruuuba baba
« Odpowiedz #160 : 2009-11-10, 16:47:10 »

WITAM  WSZYSTKICH 
Hmmm.... jak dla mnie  tydzień szybko minął, oceniając go pod względem  odżywiania  optymalnego  -mam mieszane uczucia Confused  śniadanie  to 1 jajo + 4 żółtka  i starta marchewka  lub łyżeczka dżemu niskosłodowego z łyżką  śmietany 30% ,  obiad  zupa na skrzydełkach   lub golonce , lub galareta lub mięsko na  smaluszku lub kluski z kuchni optymalnej  lub placki serowo -jajeczne z  kuchni optymalnej    mi to starczyło minęły bóle  kolana  i kręgosłupa..euforia  po  7 dniach spadek wagi  o...2,2kg-SUPER   ale......w drugim tygodniu waga wzrosła o...1,4 kg  co prawda  zwiększyłam  ilosć żółtek w omlecie a reszta  jest to samo  co jest więc nie tak?  bolą mnie  znów  kolana  , boli kręgosłup  w ciągu dnia nie ale po przespanej nocy rano to nie  mogę  przekręcić sie na bok ani podnieść się z  łóżka(mam dyskopatię)  MOJE PYTANIE????  CZY TO JEST OKRES PRZEJŚCIOWY I REAKCJE  ORGANIZMU na zmianę  odzywiania????
pozdrówka dla wszystkich Very Happy
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #161 : 2009-11-10, 17:20:32 »

Proporcje Smile  BTW zostały zachowane?
ali
Go

Email
« Odpowiedz #162 : 2009-11-10, 17:37:27 »

MOJE PYTANIE????  CZY TO JEST OKRES PRZEJŚCIOWY I REAKCJE  ORGANIZMU na zmianę  odzywiania????

nieeeeeeeee
ps.
a gdzie różne warzywka?
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #163 : 2009-11-10, 18:48:06 »

WITAM  WSZYSTKICH 
Hmmm.... jak dla mnie  tydzień szybko minął, oceniając go pod względem  odżywiania  optymalnego  -mam mieszane uczucia Confused  śniadanie  to 1 jajo + 4 żółtka  i starta marchewka  lub łyżeczka dżemu niskosłodowego z łyżką  śmietany 30% ,  obiad  zupa na skrzydełkach   lub golonce , lub galareta lub mięsko na  smaluszku lub kluski z kuchni optymalnej  lub placki serowo -jajeczne z  kuchni optymalnej    mi to starczyło minęły bóle  kolana  i kręgosłupa..euforia  po  7 dniach spadek wagi  o...2,2kg-SUPER   ale......w drugim tygodniu waga wzrosła o...1,4 kg  co prawda  zwiększyłam  ilosć żółtek w omlecie a reszta  jest to samo  co jest więc nie tak?  bolą mnie  znów  kolana  , boli kręgosłup  w ciągu dnia nie ale po przespanej nocy rano to nie  mogę  przekręcić sie na bok ani podnieść się z  łóżka(mam dyskopatię)  MOJE PYTANIE????  CZY TO JEST OKRES PRZEJŚCIOWY I REAKCJE  ORGANIZMU na zmianę  odzywiania????
pozdrówka dla wszystkich Very Happy

Rozumiem, ze omlet jest na min 50 gr masla, tak?
Do zupki na skrzydelkach ( Shocked) rozumiem, ze tez dodajesz 50 gr masla albo min 30 gr smalcu,tak?
Zwiekszenie ilosci zjadanych zoltek moze tylko obnizyc wage pod warunkiem, ze nie zjadasz duzo innego bialka!!! Nadmiar B i W powoduje wzrost wagi.
Sprobuj odstawic potrawy z dodatkiem maki, zamiast plackow zjedz jednego ziemniaka z tluszczem i smazone na tluszczu 200 gr warzyw.
No i najwazniejsze to BTW. Mozesz podac Twoje BTW?
myszka
Go

Email
« Odpowiedz #164 : 2009-11-10, 23:18:49 »

