forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-29, 01:58:58

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
660604 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Flaczki z boczniaków
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Flaczki z boczniaków  (Przeczytany 7819 razy)
Opal
Go


Email
Flaczki z boczniaków
« : 2009-08-22, 12:38:29 »

To jest trochę inne, a jednak popularne danie w moim otoczeniu, w dodatku bardzo smaczne.
Najpierw trzeba ugotować rosół bardzo esencjonalny, na dużej ilości mięsa (najlepiej kurczak, odrobina wołowiny, kolanko tylne wieprzowe) i włoszczyzny z przyprawami. Po ugotowaniu wywaru – całość przecedzić przez sito i do takiego tłustego rosołu dodać ok. 60 dkg  grzybów boczniaków pokrojonych wcześniej w paski. Gotować przecedzony (sam) rosół z boczniakami jeszcze 35 min, na wolnym ogniu w międzyczasie wsypując przyprawę do flaków i garść majeranku. Mięso z rosołu (wcześniej wyjęte) obrać z kości i wrzucić do wywaru chwilę przed wyłączeniem tej jednogarnkowej potrawy. Palce lizać – smacznego.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Flaczki z boczniaków
« Odpowiedz #1 : 2009-08-22, 19:08:33 »

Dawno przymierzałem sie do takiej potrawy.
Opal - czy mogę umieścić ten przepis na mojej www.jedzoptymalnie.pl
  Oczywiście dokładnie go zbilansuję , otrzyma też nazwę z Twoim nickiem.  Zgoda???
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Flaczki z boczniaków
« Odpowiedz #2 : 2009-08-22, 19:18:00 »

Kristian - oczywiście zgadzam się. Ja nie opisałam też rzeczy tak oczywistej, np: jak się gotuje rosół, więc wszelkie niedoróbki z mojej strony też możesz przerobić. Najważniejsze, żeby smak pozostał ten sam Smile Pozdrawiam
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Flaczki z boczniaków
« Odpowiedz #3 : 2009-08-22, 19:28:25 »

Przy okazji ciekawostka:
W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywną substancję – pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych ( sarkoma S180, hepatom H22). Aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy. Między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan, który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych. U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu. W Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu. U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Flaczki z boczniaków
« Odpowiedz #4 : 2009-10-08, 14:46:09 »

Bardzo cieszę się Kristan, że smakowała Tobie i żonie moja potrawa Smile Widzę, że pięknie ją zbilansowałeś. Poproszę Cię jeszcze o zrobienie aktywnego linku prowadzącego na stronę naszego forum.
Odnośnie braku, trudności w zakupie, czy wysokiej ceny boczniaków, podpowiem tak. Ja kupuję świeże boczniaki prosto od producenta płacąc po 10 zł za kg. Na tackach w marketach często są niepewnej jakości i dużo droższe - takich nie radzę kupować. Jeżeli ktoś nie ma obok możliwości zakupienia u producenta, chociaż hurtownika, to może sobie sam kupić gotowy, z grzybnią wałek słomy w folii. Podobno to kosztuje kilkanaście złotych. Potem, nawet w piwnicy, wystarczy tylko podlewać i zcinać grzyby.
Teraz ja wkleję Twoją pracę Smile    http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=219   
Dziękuję i pozdrawiam Smile   
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Flaczki z boczniaków
« Odpowiedz #5 : 2009-10-08, 15:14:54 »

Odnośnie domowej uprawy dużo się nie pomyliłam Smile
Teraz znalazłam - dla pokazania, jak tanio, łatwo i przyjemnie można zbierać grzyby Smile         http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=770641123 
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Flaczki z boczniaków
« Odpowiedz #6 : 2009-10-09, 05:11:55 »

Opal  -
cyt. "Poproszę Cię jeszcze o zrobienie aktywnego linku prowadzącego na stronę naszego forum" - tego nie potrafię . Młody człowiek ,który pomagał mi w prowadzeniu stronki miał wypadek , który na dość dlugo wyeliminował go z aktywnego zycia.
Po powrocie taka opcja nastapi. Pozdrawiam
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.211 sekund z 17 zapytaniami.