Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Czerwone buraki (Przeczytany 62993 razy)
|
adampio
Go
|
Czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans. Jego walory zdrowotne w pełni to uzasadniają. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.Zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów….
Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmieszanego w proporcji pół na pół z miodem.
Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. W przypadku tych chorób bardzo pomocny Jest sok ze świeżych warzyw, który przygotowujemy w proporcji:2 części marchwi, 12 części buraków i część selera. Sok ten po zmieszaniu należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1 i pić bardzo powoli.Z uwagi na swój skład chemiczny buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego dla osób zjadających dużo mięsa, ciasta, pieczywa o charakterze kwasotwórczym wręcz konieczne jest spożywanie buraków pod różną postacią po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Oto przepis na jego sporządzenie a także kilka innych przepisów na potrawy z czerwonych buraków ćwikłowych.BARSZCZ KISZONY: l kg buraków wyszorować, wymyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja ze szkła i zalać przegotowaną ciepłą wodą (ok. 2 l), a następnie dodać 5 dag skórki z razowego chleba i trzymać w cieple. Po kilku dniach zlać do butelki i szczelnie zakorkować. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą. Taki barszczyk po podgrzaniu i przyprawieniu pieprzem, solą, listkiem laurowym jest doskonały na różne okazje.BURAKI TARTE Z JABŁKAMI: 60 dag buraków, 20 dag jabłek, 2 dag mąki, 2 dag tłuszczu, 1/8 litra śmietany, cukier, sól, cytryna lub kwasek cytrynowy. Buraki zetrzeć na tarce o dużych otworach i zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz, ugotować pod przykryciem. Gdy będą miękkie, dodać mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami zimnego wywaru, zagotować, przyprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Śmietanę i starte jabłka dodać do buraków. Wszystkie składniki wymieszać.
.........napisal pewien lekarz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dzisiaj do obiadu na przystawkę miałam właśnie buraczki własnej (prawie) roboty. Te ze sklepu bardzo się popsuły i przestaliśmy w ogóle je kupować, a takie swojskie to jest dopiero "poezja". Przyrządzam tradycyjnie z sokiem z cytryny, solą, cukrem i oliwką z oliwek. Postanowiłam zrobić zapas na zimę, bo w ubiegłym roku nie zrobiłam, a potem ich mi brakowało A, że przy okazji są zdrowe, wcale mi nie przeszkadza
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Poniewaz te wszystkie "dobre skaldniki" w burakach sa rozpuszczalne w wodzie dlatego nie nalezy burakow gotowac a raczej piec i obierac ze skorki przed samym jedzeniem. Jezeli gotujemy to w zupie, ktora pozniej zjadamy. Sok z surowych burakow jest rewelacyjny.
Nie bardzo wiem ile weglowodanow jest w 100 gr soku bo dawno nie robile soku z buraka, ale z zalozenia, ze z 200 gr burakow mamy 100 gr soku to w 100 gr soku jest 17 gr weglowodanow.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Sok z surowych buraków jest okropny w smaku
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Sok z surowych buraków jest okropny w smaku Mnie smakuje. Rozciecz z woda moze bedzie Ci lepiej smakowal.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie, nie będę rozcieńczać, bo Ty sobie tak życzysz! )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
) Żartowałam,.. ale nie chcę się przymuszać do soku z buraków (jak byłam w ciąży to je piłam, wtedy smak nie był ważny), uważam, że spożywanie ich w formie przystawki do obadu, w zupełności wystarczy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Oczywiscie, ze masz racje. To musi byc dobre a nie na sile.
Na sile to i parasola w d........ nie otworzysz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ale masz porównania! - włączają wyobraźnię )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kriss
Go
|
Prawdopodobnie sok z buraków jest dobrym testerem jelit, jesli w jelitach sa nadzerki to mocz jest buraczkowy, a jesli jelita są ok, to mocz jest normalnego koloru. Ja osobiscie po buraczkach sikam na buraczkowo, Co o tm sądzicię?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Prawdopodobnie sok z buraków jest dobrym testerem jelit, jesli w jelitach sa nadzerki to mocz jest buraczkowy, a jesli jelita są ok, to mocz jest normalnego koloru. Ja osobiscie po buraczkach sikam na buraczkowo, Co o tm sądzicię? Wszystko zalezy od sposobu przyzadzania burakow. Ostatnio jadlem pieczone w skorkach i mocz na godz po zjedzeniu byl bardzo czerwony, po trzech byl juz normaly. Po gotowanych burakach, gdzie czesc wszystkiego sie wygotowala nie mam zabarwienia moczu natomiast kalu dopiero na nastepny dzien. Byc moze mocz jest tez troche zabarwiony ale to musi byc bardzo niewiel poniewaz nie rzuca sie w oczy. Osobiscie nie wierze w ta teorie o ktorej piszesz co napisalas. Trawimy wszystko co zjadamy i dlatego nasze "odpoady" tez sa wystawione na dzialanie tego procesu. Ale to tylko moje zdanie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
[ Wszystko zalezy od sposobu przyzadzania burakow. Ostatnio jadlem pieczone w skorkach i mocz na godz po zjedzeniu byl bardzo czerwony, po trzech byl juz normaly.