WITAM WSZYSTKICH

omlet jest na  smalcu co prawda na  30 gr, zupa  zawsze jest na  też 30 gr tłuszczach a co do BTw adampio  to nietsety  nie znam proporcji Embarassed Embarassed :oops:po prostu wziełam to co mi poleciłeś w zestawie do wyboru w  poście  i z przepisów ze strony  kwaśniewskiego jem  ile  mam ochotę i czasami są to 2 posiłki a czasami  3 zalerzy od dnia...mi jest cięzko tak  określać pory czy wyliczenia  ja wstaję o 2:30 sniadanie  u mnie to max godz 3:00-3:30 potem jade do pracy wracam jest  12 albo jem albo nie jak nie jem to jem  o godz 16:30 i potem nic bo mi sie  juz nie chce jeść   z reguły o 21 juz spię bo pobudka wcześnie rano  Embarassed Embarassed :oops:z pierwszego tygodnia się  ucieszyłam ale z drugiego to już  niestety ale nieee
pozdrawiam wszystkich
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #165 : 2009-11-11, 02:54:28 »

myszka -
facet może wszystkiego więcej
   Kobiety -niestety  -Powiem Ci tylko ,ze jedzenie na ,którym kiedyś chudłam  teraz mnie tuczy
   Myśle ,ze przez te lata już narobiłam zapasu a teraz znowu musze wrócić do MINIMUM
co do twoich bóli -To mnie pomogły tylko nożyska ,jadłam do znudzenia , łapy kurzęce też -już nie musze ,
    bo organizm sam powiedział NIE  .acha  jeszcze żółte sery na odmiane .
   Nie przywiązywałam się i nie przywiązuje wagi do tego ,ze to obiad ,śniadanie i kolacja .
    Jem co chcem i kiedy chcem  oczywiście w ramach żarła tłustego no ale niewiele,
      bo TUCZY  chyba tylko kobiety -niektóre -może te po gwarancji
myszka
Go

Email
« Odpowiedz #166 : 2009-11-11, 08:15:25 »

WITAM  WSZYSTKICH
Hi hi hi dzięki  rudka...moje BTW to niby 1:2-3:0,5  ale  napewno robię  ogromny błąd bo niestety  nie mam skrupulatnie czasu  na  przeliczanie  niestety  ubolewam nad tym  bo mój dzień wygląda trochę  inaczej jak zwykłego przeciętnego  pracującego człowieka, ja wstaje w środku nocy co dla niektórych  , potem w samo południe odsypiam  2 h i codzienność  życia rodzinnego + studia owszem w  jakiś sposób  się tłumacze  czy szukam usprawiedliwienia   ale do tego dochodzą jeszcze częste wyjazdy   z powodu bardzo poważnie chorego ojca miesiąc  temu stwierdzono nowotwór złośliwy załatwianie wszystkiego prywatnie  ( bo na  nfz sa  kolosalne terminy) na radioterapie  i wizyty specjalistów po prostu  doba dla mnie ma za mało godzin,  Sad :(jest mi wstyd i chyba sama  popadam w jakiś dołek  bo ucząc się  nie  potrafię się  skupić, o zapamiętywaniu to chyba mogę tylko pomarzyć a najbardziej  wnerwia mnie to , że  do ukończenia studiów  pozostało mi całkiem niewiele bo tylko do końca roku  potem  ogromny egzamin z całości  i koniec boję się że zawalę , że  pójdzie na marne  tyle czasu  nauki i wydanych pieniędzy Sad Sad
zupy jem na skrzydełkach  bo łapek teraz nie ma przynajmniej  u mnie jest trudno o łapki każdy mówi że  wycofane ze sprzedaży ale galareta tez jest dobra oczywiście smalec jest podstawą bo nie jadam masła od dziecka  nie  lubię  i powoduje  u mnie torsje, galareta wieprzowa na  nóżkach , golonkach , adampio   podając przykłądowy jadłospis  jest przezemnie stosowany  jest ok ja się bardzo dobrze czuję  na  odżywianiu optymalnym  nie trzymam się  kurczowo śniadanie  obiad czy kolacja  po prostu jestem głodna to jem serek brie  z ogórkiem  i pomidorem przekładany  jest dla mnie super rarytasem  jak jestem  gdzieś  na wyjeżdzie szpitalnym bo to można  kupić wszędzie  ale  zastanawiam się ze  może jest to w zbyt dużej  ilości(1 serek brie, 1 pomidor mały  i kawałek ogórka) niestety nie ważę tego w gr  wszystkiego daję  na  tzw"oko"-no ale  w odżywianiu optymalnym  nie liczy się kalorii i je się do syta-oczywiście w granicach rozsądku
doszła książka więc  przeczytałam ją  ale w przepisach wartości BTW są podane wartości dla  100gr.  czy to oznacza , ze  mogę  zjeść  tylko 100 gr  zrobionej potrawy by zachować proporcja BTW  mieszczące się w granicach dla mnie  1:2-3:0,5???
po prostu mam  już brak  myślenia chyba  Sad Sad Sad i zrozumienia chyba też (popadam w dół) Embarassed Embarassed Embarassed
Pozdrowionka dla wszystkich
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #167 : 2009-11-11, 20:06:50 »

