Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Flaczki z boczniaków (Przeczytany 8550 razy)
|
Opal
Go
|
To jest trochę inne, a jednak popularne danie w moim otoczeniu, w dodatku bardzo smaczne. Najpierw trzeba ugotować rosół bardzo esencjonalny, na dużej ilości mięsa (najlepiej kurczak, odrobina wołowiny, kolanko tylne wieprzowe) i włoszczyzny z przyprawami. Po ugotowaniu wywaru – całość przecedzić przez sito i do takiego tłustego rosołu dodać ok. 60 dkg grzybów boczniaków pokrojonych wcześniej w paski. Gotować przecedzony (sam) rosół z boczniakami jeszcze 35 min, na wolnym ogniu w międzyczasie wsypując przyprawę do flaków i garść majeranku. Mięso z rosołu (wcześniej wyjęte) obrać z kości i wrzucić do wywaru chwilę przed wyłączeniem tej jednogarnkowej potrawy. Palce lizać – smacznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Dawno przymierzałem sie do takiej potrawy. Opal - czy mogę umieścić ten przepis na mojej www.jedzoptymalnie.pl Oczywiście dokładnie go zbilansuję , otrzyma też nazwę z Twoim nickiem. Zgoda???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Kristian - oczywiście zgadzam się. Ja nie opisałam też rzeczy tak oczywistej, np: jak się gotuje rosół, więc wszelkie niedoróbki z mojej strony też możesz przerobić. Najważniejsze, żeby smak pozostał ten sam Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Przy okazji ciekawostka: W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywną substancję – pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych ( sarkoma S180, hepatom H22). Aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy. Między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan, który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych. U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu. W Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu. U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Bardzo cieszę się Kristan, że smakowała Tobie i żonie moja potrawa Widzę, że pięknie ją zbilansowałeś. Poproszę Cię jeszcze o zrobienie aktywnego linku prowadzącego na stronę naszego forum. Odnośnie braku, trudności w zakupie, czy wysokiej ceny boczniaków, podpowiem tak. Ja kupuję świeże boczniaki prosto od producenta płacąc po 10 zł za kg. Na tackach w marketach często są niepewnej jakości i dużo droższe - takich nie radzę kupować. Jeżeli ktoś nie ma obok możliwości zakupienia u producenta, chociaż hurtownika, to może sobie sam kupić gotowy, z grzybnią wałek słomy w folii. Podobno to kosztuje kilkanaście złotych. Potem, nawet w piwnicy, wystarczy tylko podlewać i zcinać grzyby. Teraz ja wkleję Twoją pracę http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=219 Dziękuję i pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Opal - cyt. "Poproszę Cię jeszcze o zrobienie aktywnego linku prowadzącego na stronę naszego forum" - tego nie potrafię . Młody człowiek ,który pomagał mi w prowadzeniu stronki miał wypadek , który na dość dlugo wyeliminował go z aktywnego zycia. Po powrocie taka opcja nastapi. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|