no to coś nie tak kiedyś też miałem podobnie a teraz nie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
[ Wszystko zalezy od sposobu przyzadzania burakow. Ostatnio jadlem pieczone w skorkach i mocz na godz po zjedzeniu byl bardzo czerwony, po trzech byl juz normaly.
no to coś nie tak kiedyś też miałem podobnie a teraz nie No to rzeczywiscie cos jest nie tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Adam, ty podajesz jakies dziwne receptury, chyba dla wegetarian? To Jan Kwaśniewski tyle sie napracował, zebyśmy wiedzieli, jak jesc optymalnie i zachować zdrowie, a ty chcesz ulepszyć to burakami? To nie ta ideologia ) To może i głodówki zastosujesz, zeby sie oczyścić? A pewnie wiesz, że Optymalni nie potrzebują głodówek? Pamietasz, co powstaje w wyniku spalania tłuszców zwierzęcych? No, chyba, że ulepszają Zywienie Optymalne i organizm, zamiast z tłuszczu, czerpie energię z cukrów lub białek, a nadmiar spala zasmiecając się i odkłada boczek na boczek. Wtedy głodówki i buraki na pewno dobrze zrobią
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Adam, ty podajesz jakies dziwne receptury, chyba dla wegetarian? To Jan Kwaśniewski tyle sie napracował, zebyśmy wiedzieli, jak jesc optymalnie i zachować zdrowie, a ty chcesz ulepszyć to burakami? To nie ta ideologia ) To może i głodówki zastosujesz, zeby sie oczyścić? A pewnie wiesz, że Optymalni nie potrzebują głodówek? Pamietasz, co powstaje w wyniku spalania tłuszców zwierzęcych? No, chyba, że ulepszają Zywienie Optymalne i organizm, zamiast z tłuszczu, czerpie energię z cukrów lub białek, a nadmiar spala zasmiecając się i odkłada boczek na boczek. Wtedy głodówki i buraki na pewno dobrze zrobią EWA nie zgadzam się, buraczki na diecie optymalnej są bardzo wskazane, jeśli ktoś ma odmienne zdanie, trudno, co mi tam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Viola, powiedz, czemu? Tak jak i prosty cukier, mozesz jeść buraczki, byle w odpowiedniej ilości. Czemu nie? Jednak picie soku z buraków i kurowanie się nimi, to już jest przegięcie. Viola, dzialanie rakotworcze buraków moze jest potrzebne tym, którzy w wyniku błedów dietetycznych sami przyczyniaja się do produkowania utleniaczy. Błędne koło sie zamyka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Viola, powiedz, czemu? Tak jak i prosty cukier, mozesz jeść buraczki, byle w odpowiedniej ilości. Czemu nie? Jednak picie soku z buraków i kurowanie się nimi, to już jest przegięcie. Viola, dzialanie rakotworcze buraków moze jest potrzebne tym, którzy w wyniku błedów dietetycznych sami przyczyniaja się do produkowania utleniaczy. Błędne koło sie zamyka.
A jaka jest roznica w wypiciu soku ze 100 gr burakow albo zjedzenia 100 gr burakow? Napadlas na mnie na ruskie na polske w 1939, a ja tylko przytoczylem slowa pewnego lekarze, co zreszta napisalem w ostatnim zdaniu mojego pierwszego postu. Poza tym w ksiazce kucharskie pana dr. Jana Kwasniewskiego jest przepis na buraczki ze slonina itd, na stronie www.dr-kwasniewski.pl rowniez. Poza tym patrzac na rownowade kwasowo-zasadowa podaje sie buraka jako jeden z najbardziej zasadowych warzyw. I na sam koniec jak juz poczytasz moje wtpowiedzi tudziez propozycje w sniadan w dziale "kuchnia optymalna" to stwierdzisz ( mam nadzieje) ze inie propaguje glodowek......ale to pozostawie juz Tobie (czytanie)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Okropnie zazdroszczę Ci tych wszystkich kulinarnych doświadczeń.Może jesteś w stanie podpowiedzieć,jak mógłbym wprowadzić je w czyn ,mając w rodzinie 3 różne warianty odżywiania i około 1 godzinę czasu dziennie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Mogę wiedzieć "adamel", czy gotujesz sam, tylko dla siebie, czy dla wszystkich "trzech wariantów" odżywiania?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Okropnie zazdroszczę Ci tych wszystkich kulinarnych doświadczeń.Może jesteś w stanie podpowiedzieć,jak mógłbym wprowadzić je w czyn ,mając w rodzinie 3 różne warianty odżywiania i około 1 godzinę czasu dziennie?
Sniadanie robisz dla siebie optymalne a dla "innych" nieoptymalne obiad robisz nieoptymalny......ale dodajac do swoich ziemniaczkow czy miesa tudziez warzyw tyle tluszczu aby miec optymalne. Gdzie problem? Masz tylko dwa rodzaje zywienia : optymalne i nieoptymalne. "Tam gdzie jest wola tam jest sila, tam wszystko jest mozliwe"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|