Myszka, Smile  , proporcja BTW jest taka sama dla 100 gram, jak i dla 67 gram, 110, czy 150 gram. Proporcja B:T:W jest taka sama, ale nie zawartość poszczególnych skladników (B, T, W) pokarmowych. Jeśli w 100 g produktu jest 15 g białka to w 50 g tego produktu jest 7,5 g B.
ali
Go

Email
« Odpowiedz #168 : 2009-11-11, 20:42:50 »

Myszka, Smile  , proporcja BTW jest taka sama dla 100 gram, jak i dla 67 gram, 110, czy 150 gram. Proporcja B:T:W jest taka sama, ale nie zawartość poszczególnych skladników (B, T, W) pokarmowych. Jeśli w 100 g produktu jest 15 g białka to w 50 g tego produktu jest 7,5 g B.
wszystko niby ok
ale węgli na moje, za mało
i nie podała ile tego jest,
 ile zjada, a ile powinna?
to jak wróżenie z fusów
ps.
zupki nie na skrzydełkach z faszerowanego drobiu
lepiej na wywarze mięsno/kostno warzywnym
rano żółtkownica na maśle lub boczku z kawałkiem pomidora
mniej "nowoczesnego" nabiału
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #169 : 2009-11-11, 23:13:58 »

wszystko niby ok
ale węgli na moje, za mało
i nie podała ile tego jest,
 ile zjada, a ile powinna?
to jak wróżenie z fusów
ps.
zupki nie na skrzydełkach z faszerowanego drobiu
lepiej na wywarze mięsno/kostno warzywnym
rano żółtkownica na maśle lub boczku z kawałkiem pomidora
mniej "nowoczesnego" nabiału

Myszka pytała o BTW.
myszka
Go

Email
« Odpowiedz #170 : 2009-11-14, 12:27:15 »

WITAM WSZYSTKICH
hmm..co do mnie to   niestety ale  po  zakończeniu  2 tygodnia  mam więcej na wadze niż jak zaczynałam:(
czy nie zachowuje proporcji??-być może  moje BTW z tego co mi  podano to 60:120:30czy sa dobre  ?-nie wiem jak pisałam  wcześniej nie mam aż  tyle czasu by usiąść i przewertować   internet czy dokładnie książkę  bo  dzień zaczynma dość  wcześnie a często gęsto o 22 po prostu padam:((nie starcza mnie dla wszystkich a doba ma za mało godzin jak dla mnie 
co do proporcji  czy omlet z  1 jaja + 4 żółtka  +  marchewka  , czy ser brie  i pomidor z  ogórkiem  nie sa  zachowaniem proporcji? -tez nie wiem z przykrością to stwierdzam chciałam  coś dobrze wyszło żle- czasu brak więc nie mam możliwości odważać  g i wszystko stosuje na  oko jak wcześniej napisałam   2 tygodnie minęły  1 zadowolenia  2 przerażenbia pozostawiam  3  co będzie  i jak będzie  i podejmę ostateczną decyzję    WIĘC POPROSIŁAM NA FORUM  O POMOC
może  i się wycofam z  odżywiania  optymalnego skoro  nie  mogę trafić w sedno sprawy :oops:na razie jem  co mi podał w  poście adampio i dania z książki kucharskiej kwasniewskiego...zupy gotuję  na golonce  lub nóżkach świńskich  lub skrzydełkach bo tam jak mawiają  po ugotowaniu jest dużo  kleju co w łapkach może spróbuje na słoninie? do omletu czasami dodaję ser żółty gouda  lub  łyżkę od zupy śmietany 30% omlet jest wtedy taki puszysty
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie...może  jakieś  podpowiedzi  , porady pomocne  jak dla mnie  będę wdzięczna wszystkim:))
myszka
Go

Email
« Odpowiedz #171 : 2009-11-14, 12:30:41 »

a może  jeść tylko jajka, żółtka ?????ja ustawić tu proporcje by było  dobrze BTW?moze  ktoś wie..chciałąbym  zrzucić  choć to co mi przybyło po operacji kolana będąc na  hormonach:(
będę wdzięczna za wszelkie realne   pomysły
Pozdrówka
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #172 : 2009-11-14, 12:48:57 »

a może  jeść tylko jajka, żółtka ?????ja ustawić tu proporcje by było  dobrze BTW?moze  ktoś wie..chciałąbym  zrzucić  choć to co mi przybyło po operacji kolana będąc na  hormonach:(
będę wdzięczna za wszelkie realne   pomysły
Pozdrówka
Shocked
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243

« Odpowiedz #173 : 2009-11-14, 12:52:12 »

"Myszka" - jeśli obecny sposób żywienia pogarsza Twój stan zdrowia, to proponowałabym sporządzanie dań z Książki Kucharskiej dr Kwaśniewskiego. Wówczas nie musisz już obliczać BTW. Wystarczy jeść posiłki zbilansowane i do syta. Moja siostra stosuje DO od niedawna, nie potrafi obliczać BTW, ale sporządza potrawy z przepisów z książki i je tyle, na ile ma ochotę. Poprawia zdrowia, samopoczucia, spadek wagi i napływ energii - są u niej wyraźne (nawet bardzo).
Jeśli nie będziesz sporządzać posiłków tak, jak zaleca dr Kwaśniewski, to lepiej od razu z Takiej "DO" zrezygnuj.

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #174 : 2009-11-14, 13:44:41 »

Myszka,

może na próbę przez tydzień jeść jedynie żółtka? W 100 g żółtek jest 16,3 b B i 31,9 g T. Można jaja ugotować na miękko, lub na twardo. Można zważyć np 5 zółtek żeby wiedzieć ile można do nich dołożyć gramów węglowodanów. Żółtka jeść np dwa razy dziennie, a wieczorem warzywa i ziemniaki gotowane z wody? I po tygodniu obejrzeć skutki na wadze. Pamiętać należy że wędlowodanów ma być 0,5 w proporcji do B, czyli jak B - 60 g, to W - 30 g.
Rudka
Go

Email
« Odpowiedz #175 : 2009-11-15, 00:31:47 »

Myszka ,a weż ty te książki kucharskie odłóz -bo to wszystko o kant potłuc .
   Jajecznica ,gnaty,boczki czy pasztety  nie maja węgli [może śladowo ]
      żółte sery czy śmietana troche -niektórym szkodzi na tusze -mnie też .
      Policz ile wcinasz zielska czy kartofli.
      Po co Ci głowe sobie babrać wagą ,jestes już chyba dorosła i wiesz ,ze 100 g to niewiele
     na ogół jeden ziemniak ,jabłko ,pomidor
   i tego sie trzymaj jak chcesz schudnąc i być zdrowa
    musze cie rozczarować na tej diecie za wiele żarła nie przemycisz .

lilek
Go

Email
« Odpowiedz #176 : 2009-11-15, 10:39:10 »

« Odpowiedz #174 : 2009-11-14, 13:44:41 »
   Odpowiedz cytując
Myszka,

może na próbę przez tydzień jeść jedynie żółtka? W 100 g żółtek jest 16,3 b B i 31,9 g T. Można jaja ugotować na miękko, lub na twardo. Można zważyć np 5 zółtek żeby wiedzieć ile można do nich dołożyć gramów węglowodanów. Żółtka jeść np dwa razy dziennie, a wieczorem warzywa i ziemniaki gotowane z wody? I po tygodniu obejrzeć skutki na wadze. Pamiętać należy że wędlowodanów ma być 0,5 w proporcji do B, czyli jak B - 60 g, to W - 30 g.

Tez taj jadam,ale wtedy B -tylko polowe-BARDZO WAZNE-...czyli przy B-30gr..i W-tez 30gr,pisze w najnowszej ksiazce -Instrukcja Obslugi Czlowieka (J.Kwasniewski),pozdrawiam cieplutko Wszystkich Smile))
myszka
Go

Email
« Odpowiedz #177 : 2009-11-15, 16:32:33 »

Myszka ,a weż ty te książki kucharskie odłóz -bo to wszystko o kant potłuc .
   Jajecznica ,gnaty,boczki czy pasztety  nie maja węgli [może śladowo ]
      żółte sery czy śmietana troche -niektórym szkodzi na tusze -mnie też .
      Policz ile wcinasz zielska czy kartofli.
      Po co Ci głowe sobie babrać wagą ,jestes już chyba dorosła i wiesz ,ze 100 g to niewiele
     na ogół jeden ziemniak ,jabłko ,pomidor
   i tego sie trzymaj jak chcesz schudnąc i być zdrowa
    musze cie rozczarować na tej diecie za wiele żarła nie przemycisz .

WITAJ Rudka
mi nie chodzi o przemycenie  , po prostu  przeczytałam w tzw biegu książkę JKwaśniewskiego odnosnie odżywiania  optymalnego   z czystej ciekawości słyszałam  od osoby która była powaznie chora na  kręgosłup ze nie dał rady już chodzić  pochwalił się  że tłuszcze mu pomogły  że ja sama mam  problemy  i jestem po operacji nogi to też chciałam spróbować  będąc na  hormonach to dużo wagi mi przybyło a  ponoć na tłuszczach waga leci  ja  po prostu nie mam czasu na ważenie studiowanie mierzenie jak pisałam wcześniej  poprosiłam o pomoc bo chciałam tez  tak się  odżywiać  ale chyba sobie z tym wszystkim  nie radze...nie jadam chleba wcale  poza Wasą zieleniny uwielbiam fuull -jajka, smalec, golonka ser żółty, twarogi orzechy  dlatego chciałam to jakoś  połączyćzalerzy mi na zrzuceniu wagi choćby to co przybyło po operacjii no idyskopatia kręgosłupa  ruchu mi nie brakuje bo w pracy sie nabiegam
dziękuję Rudka za  polecenie skorzystam napewno
pozdrawiam
myszka
Go

Email
« Odpowiedz #178 : 2009-11-15, 19:18:04 »

Witam wszystkich
dziekuję  lilek za podpowiedż   zastosuję się
i dziękuję wszystkim za każdą  podpowiedż
pozdrawiam serdecznie wszystkich
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #179 : 2009-11-15, 21:32:31 »

Lilek, Myszka,

ilość białka podałam jako przykładową. Wiadomo, że im bardziej wartościowe się jada (żółtka tak mają) tym mniej tego białka się potrzebuje. Czyli jeść żółtka do syta, ale się nie przejadać i węglowodany w proporcji do spożytego białka. Może teraz będzie bardziej dokładnie.

Pozwodzenia Smile 
Strony: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 20 zapytaniami.